Back to top

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo praznuje 70 let obstoja

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo/International Council for Traditional Music (ICTM) je vodilno svetovno združenje etnomuzikologov (http://ictmusic.org). Je v formalnem konsultativnem odnosu z Unescom in ima aktivne predstavnike po vsem svetu. Od leta 2011 ima sedež na Univerzi v Ljubljani, generalni sekretar združenja je dr. Svanibor Pettan, vodja Katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL).

Univerza v Limericku na Irskem bo julija 2017 gostila 44. svetovno konferenco, s katero bo ICTM praznoval 70-letnico obstoja (1947-2017). Program tokratne konference je na voljo tukaj. Ob tej priložnosti se bo svečano končalo šestletno izjemno uspešno bivanje uprave tega združenja na Slovenskem; nova gostiteljica bo postala Univerza za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Dr. Pettan je ICTM pripeljal v Ljubljano po večletnih bivanjih tega združenja v ZDA (Columbia University v New Yorku, Kalifornijska univerza v Los Angelesu) in Avstraliji (Avstralska nacionalna univerza v Canberri). Slovenija je doslej najmanjša država-gostiteljica in prva, v kateri angleščina ni uradni jezik. Kljub začetni negotovosti nekaterih članov, je združenje trenutno v najboljšem stanju od ustanovitve pred sedmimi desetletji (Bilten združenja je na voljo tukaj.)

Več o združenju in dosežkih zadnjih let si lahko preberete tukaj.

 

Fotografija: 

Prof. dr. Svanibor Pettan na svetovni konferenci v Kazahstanu leta 2015 (foto: osebni arhiv).

Slike: