Back to top

7. SEJEM AKADEMSKE KNJIGE LIBER.AC (24.– 26. MAJA 2016)  

 

Potovanje na Vzhod 

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani tudi letos organizira sejem akademske knjige Liber.ac, ki bo potekal v Foersterjevem vrtu, od 24. do 26. maja. Razstavljavci bodo predstavili in hkrati ponudili kupcem novosti s področja akademskega tiska, spremljevalni program pa bo tokrat potekal v znamenju 20. obletnice Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete pod naslovom Potovanje na Vzhod. 

 

Osrednja programska točka bo istoimenska predstava, ki je zasnovana kot satirična alegorija na priljubljeno tradicionalno kitajsko pripoved Potovanje na Zahod. Izvirna zgodba pripoveduje o menihu Xuanzangu, ki s tremi spremljevalci potuje v Indijo po dragocene sutre, ki bi ljudem doma pomagale iz nevednosti. Vzporedno s to zgodbo sodelavci in študenti oddelka skozi zabavne prigode preigravajo različne motive, ki Zahodnjake vlečejo v Vzhodno Azijo. O Kitajski kot viru modrosti in novem centru moči bosta razpravljala tudi izjemna poznavalka regije ter dolgoletna dopisnica iz Pekinga Zorana Baković in priznani kitajski filozof Wu Xiaoming. 

 

Zelo raznovrsten bo glasbeni in plesni program. V točki Samuraj iz Korode in druge japonske ljudske pesmi bo ljubiteljica azijskih tradicionalnih pihal Florence Gacoin-Marks na japonski flavti shakuhachi skupaj s študenti japonologije pripovedovala zgodbe o garanju v rudniku, rečnem splavarjenju in tragičnih usodah junakinj in junakov. Na sklepnem koncertu Oranžna krogla pa bo Jana S. Rošker prepevala v džezovske melodije odeto in v slovenščino prevedeno klasično kitajsko liriko. 

 

Prav poseben spektakel bo cosplay – revija kostumov priljubljenih likov iz mang in animejev. Obiskovalci bodo lahko kulturo Vzhodne Azije izkusili še bolj neposredno – sodelovali bodo lahko v japonskem čajnem obredu, oblekli tradicionalno korejsko oblačilo hanbok ter se naučili pravilnega priklona in še marsikaj drugega. 

 

Seveda pa glavne zvezde sejma ostajajo knjige. V ospredju bodo avtorji, ki se posvečajo raziskavam Azije, islama in migracij, prevajalci leposlovja iz vzhodnoazijskih jezikov in drugi literarni ustvarjalci in teoretiki. 

 

Program sejma Liber.ac 2016

Torek, 24. maja 2016

Sreda, 25. maja 2016

Četrtek, 26. maja 2016

Obsejemski dogodki in razstave

 

Seznam razstavljavcev

 

Fotografije s sejma Liber.ac 2016

1. dan

2. dan

3. dan

 

 

 
   
   
 
 
 
 

 

 

Organizatorji

Letošnji spremljevalni program je ob svoji 20letnici pripravil Oddelek za azijske študije FF v sodelovanju z Znanstveno založbo FF, Knjigarno FF, OHK FF, Pedagoško enoto za šport FF, Študentskim pevskim zborom in Oktetom FF, Filozofsko filharmonijo, simfoničnim orkestrom FF. K popestritvi programa so prispevali Center za tajvanske študije, Oddelek za muzikologijo FF, Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo (ICTM), Veleposlaništvo Indije, Konfucijev inštitut Ljubljana, OŠ Savsko naselje, klub Shodokan, klub Shubukan, Društvo Touhou, Slovenska kinoteka, Cankarjev dom, Taijiquan hram CSN, TaijiquanInstitute, Shaolin Temple Slovenija in druge založbe, ki so se predstavile na sejmu.

 

Facebook stran sejma: https://www.facebook.com/Sejem-akademske-knjige-Liberac-1567694066839782/?fref=ts