Back to top

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani se je začela filozofska poletna šola »Spodleteti bolje!« / »Fail better!«

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL ) se je danes z uvodnimi nagovori prorektorja UL, prof. Boštjana Botasa Kende, dekana Filozofske fakultete UL, prof. dr. Romana Kuharja, in predstavnika sodelujočih profesorjev na poletni šoli, prof. dr. Mladena Dolarja, začela poletna filozofska šola z naslovom »Spodleti bolje!« / »Fail better!«. Na poletni šoli, ki bo na fakulteti potekala do 30. avgusta 2019, Filozofska fakulteta gosti več kot 120 udeležencev iz kar 17 držav, največ jih prihaja z Danske in iz Nemčije.

Na poletni šoli bodo svoja najnovejša spoznanja predstavili trije ugledni mednarodno uveljavljeni znanstveniki, ki so poznani kot »ljubljanska šola«: prof. dr. Slavoj Žižek, prof. dr. Alenka Zupančič in prof. dr. Mladen Dolar. Dekan Filozofske fakultete UL, prof. dr. Roman Kuhar, je v pozdravnem govoru poudaril, da Filozofska fakulteta svojo stoletnico praznuje z organizacijo 100 dogodkov, ki potekajo že od januarja, poletna šola »Fail better« pa je zagotovo ena od osrednjih aktivnosti Filozofske fakultete ob stoletnici. Hkrati je izrazil veselje, da je poletna šola ponovno združila vse tri profesorje – Žižka, Dolarja in Zupančič – v njihovi almi mater, saj so namreč vsi študirali na Filozofski fakulteti. V tem tednu bodo tako to častitljivo obletnico osrednje humanistične in družboslovne izobraževalne institucije v Sloveniji lahko praznovali skupaj s 120 udeleženkami in udeleženci iz 17 držav.

Zbrane je pozdravil tudi prorektor UL, prof. Boštjan Botas Kenda, ki je povedal, da je poletna šola eden od najpomembnejših dogodkov v letu, ko Univerza v Ljubljani praznuje svojo stoletnico. Udeležence je v imenu sodelujočih treh predavateljev pozdravil še prof. dr. Mladen Dolar, ki je vsem zaželel dober teden ter uspešno delo. Zahvalil se je Filozofski fakulteti UL za povabilo ter dodal, da t. i. ljubljansko šolo prvič predstavljajo v Ljubljani, hkrati pa tudi na fakulteti, kjer so vsi trije profesorji tudi študirali.

Več podatkov o profesorjih, ki sodelujejo na poletni šoli, je na voljo na spletni strani, kjer je objavljen tudi program. Naslov poletne šole »Spodleteti bolje!« je vzet iz slovitega citata Samuela Becketta: »Try again. Fail again. Fail better.« (Worstward Ho) / »Poskusi znova. Zamoči znova. Zamoči bolje.« (prev. Andrej Skubic). Naslov jemlje za izhodišče občutje spodletelosti in neuspeha kritične misli in politike emancipacije spričo vzpona novega populizma, vznika poprej nezamisljivih figur voditeljev, naraščajočih družbenih in ekonomskih protislovij, apokaliptičnih perspektiv globalnih in ekoloških katastrof itd. Neuspeh je izhodišče, ki terja nov angažma mišljenja.

Poletna šola je sicer eden od osrednjih dogodkov, ki jih v letu, ko fakulteta praznuje svojo stoletnico, organiziramo na Filozofski fakulteti. Programska knjižica z ostalimi dogodki, ki jih Filozofska fakulteta organizira v okviru praznovanja stoletnice, je na voljo na tej povezavi.

Več

Foto: Uroš Taljat

Slike: