Back to top

Bela knjiga o prevajanju 2018

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 179. sestanek, ki bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 18.00 uri 
v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.

 

Na temo Bela knjiga o prevajanju 2018 bodo predavale dr. Barbara Pregelj z Univerze v Novi Gorici, 
dr. Jana Zidar Forte iz Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije in mag. Viktorija Osolnik Kunc s Filozofske fakultete UL.

 

Kratke predstavitve predavateljic:

Barbara Pregelj, glavna urednica Bele knjige o prevajanju
je pridružena profesorica na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Raziskuje predvsem različne vidike recepcije španske literature v slovenski književnosti, traduktološka vprašanja, mladinsko književnost in literarno interpretacijo. Deluje tudi kot prevajalka in kulturna promotorka, sodna tolmačka ter glavna urednica na založbi Malinc, kjer je zasnovala in tudi vodi bralnomotivacijske projekte. Njena bibliografija obsega več kot 500 bibliografskih enot.

Jana Zidar Forte, Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije
je prevajalka in konferenčna tolmačka za angleški in francoski jezik z doktoratom s področja tolmačeslovja. Po večletnem samostojnem udejstvovanju na prevajalskem trgu je bila mlada raziskovalka na Oddelku za prevajalstvo FF UL, kjer se je vključila tudi v pedagoško delo. Z oddelkom še vedno sodeluje kot zunanja sodelavka, posebej dejavna je na področju novih tehnologij, poklicnih kompetenc in podjetniških veščin. Trenutno kot prevajalka in tolmačka dela v javni upravi, je akreditirana za tolmačenje pri institucijah EU in dejavna članica ZKTS.

Viktorija Osolnik Kunc
je magistrica nemškega jezikoslovja in doktorska kandidatka prava. Je ustanoviteljica in predsednica Združenja stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT (ust. 2012). Izhaja iz prve generacije nemške prevajalske smeri na Filozofski fakulteti v Ljubljani (1997), na kateri od leta 1999 tudi predava. Pomembno je vplivala na razvoj sodnega tolmaštva v Sloveniji, o čemer je predavala na osrednjih prevajalskih dogodkih po svetu.