Back to top


20.11.2017

Predaval bo dr. Alessandro Testa z Oddelka za evropsko etnologijo Univerze na Dunaju

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanja, ki jih bo v okviru Erasmus+ učiteljske izmenjave izvedel dr. Alessandro Testa, Lise Meitner Postdoctoral Research Fellow z Oddelka za evropsko etnologijo Univerze na Dunaju.  

 Predavanja bodo potekala po naslednjem razporedu:

 • 28. 11. 2017, 11.20-13.00 (predavalnica P1, Zavetiška 5): European and national “nested identities”: new theoretical and methodological problems in a problematic Europe
 • 28. 11. 2017, 14.40-16.15 (predavalnica P4, Zavetiška 5): Tradizione, tradition, tradice, and the like: comparative insights into the use, the non-use, or the abuse of a concept (case studies from Italy, France, Catalonia, and Czech Republic)
 • 29. 11. 2017, 9.40-11.10 (predavalnica P4, Zavetiška 5): European ethnology’s hot notions: authenticity, tradition, heritage, identity
 • 30. 11. 2017, 9.40-11.10 (predavalnica P4, Zavetiška 5), Public rituality in post-socialist and post-transitional European societies: the state of the art.

Predavanja bodo v angleškem jeziku. 17.11.2017

Predstavitev delovanja slovenskega ICOMa in možnosti včlanitve vanj


Predstavitev delovanja slovenske veje Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) za študente bo v petek, 1. decembra 2017 potekala v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Cekinov grad v Tivoliju), kjer nas bosta sprejeli dr. Kaja Širok (predsednica slovenskega ICOMa) in ga. Urška Purg (članica ICOMa).

Predstavitev se bo začela ob 10.00, zato se nekaj minut prej vsi skupaj dobimo pred muzejem.

                                                                                                            17.11.2017

Erasmus Networking Night


Razmišljaš, da bi se podal/podala na Erasmus+ izmenjavo?

 

Veš kaj vse obsega Erasmus+ izmenjava in kakšne možnosti ti prinaša na področju formalnega in neformalnega učenja?

 

Mi smo rešili uganko zate!

 

 

KAJ: Erasmus Netwoking night; neformalno druženje z tujimi Erasmus+ študenti in predstavitev možnosti neformlanega učenja skozi Erasmus+ mednarodno izmenjavo.

KDAJ: torek, 21. november 2107

KJE: Centralna postaja, Trubarjeva 23

KDOMednarodni odbor Zveze ŠKIS

 

Dogodek je brezplačen!

 

Za hrano in pijačo poskrbimo mi, bogat nabor praktičnih informacij na enem mestu pa je zagotovljen

 

Več informacij najdete tukaj ali preko elektronske pošte17.11.2017

Predavanje prof. dr. Istvána Lukácsa z naslovom Genij pod masko filistra

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete ter Balassijev inštitut v Ljubljani vabita ob 200. letnici rojstva madžarskega klasika Jánosa Aranya na predavanje prof. dr. Istvána Lukácsa z naslovom Genij pod masko filistra. 


Glavni junak Aranyevega dela Toldi  je, podobno kot Martin Krpan, ljudski junak, mož izredne moči. Prof. Lukács bo predaval tudi o prevodu tega dela v prekmurščino ter še o drugih Aranyevih slovenskih pesniških navezavah.

Prof. dr. István Lukács je redni profesor za hrvaško in slovensko književnost na Filozofski fakulteti Univerze Eötvösa Loránda v Budimpešti, kjer je tudi direktor Inštituta za slavistiko in baltistiko ter predstojnik Oddelka za slovansko filologijo.

Predavanje bo v sredo, 29. novembra 2017, ob 15.00 uri v Modri sobi (5. nadstropje Filozofske fakultete). 17.11.2017

Ena ali več grščin? Zvrsti grškega jezika v antičnem Egiptu

Oddelek za klasično filologijo FF vabi na predavanje gostujočega profesorja Marttija Leiwa z Univerze v Helsinkih z naslovom Ena ali več grščin? Zvrsti grškega jezika v antičnem Egiptu. 


Predavanje bo v sredo, 22. novembra 2017, ob 14.40 uri v predavalnici 345. 17.11.2017

Med glasbo in gledališčem: Umetniška osebnost Emila Františka Buriana (1904–1959)

Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje Helene Spurne (Olomouc) z naslovom Med glasbo in gledališčem: Umetniška osebnost Emila Františka Buriana (1904–1959), ki bo v torek, 21. novembra 2017, ob 15.00 uri (soba 535B, 5. nadstropje). 


Emil František Burian je bil eden najbolj vsestranskih osebnosti češke kulture med obema vojnama. Bil je gledališki in filmski režiser, skladatelj, glasbenik, pisec, poleg tega pa je deloval tudi na vrsti drugih umetniških področij. Njegov talent se je zlasti izrazito kazal znotraj gledališča, kjer je uvedel številne prepoznavne ideje in koncepte. Vplivi evropske avantgarde (Meyerhold, Brecht etc.), ki jih je Burian uspel razviti na poseben način, so pomembno odmevali v njegovem gledališkem delu.

Kot skladatelj je Burian manj znan tudi češkemu kulturnemu občinstvu. Češki glasbeniki so v veliki meri prezrli njegovo delo (njegovo delo so bolj upoštevali glasbeniki v tujini), kar je seveda presenetljivo glede na veliko število del, ki jih je ustvaril.

Namen predavanja je osvetliti Buriana kot skladatelja različnih glasbenih oblik in zvrsti. Čeprav ni bil tako inovativen češki glasbenik kot denimo Leoš Janáček (iz starejše generacije) ali Bohuslav Martinů (iz njegove generacije), je bil zlasti prepričljiv v vključevanju glasbe v zunaj-glasbene kontekste, še posebej v okviru gledališča.

Helena Spurná je izredna profesorica na Oddelku za gledališke in filmske študije na Univerzi Palacky v Olomoucu. Raziskovalno se osredotoča na glasbeno gledališče (opero) in avantgardno gledališče med obema svetovnima vojnama.17.11.2017

Simpozij Arhitekturna zgodovina

Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete UL, Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) Filozofske fakultete UL in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije 24. in 25. novembra 2017 organizirajo znanstveni simpozij ARHITEKTURNA ZGODOVINA, MESTO V SREDNJEM IN ZGODNJEM NOVEM VEKU. 


Program simpozija je na voljo tukaj.

 

Vabljeni. 17.11.2017

Ne spreglej:


✅Razmišljaš, da bi se podal/podala na Erasmus+ izmenjavo?
✅Še ne veš katera država je prava zate, kakšno okolje bi ti najbolj odgovarjalo in katero kulturo bi najraje odkril?
✔️Mi smo rešili uganko zate!

Erasmus Networking Night bo poskrbel, da se bodo tvoji dvomi o bivanju v tujini razblinili! Skozi neformalno druženje s tujimi Erasmus+ študenti iz cele Evrope bodo vsa vprašanja o kulturi in življenju dobila pravega naslovnika!


❗Za hrano in pijačo poskrbimo mi, bogat nabor praktičnih informacij na enem mestu pa je zagotovljen❗ ✔️

Mesta so omejena! Rok prijave 18. 11. 2107

PRIJAVE: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWrTQCi9nxK0n3nwtUAcdP50cC72XNPLXjtundGEFEqnv-MQ/viewform

SLIKOVNO GRADIVO15.11.2017

Predavanje: Gregorjevo – šega, ob kateri se razvija identiteta Tržičanov

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi v okviru seminarja Etnologija Slovenije/Folkloristika na predavanje dr. Bojana Knifica, višjega kustosa Tržiškega muzeja. 


Na temo »Gregorjevo – šega, ob kateri se razvija identiteta Tržičanov« bo predaval v ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 13.00 uri v predavalnici P4, Zavetiška 5. 15.11.2017

VABILO: predstavitev knjig o sodobni zgodovini Balkana


Vabimo vas  na predstavitev  dveh  zvezkov zgodovine Jugovzhodne Evrope, ki ju je izdal Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe (CDRSEE). Predstavitev v slovenščini in angleščini  bo v sredo, 22. novembra od 9 30 - do 12h v Muzeju novejše zgodovine. Na njej bodo sodelovali nekateri avtorji in uredniki, predsednik odbora CDRSEE Hannes Swoboda, predstavniki CDRSEE in Friedrich Ebert Stiftung. Oceno knjig bo podal dr. Peter Vodopivec.

 

Obe knjigi: The Cold War 1944-1990 in  Wars, Divisions Inregration 1990-2008 sta namenjeni  srednješolskemu in univerzitetnemu izobraževanju ter širši publiki. Gre za obsežen pregled zgodovine 15 držav Jugovzhodne Evrope od Slovenije do Cipra. Glavni pisci in uredniki so bili:  urednica serije dr. Christina Koulouri (Univerza v Atenah), dr. Neven Budak (Univerza v Zagrebu), dr. Alexei Kalionski (Univerza v Sofiji), dr. Božo Repe (Univerza v Ljubljani); posebna svetovalca  dr. Dubravka Stojanović (Univerza v Beogradu) in dr. Niyazi Kizilyürek (Univerza na Cipru). Didaktični del knjig je pripravila  dr. Snježana Koren (Univerza v Zagrebu). Recenzenti so bili   dr. Florian Bieber (direktor centra za Jugovzhodno Evropo Univerze v Gradcu),  dr. Andreas Demetriou (Univerza v Nikoziji) in  dr. Maria Todorova (Univerza v Illinoisu). Zemljevide je  izdelala ekipa dr. Matije Zorna z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.  V odboru za vire je bilo 15 zgodovinark in zgodovinarjev (iz Slovenije  dr. Kornelija Ajlec z Univerze v Ljubljani). Pri zbiranju gradiva je sicer sodelovalo več kot 100 zgodovinark in zgodovinarjev.

 

Obe knjigi skupaj obsegata skoraj  600 strani in na  pregleden način: z dokumenti, ilustracijami, fotografijami, definicijami, ključnimi gesli, kronologijami, zemljevidi in na druge načine prikazujeta turbulentno zgodovino Jugovzhodne Evrope od leta 1944 do leta 2008. Gre za doslej prvi celoviti prikaz zgodovine regije v razponu  skoraj sedmih desetletij, ki temelji na izvirnih arhivskih in časopisnih virih, statističnih podatkih, fotografskem in  drugem gradivu iz nacionalnih arhivov, knjižnic in drugih institucij.

Knjiga se ukvarja z  nastanki in razpadi držav, meddržavnimi povezavami,  vplivi zunanjih dejavnikov na regijo, režimi, vojnami, političnimi krizami, ideologijo, religijo, ekonomijo in demografijo; z modernizacijami, kulturo in vsakdanjim  življenjem prebivalstva ter z   oblikovanjem zgodovinskega spomina, revizijo zgodovine in  bolečimi ter travmatičnimi  procesi sprave oziroma pomiritve. 

Oba zvezka sta izšla s pomočjo Evropskega parlamenta,  kjer sta bila 15.  novembra 2016  ob navzočnosti nekaterih vodilni predstavnikov parlamenta in več kot 100 predstavnikov iz držav Jugovzhodne Evrope tudi prvič predstavljena.

 

 

CDRSEE  je bil ustanovljen leta 1998 z namenom, da spodbuja in podpira  demokratične procese, pluralistično družbo, univerzalne človekove pravice, aktivno državljanstvo, odgovornost za vključevanje in enakopravno obravnavo vseh vrst manjšin, zapostavljenih, in iz socialnega okolja izključenih posameznikov in skupin. Sčasoma je postal vplivna  mednarodna nevladna organizacija, ki si prizadeva za mir in spravo v Jugovzhodni Evropi. Eden njegovih  prvih in glavnih projektov, ki ga izvaja še danes, je The Joint History Project (JHP). Projekt se ukvarja s poukom zgodovine v šoli in odnosom do zgodovine v državah Jugovzhodne Evrope. Cilj je preseganje etnocentrične zgodovine in prepričanj, da se za vse krivi drugi, spodbujanje kritične miselnosti in razprav, sprejemanje  ali upoštevanje različnosti in pogledov drugih in drugačnih. V 18 letih je  JHP  v angleščini izdal štiri knjige za šolsko uporabo iz zgodovine Balkana (Otomanski imperij, Narodi in države, Balkanske vojne, Druga svetovna vojna), ki so bili  vsi prevedeni v  enajst   regionalnih jezikov in v  japonščino  in se uporabljajo v šolah in na univerzah trinajstih držav kot dopolnilno gradivo.  JHP ima široko mrežo učiteljev, ki sodelujejo z njim.  Doslej je skozi delavnice, ki jih je organiziral v državah Jugovzhodne Evrope, šlo 2000 učiteljic in učiteljev, gradiva pa je uporabljalo več kot  500,000  učencev in študentov.

SLIKOVNO GRADIVODATOTEKE
agenda_-_joint_history_project_event_ljubljana_2.pdf
invitation-journalists-jhp-ljubljana-22-11-17.pdf
usuful_links.docx


15.11.2017

Pogovor z dr. Borutom Telbanom o njegovem dolgoletnem raziskovanju na Papui Novi Gvineji

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje prof. dr. Boruta Telbana z naslovom Brez povratne karte: pogovor z dr. Borutom Telbanom o njegovem dolgoletnem raziskovanju na Papui Novi Gvineji.


Predavanje bo v torek, 21. novembra 2017, ob 16.00 uri v predavalnici P3, OEIKA, Zavetiška 5.15.11.2017

3rd INTERNATIONAL CONFERENCE OF YOUNG SCIENTISTS - SOIL IN THE ENVIRONMENT
15.11.2017

Mednarodna zgodovinska konferenca : Ženske in prva svetovna vojna

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete v sodelovanju z Musei Provinciali di Gorizia 16. in 17. novembra 2017 vabi na Mednarodno zgodovinsko konferenco z naslovom Women and World War I, ki bo prvi dan potekala v Muzeju za novejšo zgodovino Slovenije v Ljubljani, drugi dan pa v Museo della Grande Guerra/Museo della Moda e delle Arti Applicate v Gorici.


Več o konferenci je na voljo tukaj.


 15.11.2017

Homerski vplivi na jezik in slog Kavafisovih pesmi z mitološko tematiko

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1135. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 18.00 uri (predavalnica 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete).


Na temo "Homerski vplivi na jezik in slog Kavafisovih pesmi z mitološko tematiko" bo predavala Dragica Fabjan Andritsakos, profesorica klasičnih jezikov na Škofijski klasični gimnaziji.14.11.2017

Vabilo na pogovor o delovanju institucionalnih mehanizmov

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete vabi na pogovor o delovanju institucionalnih mehanizmov, ki se ukvarjajo tudi ali predvsem z enakostjo spolov. Predstavnice_ki povabljenih institucij bodo predstavile_i njihovo institucionalno umeščenost (naloge in odgovornosti), medsebojno sodelovanje, področja ter njihove načine dela (organiziranost, dosedanje izkušnje, dosežke in probleme).


Vabilu k sodelovanju so se odzvale_i:

 • Vlasta Nusdorfer (Urad Varuh človekovih pravic RS)
 • Miha Lobnik (Zagovornik načela enakosti)
 • Jasna Jeram (Sekcija za enake možnnosti MDDSZEM)
 • mag. Lea Vrečko (sociologinja in zgodovinarka).

Pogovor, ki ga bo moderirala prof. dr. Milica Antić Gaber, bo v ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 15.30 uri  v Modri sobi Filozofske fakultete.14.11.2017

Vabilo na seminar kult v literaturi in literarni teoriji


Vabimo Vas na prvi dogodek v seriji seminarjev, nad katerega je svojo senco poveznil kult. Če smo še natančnejši, kult v literaturi in literarni teoriji. Seminar se bo odvil na tokrat (ne)srečni petek, 17.11.2017 ob 15h v didaktični predavalnici (le-ta se nahaja na koncu hodnika, kjer se nahajajo predavalnice z oznako R=Rimska ulica) na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Možna je nekaj minutna zamuda.

Sodelujoči:

Zala Furlan - Job in vprašanje o smiselnosti človeškega trpljenja
‘’Job je veliki pravičnik, mož vere in potrpežljivosti. Zakaj ga je zadelo tolikšno gorje? Kaj lahko osmisli njegovo trpljenje? Mu lahko Bog pojasni smisel in namen trpljena? Ali Job reši vprašanje preizkušenj in trpljena?’’

Kristina Pranjić - Okultna pisava ruskega srebrnega veka
‘’Seznanjeni s širšim kontekstom specifike obdobja v evropski kulturi in ruskem srebrnem veku želimo v seminarju slediti velikemu ustvarjalcu ruskega srebrnega veka – simbolističnemu pisatelju in pesniku ter teoretiku Andreju Belemu, ki je v marsičem napovedal kasnejše avantgardistične tokove in formalistično literarno teorijo.’’

 

Več o samem tematskem sklopu: https://zamenjave.wordpress.com/2017/09/25/

dspk-seminar-kulti/13.11.2017

Predavanje dr. Mirana Špeliča: Izreki puščavskih očetov

Katedra za zgodovino filozofije in fenomenologijo Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete vabi na uvodno predavanje iz cikla Egipčansko puščavništvo (priponka), ki bo v okviru predmeta Srednjeveška in renesančna filozofija potekalo v sredo, 15. novembra 2017, ob 17.10 v predavalnici 434 (Oddelek za filozofijo). 


Plakat 13.11.2017

Gostovanje doc. dr. Ive Nazalević Čučević (Filozofska fakulteta, Zagreb) na Oddelku za slavistiko

Na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete od 13. do 17. novembra 2017 v okviru Ceepusove mreže AT-037 gostuje doc. dr. Iva Nazalević Čučević s Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu, ki bo izvedla cikel predavanj s področja hrvaške skladnje.


Predavanja bodo potekala po naslednjem razporedu: 

 • torek, 14. 11., 11.20-13.00, pred. 5: Negacija v slovanskih jezikih
 • sreda, 15. 11., 10.30-12.10, pred. 5: Besedni red v hrvaščini
 • četrtek, 16. 11., 13.00-14.40, pred. 116: Skladenjska raba sklonov.

Predavanja bodo v hrvaškem jeziku.

Vabljeni.

SLIKOVNO GRADIVO13.11.2017

Klement Jug in Vladimir Bartol: oboževanje, distanca, mitizacija


Ob počastitvi svetovnega dneva filozofije vabi Slovanska knjižnica na predavanje dr. Toma Virka o Klementu Jugu in Vladimiru Bartolu.

Predavanje bo potekalo v torek, 14. novembra 2017, ob 19.00 v Slovanski knjižnici.

Vsak tretji četrtek v novembru beležimo svetovni dan filozofije. V Slovanski knjižnici mu posvečamo predavanje o dveh znamenitih slovenskih osebnostih, pisatelju in alpinistu, ki ju je družila filozofija. Klement Jug je v obdobju kratkega poznanstva naredil na Vladimirja Bartola neizbrisen vtis. Predavanje bo orisalo naravo Bartolove fascinacije in tudi delne identifikacije z Jugom, nato pa sledilo razvojni dinamiki njunega odnosa.13.11.2017

Pogovor s Horijem Takeakijem


Vabljeni na pogovor s Horijem Takeakijem, poznavalcem haiku poezije, v ponedeljek, 27. novembra 2017, ob 19h v prostore Društva slovenskih pisateljev. Več informacij najdete v priponki.

SLIKOVNO GRADIVO