Back to top

Red. prof. dr. Marta Verginella dobila ERC Advanced grant 2016 za uveljavljene raziskovalce

Red. prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete UL je bila uspešna s prijavo na razpis ERC za uveljavljene raziskovalce 2016 (ERC Advanced Grant 2016). Prof. dr. Verginella je tako ena od štirih slovenskih predstavnikov, ki so bili do sedaj uspešni na tem razpisu, obenem pa prva slovenska raziskovalka, ki ji je uspelo pridobiti ta prestižni projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev.

Evalvacijski panel za študije človeške preteklosti je podprl njen petletni projekt z naslovom »Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region«. Za kakšen uspeh slovenske raziskovalke gre, najbolje pokaže podatek, da bo Evropski raziskovalni svet (ERC) na tem razpisu financiral le 231 projektnih prijav izjemnih raziskovalk in raziskovalcev izmed več kot 2400 prijav z vsega sveta za izvajanje svojega raziskovalnega projekta v Evropi.

Kako močna je konkurenca pri razpisih ERC zanimivo ponazori tudi dejstvo, da so v letu 2014 kar trije Nobelovi nagrajenci bili hkrati vodje ERC projektov. Tudi sicer se vodje ERC projektov redno uvrščajo med dobitnike najvišjih nagrad v znanosti. V desetih letih obstoja ERC so raziskovalci in raziskovalke, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo kar prejeli 6 Nobelovih nagrad, 5 Wolfovih nagrad in 4 Fieldsove medalje.
(vir: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/10021/) .

 

Red. prof. dr. Marti Verginella za njen izjemen uspeh iskreno čestitamo.

 

Natančnejši seznam dobljenih projektov na področju humanistike in družboslovja je na voljo na tej povezavi. 

 

Slike: