Back to top

Veliko nagrado knjiga leta 2017 na Slovenskem knjižnem sejmu podelili eposu Vrata nepovrata Borisa A. Novaka

V nedeljo, 26. novembra 2017, so na 33. slovenskem knjižnem sejmu razglasili veliko nagrado knjiga leta 2017. Nagrado je prejel akad. prof. dr. Boris A. Novak za epos Vrata nepovrata. 

»Vrata nepovrata je prvi slovenski ep, 2300 knjižnih strani in okrog 40.000 verzov, ki ga je pesniški klasik Boris A. Novak pisal več kot dvajset let. Po Zemljevidih domotožja in Času očetov je tretja knjiga Bivališča duš izšla v letu 2017. Ta je sinteza celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, z elegičnimi toni, ki prehajajo v apokaliptično videnje sveta, ki ga živimo. Vrata nepovrata nedvomno predstavljajo mojstrski unikum v moderni slovenski književnosti in pesnikov opus magnum.« (utemeljitev nagrade)

Vrata nepovrata: 1. knjiga Čas očetov; 2. knjiga Zemljevidi domotožja; 3. knjiga Bivališča duš. Urednica Jelka Ciglenečki; oblikovanje Jurij Kocuvan, Studio 300; slike na naslovnici Metka Krašovec; založba: Goga.

Boris A. Novak je za Vrata nepovrata do sedaj prejel Župančičevo nagrado za prvi del eposa Zemljevidi domotožja (2015, nagrada mesta Ljubljana). Za drugo knjigo eposa Čas očetov je prejel nagrado Deklica s piščalko (2017, nagrada mesta Kočevje). Letos je prejel tudi Veronikino nagrado za vse tri knjige eposov.

Akad. prof. dr. Borisu A. Novaku iskreno čestitamo.

 

Foto: Matjaž Rebolj in Mateja Gaber 

Slike: