Back to top


16.03.2018

Rajko Nahtigal in 100 let slavistike na Univerzi v Ljubljani

Leta 2019 bo Univerza v Ljubljani praznovala stoto obletnico svojega obstoja enako kot tudi Filozofska fakulteta UL in Oddelek za slavistiko (prvotno: Seminar za slovansko filologijo). Pri njihovi ustanovitvi je aktivno sodeloval svetovno znani slavist, študent profesorja Vatroslava Jagića, akad. prof. dr. Rajko Nahtigal (1877–1958), ki je postal tudi prvi dekan Filozofske fakultete UL, predstojnik Seminarja za slovansko filologijo (1919–1953), pozneje pa še rektor UL in prvi predsednik Akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. 


Zaradi izredno pomembne vloge pri oblikovanju formalnih pogojev za razvoj slavistike na Slovenskem so se na Oddelku za slavistiko FF UL odločili, da bodo to okroglo obletnico počastili z mednarodno konferenco o znanstvenoraziskovalni dediščini Rajka Nahtigala (program konference, knjižica povzetkov). Konferenco, ki bo potekala 22. in 23. marca 2018, spremlja razstava Akad. prof. dr. Rajko NAHTIGAL, ki je na ogled v 2. nadstropju FF UL od 19. do 29. marca 2018.

Prisrčno vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO16.03.2018

Ekskurzija Latinski humanizem v renesančnem Kopru v organizaciji Oddelka za klasično filologijo


Ekskurzija Latinski humanizem v renesančnem Kopru

Koper je bil v poznem srednjem in zgodnjem novem veku pomembno kulturno središče vzhodnega dela Beneške republike. Koprčana sta bila med drugimi avtor prvega tiskanega prevoda Homerja v latinščino Andreas Divus in Pier Paolo Vergerio »Mlajši« (1498–1565), sprva pomemben papeški diplomat, nato koprski škof, pozneje pa eden najpomembnejših akterjev evropske reformacije in zaščitnik Primoža Trubarja. Koprčan pa je bil tudi Pier Paolo Vergerio »Starejši« (1370–1444), zgodnjerenesančni humanist, ki se je pri Manuelu Hrisolorasu v Firencah med prvimi temeljito naučil stare grščine, izdal Petrarkov ep Africa, v traktatu De ingenuis moribus et liberalibus studiis adulescentiae utemeljil humanistični vzgojni in izobrazbeni ideal ter napisal (prvo ohranjeno) humanistično komedijo Paulus. Ekskurzija bo potekala pod njegovimi avspiciji.

Po ogledu stolnice in Pokrajinskega muzeja, kjer bomo dali poudarek antiki, srednjemu in zgodnjemu novemu veku, se bomo preselili na Fakulteto za humanistične študije, kjer bodo študenti Oddelka za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v kratkih prispevkih predstavili osebnost in delo Pier Paola Vergerija. Pridružili se bodo tudi študenti Fakultete za humanistične študije v Kopru, ki raziskujejo zgodovino slovenske Obale v zgodnjem novem veku.

Po odmoru za kosilo si bomo pod strokovnim vodstvom med drugim ogledali arhiv in frančiškanski samostan sv. Ane. Ekskurzija se bo zaključila s pogostitvijo in družabnim večerom.

Ekskurzija bo v sredo, 28. 3. 2018, z odhodom ob 7.45 in vrnitvijo v večernih urah.

Prevoz bo brezplačen, vsak udeleženec pa naj prispeva 15 eur za vstopnine in večerno prireditev. Prispevke bomo zbirali na avtobusu. Prijavite se do torka, 20. 3. 2018, na naslov ppvergerius@gmail.com.

 

Povezava: https://ff.classics.si/2018/03/15/latinski-humanizem-v-renesancnem-kopru/16.03.2018

FF na sejmu EDUfair v Beogradu

Filozofska fakulteta se je 9. in 10. marca 2018 pod okriljem ljubljanske univerze udeležila mednarodnega sejma izobraževanja EDUfair v Beogradu, na katerem so se pod sloganom »Study in Slovenia« predstavljale vse štiri slovenske univerze.


Sejem, ki je letos potekal že petnajsto leto, je bil oba dni izjemno dobro obiskan, veliko pa je bilo zanimanja tudi za študijske programe vseh treh stopenj naše fakultete, še posebej za študij psihologije.

SLIKOVNO GRADIVO

16.03.2018

Vabilo na predavanji dr. Sare Tomczuk

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete vabi na predavanji dr. Sare Tomczuk Tomczuk z Washington University (Seattle).


Prvo predavanje z naslovom Medetnični stik v integriranih cerkvah: mediacija med Romi in večinskim prebivalstvom v srednji Evropi/Interethnic contact in integrated churches: Mediation without transformation of majority-Roma relations in Central Europe bo v torek, 20. marca 2018, ob 9.40 uri (predavalnica 430).

 

Drugo predavanje z naslovom Prilagajanje in konfrontacija evropskega romskega aktivizma/Accommodation and Confrontation in European Romani Activism: Assessing Group Threat in the Political Opportunity Structure, bo v četrtek, 22. marca 2018, ob 15.30 uri (predavalnica 030).

 

Več

 16.03.2018

Pogovor o Latinski Ameriki

V sredo, 21. marca 2018, med 18.00 in 20.00 uro bo v okviru dogodkov ob prvi mednarodni konferenci Dan Latinske Amerike in Karibov, ki jo pod okriljem Blejskega strateškega foruma organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, v Knjigarni Konzorcij pogovor o Latinski Ameriki


Literaturo in kulturo Latinske Amerike z različnih vidikov, literarnega, sociološkega, kulturnega, bodo v razpravi predstavile dr. Jasmina Markič, Urša Geršak in dr. Maja Šabec. Predstavljeno bo tudi nekaj prevodov latinskoameriških avtorjev v slovenščino ter odlomkov izvirnih besedil.

Dogajanje bo z glasbenim nastopom popestril argentinski umetnik Guillermo Escalante, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji.

Vabljeni!15.03.2018

Vabljeni na predavanje doc. dr. Konelije Ajlec, 21.3. ob 17.00


V sredo, 21. marca 2018 ob 17. uri bo v Modri sobi potekalo predavanje iz cikla Fulbright in Focus, ki je namenjen predstavitvi projektov slovenskih Fulbrightovih štipendistov v ZDA. 

Predavanja potekajo na različnih fakultetah, saj so hkrati namenjena predstavitvam Fulbrightovega štipendijskega programa zdajšnjim in bodočim doktorandom, ki jih zanima prijava na razpis.

Tokrat bo svojo raziskavo predstavila doc. dr. Kornelija Ajlec z Oddelka za zgodovino z naslovom Ameriška gospodarska pomoč Jugoslaviji med letoma 1945 in 1955

Po predstavitvi lahko vsi zainteresirani študenti pri osebju ameriškega
veleposlaništva pridobijo vse potrebne informacije v povezavi s Fulbrightovimi štipendijami. 

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

 

SLIKOVNO GRADIVO15.03.2018

Predstavitev projektov slovenskih Fulbrightovih štipendistov v ZDA

V sredo, 21. marca 2018, ob 17.00 uri bo v Modri sobi na Filozofski fakulteti potekalo predavanje iz cikla Fulbright in Focus, ki je namenjen predstavitvi projektov slovenskih Fulbrightovih štipendistov v ZDA.


Tokrat bo svojo raziskavo predstavila doc. dr. Kornelija Ajlec z Oddelka za zgodovino z naslovom Ameriška gospodarska pomoč Jugoslaviji med letoma 1945 in 1955.

Po predstavitvi lahko vsi zainteresirani študenti pri osebju ameriškega veleposlaništva pridobijo vse potrebne informacije v povezavi s Fulbrightovimi štipendijami.

Vljudno vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO15.03.2018

Predavanje zgodovinarja dr. Johna Enyearta


VABIMO

na gostujoče predavanje zgodovinarja dr. Johna Enyearta z Univerze Bucknell v Ohiu: "From Exile to Anti-Colonialism: Louis Adamič's Peasant Narratives",

v ponedeljek, 19. marca, ob 9.40, Filozofska fakulteta, predavalnica 102.
 

Predavanje je spremljevalna prireditev konference Iz mnogih dežel, ki bo v četrtek, 22. marca, od 9. do 14. ure v Atriju ZRC, Novi trg 2.

 15.03.2018

Dnevi latinskoameriškega filma v Slovenski kinoteki


Dnevi latinskoameriškega filma v Slovenski kinoteki bodo potekali 19. 3., 23.3., 9. 4. in 23. 4. 2018. Dneve filmov smo pripravili v sodelovanju z veleposlaništvi latinskoameriških držav, ki so prispevala filme. Filmi bodo predvajani v španskem oz. portugalskem jeziku z angleškimi podnapisi. Vstop za obiskovalce je prost.

 

V ponedeljek, 19. 3. 2018 ob 19.30 bo predvajan brazilski film "Dragi veleposlanik" (Querido Embaixador). Pred predstavo bo obiskovalce nagovoril veleposlanik Brazilije v Sloveniji, Nj. Eksc. g. Renato Mosca de Souza.

Naslov filma: "Dragi veleposlanik" (Querido Embaixador).

Režiser: Luiz Fernando Goulart, Brazilija, 2017, dokumentarna drama, čb/barvni, 89', v portugalščini z angleškimi podnapisi.

Film pripoveduje nenavadno zgodbo Luiza de Souza Dantasa (Norival Rizzo), brazilskega veleposlanika v Parizu med drugo svetovno vojno, ki je kljub navodilom brazilske vlade iz humanitarnih nagibov rešil na stotine ljudi in jim izdal vizume, ker bi jih sicer čakala gotova smrt. Zgodba se dogaja med leti 1922 in 1944.  Poleg igranih prizorov so v filmu tudi intervjuji s preživelimi in arhivski posnetki. Brazilski Luiz de Souza Dantas je kot nemški Oscar Schindler ali švedski Raoul Wallenberg. Leta 2003 je posthumno prejel priznanje "Pravičnik med narodi", ki ga podeljuje Yad Vashem (Muzej Holokavsta) v Jeruzalemu.

 

V petek, 23. 3. 2018 ob 17.30 bo predvajan argentinski film  "Zadnji Elvis" (El último Elvis). Pred začetkom predstave bo obiskovalce nagovorila ga. Laura Jamschon Mac Garry, predstavnica veleposlaništva Argentinske republike na Dunaju. Kratko točko argentinske glasbe bo predstavil argentinski umetnik Guillermo Escalante, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji.

Naslov filma: "Zadnji Elvis" (El último Elvis)

Režiser: Armando Bó, Argentina, 2012, DCP, barvni, 91', v španskem jeziku z angleškimi podnapisi.

Carlos Gutiérrez (John Mc Inerny) je ločeni pevec z majhno hčerko Liso Marie (Margarita Lopez), ki je ne vidi prav pogosto. Živi kot reinkarnacjia Elvisa Presleya in ga posnema. Bliža se starosti, ko je njegov idol umrl, zato se počuti, da je njegova prihodnost prazna in brez smisla. Nepričakovana situacija ga prisili, da prevzame odgovornost za svojo hčer. Ponovno mora zopet začeti delati in s hčerko prebiti veliko časa, kljub temu pa še naprej živi v zanikanju realnosti.
 

Več o filmih, ki bodo predvajani v aprilskih terminih 9. 4. in 23. 4. 2018, bo znano v kratkem.

SLIKOVNO GRADIVO15.03.2018

Mednarodna konferenca: Dan Latinske Amerike in Karibov


V sredo, 21. marca med 18.00 in 20.00 uro bo v okviru dogodkov ob prvi mednarodni konferenci Dan Latinske Amerike in Karibov, ki jo pod okriljem Blejskega strateškega foruma organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, v Knjigarni Konzorcij pogovor o Latinski Ameriki. Literaturo in kulturo Latinske Amerike z različnih vidikov, literarnega, sociološkega, kulturnega, bodo v razpravi predstavile dr. Jasmina Markič, Urša Geršak in dr. Maja Šabec. Predstavljeno bo tudi nekaj prevodov latinskoameriških avtorjev v slovenščino ter odlomkov izvirnih besedil.

Dogajanje bo z glasbenim nastopom popestril argentinski umetnik Guillermo Escalante.

SLIKOVNO GRADIVO15.03.2018

Poletne štipendije WBI 2018


Skupnost valonske in bruseljske regije (WBI) tudi v letošnjem letu razpisuje več poletnih štipendij za slovenske državljane, ki želijo izpopolniti znanje francoskega jezika.

Ponujajo skupno pet štipendij:

- dve štipendiji za (bodoče) profesorje francoščine kot tujega jezika na Univerzi v Liègu,

- dve štipendiji za bodoče profesorje francoščine na Katoliški Univerzi v Louvain-la-Neuveu ter

- ena štipendija, namenjena diplomatom in uradnikom, ki želijo izpopolniti znanje francoščine s področja mednarodnih odnosov, na Univerzi v Monsu.

V priponkah najdete opise programov za posamezne univerze ter prijavnico.

Končen izbor kandidatov bodo opravili na veleposlaništvu na Dunaju, zato morajo zainteresirani svoje prijave najkasneje do petka, 13. aprila 2018 poslati na veleposlaništvo preko elektronske pošte (marjeta.bratus@diplobel.fed.be), faxa (+ 43 1 502 07 22) ali navadne pošte na naslov:

Marjeta BRATUŠ

Ambassade de Belgique

Schönburgstrasse 10

A-1040 Vienna - Austria

SLIKOVNO GRADIVO


DATOTEKE
20180314_lettre_bourses_dete_wbi_2018.pdf
prijavnica_stipendija_wbi_formulaire_bourses_ete_2018.pdf
wbi_bourses_dete_2018_fiches_didentification.pdf


15.03.2018

Cikel predavanj - dr. Diego Calaon


Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete in Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) organizirata cikel treh predavanj dr. Diega Calaona.

 

CIKEL PREDAVANJ - DR. CALAON - 20. 3. 2018

 

L’Isola che non c’è” (Never ever land): Narratives about the 8th Century Venice/Malamocco/ “L’Isola che non c’è” (Dežela Nije): pripovedi o Benetkah/Malamoccu 8. stoletja

9.40, predavalnica 325 (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubjani, Aškerčeva 2)

 

Early Medieval Venice and Slavery: Trade and Labor Organization Polices between Archaeology and Historiography/ Zgodnjesrednjeveške Benetke in suženjstvo: organizacijske strategije trgovanja in prisilnega dela med arheologijo in historiografijo 

10.30, predavalnica 325 (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2)

 

From Ravenna to Aquileia: Re-imaging the Early Medieval Upper Adriatic according to the Archaeology/Od Ravene do Ogleja: arheologija in zamišljanje zgodnjesrednjeveškega severnega Jadrana 

18.00, predavalnica 343 (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2)

 

Predavanja bodo potekala v angleščini.

 

Vabilo

 

​Povzetki predavanj in predstavitev predavatelja: http://www.ff.uni-lj.si/raziskovanje/icchs/novice15.03.2018

Quiz "Francophonies"


À l'occasion de la fête de la langue française, venez jouer en équipe à notre quiz, tester vos connaissances et remporter de nombreux prix (romans, bandes dessinées, t-shirts...) !

 

Jeudi 29 mars / 18:30 / Salle 415

 

Inscrivez-vous seul ou en équipe à l’adresse suivante : nicolas.hanot.wbi@gmail.com

 

Plus d"informations : http://www.institutfrance.si/quiz-francophonie.html

SLIKOVNO GRADIVO15.03.2018

Javno predavanje dr. Matije Svetina pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani obvešča, da bo imel dr. Matija Svetina pred izvolitvijo v naziv rednega profesorja javno predavanje z naslovom Evolucija na prepihu otroške logike


Javno predavanje bo v sredo, 21. marca 2018, ob 12.00 uri v predavalnici 119 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, Ljubljana.14.03.2018

Kulturna zgodovina plesa: identiteta, spol in folklorizem

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje, ki ga bo v okviru seminarja iz Etnologije Slovenije/Folkloristike imel dr. Tomaž Simetinger.


Predavanje z naslovom Kulturna zgodovina plesa: identiteta, spol in folklorizem bo v ponedeljek, 19. marca 2018, ob 13.00 uri, v predavalnici P4, OEIKA, Zavetiška 5.

 

Vljudno vabljeni!

Foto: www.domkulture.org 

SLIKOVNO GRADIVO14.03.2018

Gostujoča predavanja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na gostujoča predavanja. 


Petek, 16. marca 2018, ob 9.40 v predavalnici P4/Zavetiška 5: Ghassan Koumiya: Social Movements in Morocco;

Petek, 16. marca 2018, ob 11.20 v predavalnici P4/Zavetiška 5: Dawid Brown: Football and migration, Visual Methods in Research of Footbal Fans

Petek, 23. marca 2018, ob 9.40 v predavalnici P4/Zavetiška 5: Sirak, Luiji in Jedewen: Situation in Eritrea and Expereinces of Eritreans in Slovenia.

 

Predavanja bodo v angleškem jeziku.

Vabljeni.14.03.2018

Cikel treh predavanj dr. Diega Calaona (Benetke, Ca'Foscari)

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete in Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave vljudno vabita na cikel treh predavanj dr. Diega Calaona (Benetke, Ca'Foscari), ki bodo potekala 20. marca 2018.


L’Isola che non c’è” (Never ever land): Narratives about the 8th Century Venice/Malamocco/ “L’Isola che non c’è” (Dežela Nije​): pripovedi o Benetkah/Malamoccu 8. stoletja

9.40, predavalnica 325 (Filozofska fakulteta)

 

Early Medieval Venice and Slavery: Trade and Labor Organization Polices between Archaeology and Historiography/ Zgodnjesrednjeveške Benetke in suženjstvo: organizacijske strategije trgovanja in prisilnega dela med arheologijo in historiografijo 

10.30, predavalnica 325 (Filozofska fakulteta)

 

From Ravenna to Aquileia: Re-imaging the Early Medieval Upper Adriatic according to the Archaeology/Od Ravene do Ogleja: arheologija in zamišljanje zgodnjesrednjeveškega severnega Jadrana 

18.00, predavalnica 343 (Filozofska fakulteta)

 

 

Predavanja bodo potekala v angleščini.​

 

Več informacij

Vabilo

Foto: arhiv predavatelja 

SLIKOVNO GRADIVO14.03.2018

Uvod v sodobno litovščino v luči balto-slovanskih jezikovnih stikov

Med 19. in 23. marcem 2018 bo na Katedri za indoevropsko primerjalno jezikoslovje Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje gostovala prof. dr. Jelena Konicka z Oddelka za slavistiko Filološke fakultete Univerze v Vilni. 


Izvedla bo serijo predavanj na temo opisne slovnice sodobne litovščine pod krovnim naslovom Uvod v sodobno litovščino v luči balto-slovanskih jezikovnih stikov, in sicer ​v ponedeljek, 19. marca, ob 16.20 (predavalnica 6): pisni spomeniki, zgodovina litovskega jezika

v torek, 20. marca, ob 9.40 (predavalnica 209 C): opisna slovnica I: glasoslovje, naglasoslovje; 

v sredo, 21. marca, ob 14.40 (predavalnica 6): opisna slovnica II: oblikoslovje samostalnika, pridevnika in zaimka; 

v četrtek, 22. marca, ob 18.50 (predavalnica 6): opisna slovnica IIIa: oblikoslovje glagola 1; v petek, 23.3., ob 18.50 (predavalnica 6): opisna slovnica IIIb: oblikoslovje glagola 2.

Predavanja so namenjena študentom primerjalnega jezikoslovja, lepo pa vabljeni tudi ostali, zlasti študenti!14.03.2018

Slovenščina in slovenska terminologija v Evropski uniji

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1146. sestanek, ki bo v ponedeljek, 19. marca 2018, ob 18.00 uri v predavalnici 325 (3. nadstropju Filozofske fakultete).


Na temo "Slovenščina in slovenska terminologija v Evropski uniji" bo predavala dr. Tanja Fajfar, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.14.03.2018

Izziv Landsense Innovation Challenge


Posredujem...

Morda bi koga zanimala prijava na izziv Landsense Innovation Challenge, ki lahko predstavlja tudi dobro karierno odskočno desko:

https://landsense.eu/Challenge