Back to top

Besedna postaja: Bila si tisto, kar je molčalo. Intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji (Znanstvena založba FF)

Na Besedni postaji v četrtek, 7. decembra 2017, ob 17.00 uri (Modra soba/5. nad. Filozofske fakultete): Jasna Podreka, Bila si tisto, kar je molčalo. Intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji  (Znanstvena založba FF).

Monografija prinaša podroben vpogled v značilnosti intimnopartnerskih umorov žensk v Sloveniji. Vsebina je zasnovana na teoretskem razumevanju nasilja na splošno ter specifično intimnopartnerskega nasilja nad ženskami. V njej je predstavljena razprava o umorih in potreba po spolno specifičnem proučevanju intimnopartnerskih umorov ter teoretska konceptualizacija intimnopartnerskega nasilja in umorov žensk. Gre za eno redkih del, ki se s sociološke perspektive ukvarjajo z vprašanjem intimnopartnerskih umorov v Sloveniji. V Sloveniji, tako kot v večini drugih držav, intimnopartnerski umori prizadenejo ženske v nesorazmerno večjem deležu kakor moške. Intimnopartnerski umor je tudi najpogostejši tip umora žensk v Sloveniji, saj skoraj polovico umorov žensk povzroči nekdanji ali aktualni zakonec oziroma intimni partner.

 

O knjigi bodo spregovorile avtorica knjige dr. Jasna Podreka, prof. dr. Milica Antić Gaber ter prof. dr. Katja Filipčič.

Pogovor bo vodila Nika Kovač.

 

Vabljene-i.

 

Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete UL. 

Tokratno Besedno postajo so pripravili skupaj z Znanstveno založbo FF.    

 

Tu si lahko pogledate posnetek pogovora o knjigi Ellen Meiksins Wood, Od državljanov do gospode. Socialna zgodovina zahodne politične misli od antike do srednjega veka (Sophia), ki je potekal na Besedni postaji 29. novembra.   

  

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. 

Slike: