Back to top

Zakaj nam pijejo kri: Kratka kulturna zgodovina vampirizma

Oddelek za zgodovino in Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete vabita na predavanje Clemensa Ruthnerja (Trinity College Dublin) z naslovom Zakaj nam pijejo kri: Kratka kulturna zgodovina vampirizma, ki bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 16.00 uri (Modra soba). Predavanje bo v angleščini.

Predavanje bo vodilo skozi različne faze kulturne prisvojitve najbolj znanih "nemrtvih" pošasti zahodne kulture: od demonskih antičnih "proto-vampirjev" do spektakularnih zgodovinskih primerov množične histerije v Istri (17. stol.) in Srbiji (18. stol.), preko prvih literarnih besedil in vse do utrditve vampirskega narativa kot posvetne kulturne fantazme v Stokerjevem romanu Dracula (1897). Govorilo bo tudi o današnji, postmoderni, verziji, ki jo je uveljavila Anne Rice, in ne bo spregledalo filmov ter različnih verzij vampirizma za mlade adolescente; najbolj znan primer so gotovo romani Stephenie Meyer.

 

Clemens Ruthner ni "nemrtev", ampak je profesor nemških in evropskih študij na Trinity College v Dublinu. Njegovi raziskovalni interesi vključujejo kulturne narative "drugosti" (npr. pošastnost, etničnost, spol itd.), kulturno teorijo in srednjeevropske študije (19. in 20. stoletje). Je avtor dveh knjig o fantastičnem v literaturi (Unheimliche Wiederkehr, 1993; Am Rande, 2004) in urednik ali sourednik številnih zbornikov. Njegova zadnja monografija, Habsburg's Dark Continent: Postkoloniale Lektüren zur österreichischen Literatur und Kultur im langen 19. Jahrhundert, je izšla leta 2018. Trenutno piše literarno in kulturno zgodovino vampirizma.

Slike: