Back to top

Predavanja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na naslednja predavanja:

  • V okviru seminarja Etnologija Slovenije/Folkloristika, v ponedeljek, 11. decembra 2017, ob 13.00 uri (predavalnica P4, Zavetiška 5): dr. Marjanca Klobčar z Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU: Povezovanje etnološkega in folklorističnega raziskovanja in monografija Na poti v Kamnik
  • v torek, 12. decembra 2017, ob 18.30 uri (Predavalnica 3, Zavetiška 5): Zatiranje staroselskih ljudstev sveta: tokrat o Mapučih v Argentini. O različnih oblikah nasilja nad staroselci se bodo pogovarjali z argentinskim antropologom Juanom Estebanom de Jagrom in antropologinjo ter doktorsko kandidatko Nadio Molek, z novinarjem Simonom Teccojem ter z Jako Repičem in Uršulo Lipovec Čebron z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL. Na prireditvi si bomo ogledali tudi video, ki ga bosta pripravila Nadia Molek in Sebastian Valverde. Pogovor bo potekal deloma v slovenskem, deloma v angleškem jeziku in ga bo vodil Rajko Muršič.

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF in Slovensko etnološko in antropološko združenje Kula prirejata pogovor o državnem nasilju nad staroselskim ljudstvom Mapuči v Argentini. V letošnjem letu so umorili dva pomembna aktivista, nazadnje 22-letnega staroselca Rafaela Nahuela. Ta primer nasilja nad staroselci pa ni osamljena izjema, temveč vse bolj postaja sistemska praksa globalnega kapitalizma. Brazilske oblasti so na primer sprejele odločitev o koncesiji za rudarjenje na večjem delu staroselskih ozemelj. Na Zahodni Papui in drugod v Indoneziji uničujejo pragozd za proizvodnjo palmovega olja. A to je le nekaj primerov. Videti je, da se kljub mednarodnim zavezam in domačim ustavnim jamstvom za preživetje staroselskih manjšin dogaja intenzivna apropriacija njihove zemlje in virov. 

FB-dogodek

  • v okviru predavanja iz Etnologije Balkana, v sredo, 13. decembra 2017, ob 11.20 uri (v predavalnici P3, Zavetiška 5): red. prof. dr. Mitja Velikonja: Definiranje Balkana.