Back to top

Vabilo na predavanja ob razstavi Ivan Cankar in Evropa: Med Shakespearom in Kafko

Cankarjev dom vabi na predavanja ob razstavi Ivan Cankar in Evropa: Med Shakespearom in Kafko:

ČE, 11. oktobra 2018, ob 19. uri
Dr. Janko Kos: Cankar in Evropa
Avtor razstave, profesor primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je za svoje znanstveno delo prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo, bo pokazal, da je Cankarjevo delo, čeprav izhaja iz specifičnega slovenskega okolja, povsem primerljivo s takratnim evropskim literarnim ustvarjanjem in nekaterimi najpomembnejšimi deli sodobnikov. 
Kosovelova dvorana, 5, 3* €
 
ČE, 25. oktobra 2018, ob 19. uri
Dr. Blaž Vurnik: Cankar med Dunajem in Ljubljano
Avtor razstave Ivan Cankar v Mestnem muzeju, zgodovinar in kustos za novejšo zgodovino ter vodja kustodiatov v Mestnem muzeju Ljubljana bo razkril, kako je bilo interpretiranje Cankarjevega odnosa do okolja že v njegovem času, še posebej pa pozneje, pomembna identifikacijska pa tudi propagandna podlaga različnih idejnih in političnih tokov na Slovenskem.
Štihova dvorana, 5, 3* €

ČE, 6. decembra 2018, ob 19. uri
Dr. Jacques Le Rider: Dunajska moderna
Francoski germanist in zgodovinar, avtor znamenitega dela Dunajska moderna in kriza identitete, bo pripravil predavanje o paradigmah umetnosti 20. stoletja, ki določajo tudi kulturni obraz takratne Evrope, hkrati pa bo kontekstualiziral sočasne evropske tokove z našo moderno ter Cankarjevim ustvarjalnim prostorom in časom.
V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji in založbo Studia Humanitatis
Štihova dvorana, 5, 3* €

Ob nakupu vstopnice za predavanja si obiskovalci lahko razstavo v Cankarjevem domu ogledajo po znižani ceni 2 EUR.

TO, 11. decembra 2018, ob 12. uri
Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju
Na dan stote obletnice umetnikove smrti
Simpozij bo predstavil in osvetlil obe razsežnosti Cankarjeve literarne dediščine, tako njen umetniški pomen kot večplasten nagovor naše duhovnozgodovinske sodobnosti.
Sodelovali bodo: Janko Kos, Vanesa Matajc, Vid Snoj, Nike Kocijančič Pokorn, Primož Vitez, Dejan Kos, Alenka Avsenik Nabergoj, Alen Širca, Matic Kocijančič ter gostje iz tujine: Erwin Köstler (Avstrija), István Lukács (Madžarska), Anna Bodrova (Rusija), Andrej Leben (Avstrija), Zvonko Kovač (Hrvaška), Ivana Latković (Hrvaška), Tatjana Čepelevskaja (Rusija) in Peter Scherber (Nemčija).
V sodelovanju s Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice