Back to top

Gostujoča predavanja na Filozofski fakulteti in konferenca Pogledi na grško jezikoslovje v Cankarjevem domu

V dneh od 13. do 16. januarja 2020 vabljeni na dogodke, povezane z jezikoslovjem balkanskih jezikov in grščine, pa tudi slovenščine. V teh dneh bo Ljubljano obiskal eden vodilnih strokovnjakov za področje balkanskega jezikoslovja, Brian D. Joseph (Ohio State Unviersity).

Na Filozofski fakulteti bo imel s tega področja dve predavanji, in sicer:

  • v ponedeljek, 13. januarja 2020, ob 9.40 uri v predavalnici 5: ERIC Loans in the Balkans: Reconstructing Historical Sociolinguistic Conditions from Loanwords / Izposojenke ERIC na Balkanu: rekonstrukcija zgodovinskih sociolingvističnih razmer na podlagi izposojenk;
  • isti dan ob 12.30 v predavalnici 6: On the Nature of Linguistic Comparison / O naravi jezikoslovne primerjave.

V torek, 14. januarja 2020, bodo na delavnici Grščina in slovnični spol, ki bo potekala v okviru predavanj iz zgodovine grškega jezika, naslovili – z vidika jezikoslovja grškega jezika ‒ vprašanje slovničnega spola. Na delavnici bosta poleg Briana Josepha, ki bo predaval o spolu izposojenk, nastopila tudi Mark Janse (Univerza v Gentu in Harvardska univerza) ter Spyridoula Varlokosta (Univerza v Atenah). Ideja za organizacijo dogodka, ki bo v Modri sobi Filozofske fakultete v torek, 14. januarja 2020, ob 17.00 uri, se je porodila iz dejstva, da so prav starogrški misleci v zahodno slovnično tradicijo uvedli pojme moškega, ženskega in srednjega (slovničnega) spola in naslovili nekatera od vprašanj, ki ohranjajo aktualnost tudi dandanes.

V sredo, 15. januarja 2020, bo Cankarjev dom v okviru festivala Na Olimpu gostil izjemen dogodek, posvečen grškemu jeziku in njegovi dolgi zgodovini. Na konferenci Pogledi na grško jezikoslovje bo nastopilo nekaj najuglednejših strokovnjakov s tega področja, in sicer Brian D. Joseph (Ohio State University), Geoffrey Horrocks (Univerza v Cambridgeu), Mark Janse (Univerza v Gentu & Harvardska univerza) ter Spyridoula Varlokosta (Univerza v Atenah). Dogodek se bo zaključil s predavanjem Marka Janseja o odkritju kapadoške grščine in z ogledom tej temi posvečenega dokumentarca Last Words (Zadnje besede, 2014). Zgodovine slovenskega jezika se bo dotaknila predstavitev znanega dela Dominika Pen(n)a (1785‒1855), ki je predlagal, da bi se slovenščina zapisovala s t. i. grščico, pisavo, temelječo na črkah grškega alfableta. Predaval bo doc. dr. Matej Hriberšek (Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete UL).

Konferenca bo potekala v Klubu Cankarjevega doma. Program je objavljen na tej povezavi. Vstop je prost, brezplačne vstopnice se dvignejo na blagajni Cankarjevega doma.

V četrtek, 16. januarja 2020, bo imel Mark Janse na Filozofski fakulteti tudi predavanje o prevajanju Biblije, naslovljeno God's Commandments: The translation Poetics of the Septuagint and Other Greek Bible Translations / Božje zapovedi: prevajalska poetika Septuaginte in drugih prevodov grške Biblije. Predavanje bo ob 11.20 uri v predavalnici 345.

Vljudno vabljeni!

 

Foto: Andrej Peunik / MGML

Slike: