Back to top


17.12.2018

Vabilo na 38. simpozij Obdobja

Vabimo Vas, da se udeležite 38. mednarodnega simpozija Obdobja z naslovno temo Slovenski javni govor in jezikovno-kulturna (samo)zavest, ki bo potekal od 23. do 25. oktobra 2019 v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.


Vse o simpoziju Obdobja 38, temah simpozija in prireditvi je na voljo na spletni strani https://centerslo.si/simpozij-obdobja/ (Simpozij Obdobja 38), kjer je tudi elektronska prijavnica. Rok za prijavo (izpolniti je treba prijavnico na spletni strani in oddati izvleček v dolžini 150 besed): 10. februar 2019. Za dodatne informacije smo dosegljivi na elektronskem naslovu simpozij@ff.uni-lj.si.

 

Tematska področja 38. simpozija Obdobja:

 

I. OBLIKOVANJE ENOTNEGA SLOVENSKEGA KULTURNEGA PROSTORA IN USTANOVITEV PRVE SLOVENSKE UNIVERZE

 1. Slovenščina in Univerza v Ljubljani;
 2. priključitev Prekmurja in poenotenje slovenskega jezikovnega standarda.

II. PRAVOREČJE IN SLOVENSKI GOVOR V MEDIJIH

 1. Radio in televizija;
 2. novi e-mediji (družbena omrežja, e-pošta, SMS-ji …).

III. RETORIKA IN JAVNO NASTOPANJE

IV. JEZIKOVNI STANDARD NEKOČ IN DANES

V. FONETIČNO-FONOLOŠKE RAZISKAVE SLOVENSKEGA GOVORA

VI. GOVORJENI JEZIK V SLOVENSKI KNJIŽEVNOSTI IN GLEDALIŠČU

VII. JEZIKOVNOPOLITIČNI POGLEDI NA SLOVENŠČINO V 3. TISOČLETJU14.12.2018

CIPRA International išče slovenskega prostovoljca

CIPRA International išče slovenskega prostovoljca, starega med 17 in 30 let, za delo v nevladni okoljski organizaciji. Delo poteka v Lihtenštajnu, prične se v marcu 2019 in traja 12 mesecev. Delo poteka v okviru EVS projekta in se dela na področju socialnih inovacij in mladinskih projektov.
Zadnji rok prijave: 20.1.2019


CIPRA International išče slovenskega prostovoljca, starega med 17 in 30 let, za delo v nevladni okoljski organizaciji. Delo poteka v Lihtenštajnu, prične se v marcu 2019 in traja 12 mesecev. Delo poteka v okviru EVS projekta in se dela na področju socialnih inovacij in mladinskih projektov.
Zadnji rok prijave: 20.1.2019

Facebook objava:  https://www.facebook.com/CIPRA.org/

V priponki je priložen tudi letak za razpis v slovenščini in angleščini.

 


DATOTEKE
evs_call_for_volounteers_sl_2019.pdf
evs_call_for_volounteers_en_2019.pdf


14.12.2018

Geografska čajanka
14.12.2018

Vabilo na pesniško branje

Prisrčno vabljeni na pesniško branje Novoletna inventura programa kreativnega pisanja študentk in študentov magistrskega študija Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete pod mentorstvom prof. dr. Borisa A. Novaka, ki bo v četrtek, 20. decembra 2018, od 15.00 do 19.00 ure (Modra soba).


Poleg pesmi v slovenščini, ki so nastale v seminarskih skupinah enopredmetnega programa in pedagoškega modula, bomo imeli priložnost slišati tudi pesmi tujih študentk in študentov na študijski izmenjavi.13.12.2018

Poziv k sodelovanju na razstavi ob dnevu žena

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.


Več v priponki.


DATOTEKE
oddelek_za_geografijo.pdf


12.12.2018

Pravljice bratov Grimm – od prvotne rokopisne zbirke iz leta 1810 do recepcije na Slovenskem – jezikovni in literarni vidik

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1166. sestanek, ki bo v ponedeljek, 17. decembra 2018, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo Pravljice bratov Grimm – od prvotne rokopisne zbirke iz leta 1810 do recepcije na Slovenskem – jezikovni in literarni vidik bosta predavali prof. dr. Milena Mileva Blažić, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani,
in Kasilda Bedenk, prof., Inštitut za slavistiko Univerze Karla in Franca v Gradcu.

 

Povzetek:

"Pravljice bratov Grimm – od prvotne rokopisne zbirke iz leta 1810 do recepcije na Slovenskem" je ena od redkih monografij v mednarodnem prostoru, ki predstavlja prevod prvotne rokopisne zbirke J. in W. Grimma iz leta 1810. Pravljice z naslovom Kinder und Hausmärchen sta brata J. in W. Grimm za časa svojega življenja izdala sedemkrat v polnem obsegu in desetkrat v t. i. majhni izdaji s 50 pravljicami. Iz te male izdaje smo Slovenci dobili leta 1887 prvo knjižno zbirko dvanajstih pravljic, ki jih je prevedel J. Markič, posamezne pa so v raznih listih in revijah izhajale tudi prej.

Za slovenski kulturni prostor so pomembni osebni stiki Jakoba Grimma in Jerneja Kopitarja, prevodi Grimmovih pravljic v slovenščino od revije Vedež (1849) do današnjih dni. Bibliografijo, ki vsebuje več kot tisoč enot, je sestavil Tomaž Bešter, Center za informacijske storitve, NUK.

Na predavanju bo predstavljena obravnava primerjave prevodov frazemov iz Grimmove pravljice Presrečni Anže (Hans im Glück, KHM 83) v šestih prevodih različnih prevajalcev, v obdobju od 1857 do 1993. Avtorici zanima, ali so prevajalci prepoznali vse frazeme v nemščini in kako so jih prenesli v svoj slovenski prevod – dobesedno ali z izvirnim, že znanim slovenskim frazemom.

 

Več

 11.12.2018

Predavanji dr. Julie Kaiser z Instituta za nemški jezik (IDS), Mannheim

12.decembra 2018 bo ob 16.20-17.10 (v Modri sobi) ter 17.10-19.30 (04) predavanje dr. Julie Kaiser z Instituta za nemški jezik (IDS), Mannheim (Nemčija) v nemškem jeziku z naslovom "Praktični uvod v znanstveno-raziskovalni in učni korpus govorjene nemščine (FOLK) in v podatkovno bazo govorjene nemščine DGD" (Praktische Einführung in das Forschungs- und Lehrkorpus Gesprochenes Deutsch (FOLK) und in die Datenbank für Gesprochenes Deutsch (DGD)).


13. decembra 2018 (12.10.-13.50) pa bo dr. Julia Kaiser osvetlila izbrane vidike analize govorjenega nemškega jezika. Predavanje z naslovom "Izbrani vidiki analize govorjene nemščine - principi analize govorjenega jezika in praktični delo s transkripti"

(„Ausgewählte Aspekte der Analyse von Gesprochener Sprache – Gesprächsanalytische Prinzipien und praktische Arbeit mit Transkripten“) bo potekalo v nemškem jeziku.

 

Vabljeni!11.12.2018

Predavanje: Pokopališče emonske zgodnjekrščanske skupnosti na Ajdovščini v Ljubljani: pregled zgodovine raziskav in nova spoznanja


V sredo, 12. 12., bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani predaval doc. dr. Andrej Gaspari z Oddelka za arheologijo FF UL. Predstavil bo novejša odkritja arheoloških izkopavanj, ki so potekala na področju Ajdovščine v Ljubljani v letih 2017 in 2018. Predavatelj bo med drugim govoril o najdbi, ki je še posebej zanimiva za klasične filologe, to je o stekleni posodici iz poznoantičnega obdobja, okrašeni z napisom v stari grščini.

 

Ljubljana je torej lahko ponosna na starogrški napis!

 

Predavanje bo v sredo, 12. 12. 2018, ob 18. 00 v učilnici 102.

 

Vabljeni študentje, profesorji in zunanji obiskovalci!

 

Naslov predavanja:

Pokopališče emonske zgodnjekrščanske skupnosti na Ajdovščini v Ljubljani: pregled zgodovine raziskav in nova spoznanja

Andrej Gaspari s sodelavci

 

Izkopavanja na Gosposvetski c. v Ljubljani, ki jih je v letih 2017/2018 izvajal Arheološki konzorcij za Ljubljano pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in vodstvom Martina Horvata, so na območju med Kersnikovo in križiščem s Slovensko c.  odkrila ostanke obsežnega poznorimskega pokopališčnega kompleksa z zidano arhitekturo večfazne kultne stavbe in več kot 350 skeletnimi pokopi, ki ga lahko glede na preliminarne ugotovitve časovno umestimo med prvo tretjino 4. stoletja in prva desetletja 5. stoletja. Po preliminarnih ugotovitvah začetek pokopavanja označuje gradnja kvadratne kapele z več skeletnimi pokopi v kamnitih sarkofagih, med katerimi izstopa grob odrasle ženske. Izpostavljeno vlogo osrednjega pokopa nakazujejo tudi pridana skleda iz prosojnega modrega stekla z v visokem reliefu izdelanim okrasom in grškim napisom ter dve zapestnici iz gagata, ki ju je pokojnica nosila na levi podlahti.

Rekonstruiran razvoj pokopališkega kompleksa, ki je na ravni emonskih nekropol povsem izjemen, ima analogije v grobiščih v okviru suburbanih pokopaliških cerkva ob vpadnicah v predmestjih Aoste, Milana in Akvileje ter kaže podobnosti denimo z razvojem slovitih romarskih svetišč Cimitile pri Noli v zaledju Neaplja in zgodnjekrščanskih pokopališč dalmatinske Salone na lokacijah Manastirine, Kapljuč in Marusinac.

SLIKOVNO GRADIVO11.12.2018

Angleški bralni krožek


Spoštovani,

v Mestni knjižnici Ljubljana, knjižnici Otona Župančiča tudi v šolskem letu 2018/19 nadaljujemo s srečanji angleškega bralno-debatnega krožka, ki potekajo  enkrat mesečno, namenjena pa so dijakom, študentom in vsem, ki jih zanima leposlovje v angleškem jeziku, tudi tistim, ki so že zaključili redno izobraževanje; vsako srečanje povezuje izbrana knjiga, ki jo sodelujoči preberejo vnaprej in si tako lahko začrtajo teme in vprašanja, ki jih delo odpira. Srečanja so namenjena tako spoznavanju literarnih del kot tudi vadbi angleškega jezika, pogovori potekajo izključno v angleščini. Udeležba je brezplačna.

 

Angleški bralno-debatni krožek vodi dr. Leonora Flis, profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani in  literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

 

Naslednje srečanje bo v petek, 21. 12. 2018, ob 17.00  v dvorani v tretjem nadstropju Knjižnice Otona Župančiča: tema pogovora bo spominski zapis Joan Didion Blue Nights o izgubi, žalovanju in o osmišljanju najtežjih življenjskih preizkušenj.

Prosimo vas, da posredujete vabilo dijakom, študentom ali drugim zainteresiranim in se vam zahvaljujemo za sodelovanje.

Lep pozdrav!

 

 

Veronika Vurnik Škrabec
bibliotekarka

Knjižnica Otona Župančiča
Mestna knjižnica Ljubljana | Knjižnica Otona Župančiča | Kersnikova 2 | 1000 Ljubljana
T: +386 (1) 308 55 03 |  www.mklj.si

 11.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti arheologije!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer, z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri dve, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF, vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje arheologinje, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

 

__________________________________________________________________________________

 

International Women’s Day: AN INVITATION TO PARTICIPATE

 

Dear, students of archeology!

 

This year’s Women's Day will be commemorated in a slightly different way than usually; with a cross-departmental exhibition!

The exhibition, which will open one day before the international holiday, on the 7th of March 2019, will be dedicated to the presentation of successful but less known Slovene and foreign female social scientists, humanists and linguists. Each department will exhibit one Slovene and one foreign woman representative.

 

Which 2, you ask?

Well, the decision depends on you :)

 

The organizers of the exhibition, representatives in ŠOFF and ŠSFF, would therefore like to ask you voice your opinion on which outstanding Slovene and foreign woman archeologists should be presented to the general public on this exhibition.

 

Send us your argumented suggestions by the 20th of December 2018 to the e-mail 8.marec.ff@gmail.com.

 11.12.2018

Čestitke prejemnicam nagrad za magistrsko delo


Oddelek za romanske jezike in književnosti z veseljem sporoča, da sta Vita Veselko in Špela Bajželj prejeli dekanovo in Nahtigalovo nagrado za svoji magistrski deli:

Vita Veselko je prejela dekanovo nagrado za magistrsko delo z naslovom Análisis sintáctico y papel discursivo de los procedimientos de topicalización y focalización en el discurso periodístico/Skladenjska analiza in diskurzivna vloga jezikovnih postopkov topikalizacije in fokalizacije v španskem novinarskem diskurzu pod mentorstvom izr. prof. dr. Barbare Pihler Ciglič;

Špela Bajželj je prejela Nahtigalovo nagrado za magistrsko delo z naslovom Vključevanje učencev, katerih materni jezik ni francoščina, v javno šolo v Franciji pod mentorstvom red. prof. dr. Mojca Kovač Šebart in izr. prof. dr. Mete Lah.

Obema prejemnicama in mentoricam iskreno čestitamo za izvrstni deli in prejeti nagradi.

SLIKOVNO GRADIVO11.12.2018

Fotografska razstava Opoj spokojnosti

Od 10. decembra 2018 do 30. januarja 2019 si lahko v 5. nadstropju Filozofske fakultete ogledate fotografsko razstavo z naslovom Opoj spokojnosti.


Razstavljeni izbor fotografij Simona Kuharja deluje eklektično in naključno; fotografije so nastale ob različnih priložnostih na različnih koncih sveta. A prvi vtis vara. Rdeča nit predstavljenih fotografskih utrinkov je namreč, kot sugerira tudi naslov razstave, spokojnost – ta se kaže bodisi skozi občutja, ki jih ustvarja motiv fotografije, bodisi kot kontekst, v katerem je nastala posamezna slika. Levi del razstave, v katerem se prepletata predvsem rdeča in rumena barva, prikazuje spokojnost oblik, ki jih ustvarja narava, in spokojnost človeka v njej. Desni del razstave spokojnost prikazuje skozi umirjene, mestoma zasanjane podobe posameznih trenutkov, pogosto ujete v črno-bele ali le nežno nakazane barve, ki se izgubljajo v meglicah. Razstava tako odslikava trenutek časa, v katerem je postavljena – umirjenost zime – a proti koncu obeh delov razstave se jasno izraža upanje po zmagi nad zimo in ponovnem upanju po živahnosti življenja – na levi strani skozi podobe srečnega starca, radoživega otroka in skorajda pretresljivega upanja v pasjih očeh, na desni pa s časom po nevihti, ki mu sledi novo jutro in nov dan. Opoj spokojnosti se tako prelije v izvir novorojenega življenja, iz zime v pomlad.

Simon Kuhar je nekdanji študent zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti UL. Je učitelj zgodovine na OŠ Stražišče Kranj, košarkarski trener in ljubiteljski fotograf.

 

  

 

SLIKOVNO GRADIVO10.12.2018

DRAMSKA PLATFORMA S SIMONO SEMENIČ


Vabljeni, da se prijavite na dramsko platforma s Simono Semenič, ki bo potekala 15. decembra, ob 11. uri, v prostorih Trubarjeve hiše literature. Prijave zbiramo do srede,  12. decembra na info.kudkrik@gmail.com. Prijavite se s svojim dramskim besedilom, sinopsisom ali idejo, ki bi jo v skupini dramatikov želeli predebatirati. Udeležba je brezplačna.

 

Dramska platforma se je rodila iz želje, da bi dramatičarke in dramatiki imeli svoj prostor, ki bi služil izmenjavi izkušenj, komentiranju dramskih besedil ter druženju in, da bi preko teh srečanj spodbudili pisanje in uprizarjanje slovenske dramatike. Udeležili so se je že mnogi priznani dramatiki, kot tudi študentje ali tisti, ki se z dramskim pisanjem lotevajo prvič. Izvaja se že drugo leto zapored in poteka enkrat mesečno.

Vabljeni!10.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti romanskih jezikov in književnosti!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri 2, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje romanistke, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

SLIKOVNO GRADIVO10.12.2018

Namera o sklenitvi neposredne pogodbe za namestitev samopostrežnih avtomatov na Filozofski fakulteti

Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Aškerčeva cesta 2, 1000 Ljubljana na podlagi 52. člena v povezavi s 57. in 65. členom Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/2018) ter 19. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 31/2018) objavlja Namero o sklenitvi neposredne pogodbe za namestitev samopostrežnih avtomatov s prigrizki, hladnimi brezalkoholnimi pijačami in toplimi napitki ter za pripravo toplih sendvičev v prostorih fakultete na Aškerčevi cesti 2, Zavetiški ulici 5 in Tobačni ulici 5 v Ljubljani.  


Namera o sklenitvi neposredne pogodbe

Smernice zdrave prehrane

Vzorec ponudbe10.12.2018

Čestitke prejemnikom dekanovih in Nahtigalovih nagrad


V petek, 7. decembra, je dekan Filozofska fakulteta UL podelil Nahtigalove in dekanove nagrade študentkam in študentom Filozofska fakulteta UL za njihova izjemna dela. Letos smo podelili 12 dekanovih in tri Nahtigalove nagrade.
Seznam nagrajenk in nagrajencev je na voljo na povezavi: http://www.ff.uni-lj.si/studij/Studentske_nagrade/2018.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskrene čestitke!10.12.2018

Podelili smo Nahtigalove in dekanove nagrade

V petek, 7. decembra 2018, je dekan Filozofske fakultete podelil Nahtigalove in dekanove nagrade študentkam in študentom fakultete za njihova izjemna dela. Letos smo podelili 12 dekanovih in tri Nahtigalove nagrade.


Seznam nagrajenk in nagrajencev je na voljo tukaj. 

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskrene čestitke!

SLIKOVNO GRADIVO07.12.2018

VABILO NA PREDAVANJE: Pokopališče emonske zgodnjekrščanske skupnosti na Ajdovščini v Ljubljani: pregled zgodovine raziskav in nova spoznanja

V sredo, 12. 12., bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani predaval doc. dr. Andrej Gaspari z Oddelka za arheologijo FF UL. Predstavil bo novejša odkritja arheoloških izkopavanj, ki so potekala na področju Ajdovščine v Ljubljani v letih 2017 in 2018. Predavatelj bo med drugim govoril o najdbi, ki je še posebej zanimiva za klasične filologe, to je o stekleni posodici iz poznoantičnega obdobja, okrašeni z napisom v stari grščini. Ljubljana je torej lahko ponosna na starogrški napis!


Predavanje bo v sredo, 12. 12. 2018, ob 18.00 v predavalnici 102.

Izkopavanja na Gosposvetski c. v Ljubljani, ki jih je v letih 2017/2018 izvajal Arheološki konzorcij za Ljubljano pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in vodstvom Martina Horvata, so na območju med Kersnikovo in križiščem s Slovensko c. odkrila ostanke obsežnega poznorimskega pokopališčnega kompleksa z zidano arhitekturo večfazne kultne stavbe in več kot 350 skeletnimi pokopi, ki ga lahko glede na preliminarne ugotovitve časovno umestimo med prvo tretjino 4. stoletja in prva desetletja 5. stoletja. Po preliminarnih ugotovitvah začetek pokopavanja označuje gradnja kvadratne kapele z več skeletnimi pokopi v kamnitih sarkofagih, med katerimi izstopa grob odrasle ženske. Izpostavljeno vlogo osrednjega pokopa nakazujejo tudi pridana skleda iz prosojnega modrega stekla z v visokem reliefu izdelanim okrasom in grškim napisom ter dve zapestnici iz gagata, ki ju je pokojnica nosila na levi podlahti.

Rekonstruiran razvoj pokopališkega kompleksa, ki je na ravni emonskih nekropol povsem izjemen, ima analogije v grobiščih v okviru suburbanih pokopaliških cerkva ob vpadnicah v predmestjih Aoste, Milana in Akvileje ter kaže podobnosti denimo z razvojem slovitih romarskih svetišč Cimitile pri Noli v zaledju Neaplja in zgodnjekrščanskih pokopališč dalmatinske Salone na lokacijah Manastirine, Kapljuč in Marusinac.

Vabljeni študentje, profesorji in zunanji obiskovalci!07.12.2018

Akad. red. prof. dr. Rajko Bratož prejel naziv zaslužni profesor


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je upokojenim učiteljicam in učiteljem Univerze v Ljubljani, ki so pomembno prispevali k razvoju znanstvene ali umetniške panoge ter za predano opravljanje pedagoškega in mentorskega dela, podelil nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor. 

Zaslužne profesorice in profesorji Univerze v Ljubljani v letu 2018 so: 

prof. Jani Golob, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani 

prof. Vladimir Pezdirc, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Jože Resnik, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Peter Maček, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Rudi Rozman, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. mag. Peter Gabrijelčič, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Mirjana Ule, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani 

akad. prof. dr. Rajko Bratož, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
akad. prof. dr. Lojze Lebič, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. ddr. Rudolf Rizman, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Jadran Maček, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Jadran Faganeli, Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Matija Fajdiga, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Mihael Brejc, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Črt Marinček, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Pavel Poredoš, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Vladimir Smrkolj, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Saša Aleksij Glažar, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Ciril Ribičič, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Franjo Štiblar, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Vinko Potočnik, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani 

prof. dr. Azra Pogačnik, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Fotoutrinke s podelitve si lahko ogledate tukaj.07.12.2018

DMGS - prejemnik Priznanja Univerze v Ljubljani za posebne dosežke študentov


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je v četrtek, 6. 12. 2018, podelil Priznanje Univerze v Ljubljani za posebne dosežke študentov. Prejemnik priznanja je Društvo mladih geografov Slovenije za 20 let bogatih aktivnosti.

Vsem generacijam študentk in študentov, ki ste tlakovali bogato pot Društva mladih geografov Slovenije, iskreno čestitamo!

SLIKOVNO GRADIVO
07.12.2018

Simon Koblar - prejemnik Prešernove nagrade študentom UL v letu 2018


Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je v sredo, 5. 12. 2018, podelil Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani. Med dobitniki Prešernovih nagrad je tudi naš študent Simon Koblar  za delo Predlog alternativnega omrežja javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji . Iskrene čestitke nagrajencu, mentorju dr. Blažu Repetu in somentorju dr. Aljažu Plevniku!

SLIKOVNO GRADIVO07.12.2018

Predavanje dr. Ljiljane Đurašković (Univerza v Pittsburghu)

Med 10. in 13. decembrom 2018 gostuje na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete dr. Ljiljana Đurašković z Univerze v Pittsburghu. V času gostovanja bo izvedla predavanje z naslovom Kdo in zakaj študira bosanski, črnogorski, hrvaški in srbski jezik v Ameriki. Predavanje bo v sredo, 12. decembra 2018, ob 10.30 uri v učilnici 5.


Dr. Ljiljana Đurašković je predavateljica ruskega ter bosanskega, črnogorskega, hrvaškega in srbskega jezika na Katedri za slovanske jezike Univerze v Pittsburghu. Poleg tega je tudi certificirana izpraševalka na državnih izpitih iz teh jezikov. Študij ruščine je uspešno zaključila v Črni gori, doktorsko disertacijo pa na državni univerzi v Ohiju. Pri svojem raziskovalnem delu preučuje sodobni ruski ter bosanski, črnogorski, hrvaški in srbski jezik, ukvarja pa se tudi z diahronim jezikoslovjem, didaktiko poučevanja tujih jezikov v ameriškem okolju ter balkanskimi kulturami in književnostmi. Sodelovala je na številnih konferencah in objavila različne znanstvene članke tako v ZDA kot v Evropi. 

 

SLIKOVNO GRADIVO06.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti zgodovine!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri 2, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje zgodovinarke, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

 

__________________________________________________________________________________

 

International Women’s Day: AN INVITATION TO PARTICIPATE

 

Dear, students of history!

 

This year’s Women's Day will be commemorated in a slightly different way than usually; with a cross-departmental exhibition!

The exhibition, which will open one day before the international holiday, on the 7th of March 2019, will be dedicated to the presentation of successful but less known Slovene and foreign female social scientists, humanists and linguists. Each department will exhibit one Slovene and one foreign woman representative.

 

Which 2, you ask?

Well, the decision depends on you :)

 

The organizers of the exhibition, representatives in ŠOFF and ŠSFF, would therefore like to ask you voice your opinion on which outstanding Slovene and foreign woman should be presented to the general public on this exhibition.06.12.2018

Mednarodni praznik žensk: POVABILO K SODELOVANJU


Drage študentke in študenti primerjalne književnosti in literarne teorije!

 

Letošnji dan žena bomo obeležile malo drugače kot do sedaj, in sicer z medoddelčno razstavo! Razstava, ki se bo otvorila en dan pred mednarodnim praznikom, 7. marca 2019, bo namenjena predstavljanju uspešnih, a manj poznanih slovenskih in tujih družboslovk, humanistk in jezikoslovk.

Vsak oddelek bo razstavljal po eno slovensko in eno tujo predstavnico.

 

Kateri 2, se sprašujete?

O tem boste odločali vi! :)

 

Organizatorke razstave, predstavnice v ŠOFF in ŠSFF vas zato prosimo, da nam sporočite, katere so po vašem mnenju izjemne slovenske in tuje primerjalne književnice in literarne teoretičarke, ki bi jih radi na razstavi predstavili širši javnosti.

 

Vaše predloge z utemeljitvami sprejemamo do 20. decembra 2018 na elektronski naslov 8.marec.ff@gmail.com.

 

__________________________________________________________________________________

 

International Women’s Day: AN INVITATION TO PARTICIPATE

 

Dear, students of comparative literature and literary theory!

 

This year’s Women's Day will be commemorated in a slightly different way than usually; with a cross-departmental exhibition!

The exhibition, which will open one day before the international holiday, on the 7th of March 2019, will be dedicated to the presentation of successful but less known Slovene and foreign female social scientists, humanists and linguists. Each department will exhibit one Slovene and one foreign woman representative.

 

Which 2, you ask?

Well, the decision depends on you :)

 

The organizers of the exhibition, representatives in ŠOFF and ŠSFF, would therefore like to ask you voice your opinion on which outstanding Slovene and foreign woman literary comparativist and literary theorist should be presented to the general public on this exhibition.

 

Send us your argumented suggestions by the 20th of December 2018 to the e-mail 8.marec.ff@gmail.com.06.12.2018

VABILO - Predavanje: Med pomanjkanjem, obiljem in naravnimi nesrečami


Več v priponki.


DATOTEKE
rajko_bratoz-predavanje_sazu_2018.pdf


06.12.2018

Besedna postaja: Antologija literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike

Na Besedni postaji v sredo, 12. decembra 2018, ob 17. uri (Modra soba): Mojca Nidorfer Šiškovič, Mateja Lutar (ur.), Antologija literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike (Znanstvena založba FF).  


Od 3. do 9. decembra 2018 se na več kot 50 univerzah po svetu odvijajo Svetovni dnevi Ivana Cankarja. Številne dogodke bodo učitelji in sodelavci programa Slovenščina na tujih univerzah skupaj s študenti slovenščine priredili v sodelovanju s tujimi univerzami in diplomatsko-konzularnimi predstavništvi Republike Slovenije. Potekali bodo literarni večeri, projekcije filmov, predavanja, konference, branja Antologije literature Ivana Cankarja  v slovenščini in v prevodih v 21 jezikov, pa tudi predstavitve drugih del, ki so jih v Cankarjevem letu pripravili študenti in učitelji slovenščine na univerzah po svetu. Antologijo pa bodo na Besedni postaji predstavile urednica, dr. Mojca Nidorfer Šiškovič, dr. Mateja Pezdirc Bartol, dr. Alojzija Zupan Sosič in študenti.

 

Prijazno vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

SLIKOVNO GRADIVO06.12.2018

Simon Koblar prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani je včeraj podelil Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani. Med prejemniki nagrade je tudi študent Filozofske fakultete Simon Koblar.


Simon Koblar je nagrado prejel za delo Predlog alternativnega omrežja javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji, Oddelek za geografijo Filozofske fakultete, mentorja: doc. dr. Blaž Repe in dr. Aljaž Plevnik.

Iskrene čestitke!

 

Foto: Foto studio NORA d. o. o.

SLIKOVNO GRADIVO06.12.2018

Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete UL in Cankarjev dom vabita na Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju, ki bo potekal 11. decembra 2018 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Brezplačne vstopnice prevzamete v Informacijskem središču Cankarjevega doma.


PROGRAM SIMPOZIJA:

9.00 – Registracija udeležencev simpozija

9.30 – ODPRTJE SIMPOZIJA

Janko Kos – 
Ivan Cankar in Evropa kot odprto vprašanje

CANKAR – NAZORI IN RECEPCIJE (10.00 – 12.20)

10.00 – Primož Vitez – Etične osnove upora v Cankarjevih političnih spisih
10.20 – Erwin Köstler – Medmedialne in popularne predstavitve Cankarja kot sočasno približevanje slovenskemu klasiku ali kot recepcije drugega?
10.40 – Vid Snoj – Cankarjeva izpoved o njegovi veroizpovedi

(Vprašanja občinstva in razprava)

11.10 – Krištof Jacek Kozak – Etične zakonitosti Cankarjevih dram
11.30 – Vanesa Matajc – Cankarjeva Gospa Judit: karnevalsko snemanje družbenih mask in emancipacija ženske na obrobju dunajske moderne

11.50 – Matic Kocijančič – Motiv gospodarja in hlapca v Cankarjevem nazorskem horizontu

(Vprašanja občinstva in razprava)

ODMOR ZA KOSILO (12.20 – 13.30)

DUHOVNE RAZSEŽNOSTI CANKARJEVE LITERATURE (13.30 – 15.30)

 

13.30 – Alen Širca – Maeterlinckov vpliv na zgodnjega Cankarja

13.50 – István Lukács – Arhaično materialna poetika Kurenta. Kriza pisane besede

(Vprašanja občinstva in razprava)

14.20 – Irena Avsenik Nabergoj – Bližina smrti in apokaliptični motivi v Cankarjevih Podobah iz sanj in v izbranih delih evropskega pesništva o prvi svetovni vojni

14.40 – Dejan Kos – Apofatična razsežnost v Podobah iz sanj

15.00 – Tatjana I. Čepelevskaja – Koncepta pot in dom v literarnem delu Ivana Cankarja


(Vprašanja občinstva in razprava)

ODMOR ZA KAVO (15.30 – 16.00)

CANKARJEV MEDNARODNI POMEN (16.00 – 18.00)

16.00 – Anna Bodrova – Recepcija Ivana Cankarja v Rusiji
16.20 – Nike Kocijančič Pokorn – Ivan Cankar kot temelj samoizrisa podobe kulturne identitete ameriških Slovencev

(Vprašanja občinstva in razprava)

16.50 – Ivana Latković – »Vrazovanje« po Ivanu (Cankar v južnoslovanskih kulturnih paralelah)
17.10 – Zvonko Kovač – Hiša Marije Pomočnice in južnoslovanski kratek roman
17.30 – Andrej Leben – Ivan Cankar in avstrijski literarni prostor

(Vprašanja občinstva in razprava)

18.00 – ZAKLJUČEK SIMPOZIJA

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Romanistično prednovoletno druženje


.

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Svet med nami: teden italijanske kulture


Ne spreglejte dogodka Svet med nami: teden italijanske kulture, ki se odvija v tednu od 3. do 7. 12. Več o programu si preberite tukaj: https://www.mklj.si/aktualno/item/18094-svet-med-nami-teden-italijanske-kulture

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Akad. prof. dr. Peter Štih prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani


Rektor Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana prof. dr. Igor Papič je na včerajšnji... slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani podelil najvišja priznanja univerze.

Med prejemniki priznanj je tudi akad. prof. dr. Peter Štih z Oddelka za zgodovino Filozofska fakulteta UL, ki je prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani.

Akad. prof. dr. Peter Štih je redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete. Je podpredsednik in redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti za humanistične, družboslovne in umetnostne vede, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter dopisni član iz tujine Avstrijske akademije znanosti, hkrati je član v več tujih društvih in združenjih. Izrazito je naklonjen novim pristopom in vsebinskim področjem srednjeveških raziskav, v njegovem raziskovalnem delu predstavlja ključni vidik spremenjeno ter bolj objektivno dojemanje zgodovine slovenskega prostora v srednjem veku, kot je bilo značilno za slovensko znanstveno zgodovinopisje pred njim.

Nagrajencu iskreno čestitamo!05.12.2018

Odprtost fakultete v prazničnem času

Obveščamo vas, da bodo v prazničnem času vsi objekti fakultete odprti po spodnjem urniku:


 • 24. 12. 2018 – od 6.00 do 17.00;
 • 25. in 26. 12. 2018 – zaprto;
 • 27., 28. in 29. 12. 2018 – od 6.00 do 17.00;
 • 31. 12. 2018 – od 6.00 do 17.00;
 • 1. in 2. 1. 2019 – zaprto.05.12.2018

Predavanje Prelomi dob. Insceniranje začetka v literaturi od romantike do avantgarde

V ciklu predavanj Endpunkte. Und Neuanfänge. / Točke konca in novi začetki bo tokrat nastopila prof. dr. Schamma Schahadat z univerze v Tübingenu. Nastopila bo s predavanjem z naslovom Prelomi dob. Insceniranje začetka v literaturi od romantike do avantgarde.


Predavanje v nemškem jeziku bo v četrtek, 13. decembra 2018, ob 17.00 uri v predavalnici 102.

Koreferat bo imela izr. prof. Špela Virant.

Prijazno vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Predstavitev knjige Medmedijsko in medkulturno nomadstvo, o vezljivosti medijev in kultur v sodobnih uprizoritvenih umetnostih

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani vabita na predstavitev knjige Medmedijsko in medkulturno nomadstvo, o vezljivosti medijev in kultur v sodobnih uprizoritvenih umetnostih, ki bo v ponedeljek, 10. decembra 2018, ob 11.00 uri na AGRFT (Trubarjeva 3, 7. nadstropje).


Monografija je nastala v okviru raziskovalnega programa AGRFT in je s podporo Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete.

Pogovor o medmedijskem in medkulturnem nomadstvu sodobne slovenske uprizoritvene umetnosti bosta odprla dekan AGRFT prof. Tomaž Gubenšek in vodja Znanstvene založbe Filozofske fakultete dr. Matevž Rudolf, z avtorjem knjige izr. prof. dr. Tomažem Toporišičem pa se bo pogovarjala izr. prof. dr. Barbara Orel, vodja raziskovalne skupine AGRFT.

 

Lepo vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

ERASMUS+ 2019/2020


Objavljen je razpis za študijsko izmenjavo in praktično usposabljanje ERASMUS+ 2019/2020 na povezavi.

SLIKOVNO GRADIVO05.12.2018

Akad. prof. dr. Peter Štih prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je na slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani v torek, 4. decembra 2018, podelil najvišja priznanja univerze.


Med prejemniki priznanj je tudi akad. prof. dr. Peter Štih z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete, ki je prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani.

Akad. prof. dr. Peter Štih je redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete. Je podpredsednik in redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti za humanistične, družboslovne in umetnostne vede, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter dopisni član iz tujine Avstrijske akademije znanosti, hkrati je član v več tujih društvih in združenjih. Izrazito je naklonjen novim pristopom in vsebinskim področjem srednjeveških raziskav, v njegovem raziskovalnem delu predstavlja ključni vidik spremenjeno ter bolj objektivno dojemanje zgodovine slovenskega prostora v srednjem veku, kot je bilo značilno za slovensko znanstveno zgodovinopisje pred njim.

 

Nagrajencu iskreno čestitamo!

 

Foto: Foto studio NORA d.o.o.

SLIKOVNO GRADIVO04.12.2018

Vse kar še niste vedeli o Albancih in niste pomislili, da bi vprašali: O albanski skupnosti v Sloveniji (migracije, kultura in razmerja znotraj skupnosti)

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi v ponedeljek, 17. decembra 2018, ob 14.40 uri (pred. P2, Zavetiška 5) na predavanje z naslovom Vse kar še niste vedeli o Albancih in niste pomislili, da bi vprašali: O albanski skupnosti v Sloveniji (migracije, kultura in razmerja znotraj skupnosti).


Predavala bo Alma Bejtullahu.

 

Foto: www.uracult.com

SLIKOVNO GRADIVO04.12.2018

Mednarodni standardi in uporaba korpusov pri poučevanju tujih jezikov

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1165. sestanek, ki bo v ponedeljek, 10. decembra 2018, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo Mednarodni standardi in uporaba korpusov pri poučevanju tujih jezikov bo predavala izr. prof. dr. Mateja Petrovčič, Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete UL.04.12.2018

Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju


Lepo vabljeni na mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju, ki ga organizirata Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF UL in Cankarjev dom.

 

Simpozij bo potekal v torek, 11. decembra 2018, ob 9.30 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. 

Program simpozija najdete v priponki.


 


DATOTEKE
mednarodni_simpozij_o_ivanu_cankarju.pdf


04.12.2018

Vabilo na predstavitev knjige: Simone de Baeauvoir o starosti


Vljudno vabljeni na pogovor 'Simone de Beauvoir o starosti',

ki bo potekal v četrtek, 13. decembra 2018 ob 18:30 v bralnici Centra kulture Španski borci.

Z antropologinjo dr. Ireno Šumi, raziskovalko in literarno kritičarko dr. Tino Bilban ter sociologinjo dr. Alenko Švab

 se bomo spraševali:

 • Kako da mlajši v starih ne prepoznavajo lastne usode?
 • Zakaj se s starim človekom skozi zgodovino nihče nikoli ne poistoveti?

Tako kot skupnost ravna s svojimi starimi, takšna je gola resnica o njenih skritih ciljih. Zakaj tega ne vidimo?

 • Zakaj vedno govorimo o 'lepih starcih' in nikoli 'lepih starkah'?

 

Gostje nam bodo predstavile svoj pogled na knjigo Starost Simone de Beauvoir,

ki jo je Boris A. Novak v spremni besedi označil za 'pionirsko delo o fenomenu staranja in starosti'

in v kateri preberemo:

»Star človek je periferija človeškega stanja; ni prepoznan in nihče se ne prepozna v njem«.

 

in

 

»Starostna politika je škandalozna. Toda še bolj škandalozen je način, na katerega se obravnava večino ljudi tako v mladosti kot v zrelih letih.«

 

Več informacij na http://opro.si/napovednik/ in https://www.facebook.com/events/277624042895057/.

 

Koproducent dogodka je Zavod EN-KNAP.

 

 

Vljudno vabljeni!04.12.2018

Študentska praksa - Alpine Space Programme

Alpine Space Programme ponuja možnost študentske prakse na svojem sekretariatu.


Več v priponki.


DATOTEKE
2019_intern_position_offer.pdf


04.12.2018

Med najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki v letu 2018 tudi Slovar sopomenk sodobne slovenščine

3. decembra 2018 so na Univerzi v Ljubljani predstavili najodličnejše raziskovalne dosežke v letu 2018. Med najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki v letu 2018 je tudi Slovar sopomenk sodobne slovenščine.


Slovar sopomenk sodobne slovenščine je rezultat razvojno-raziskovalnega projekta, ki je ponudil napredno digitalno slovarsko spletno aplikacijo in odprto dostopno bazo podatkov: Slovar sopomenk sodobne slovenščine (https://viri.cjvt.si/sopomenke/slv/). Njegovi avtorji so raziskovalci s Filozofske fakultete ter s Fakultete za računalništvo in informatiko UL (Simon Krek, Adam Cyprian Laskowski, Marko Robnik Šikonja, Iztok Kosem, Špela Arhar Holdt, Apolonija Gantar, Jaka Čibej, Vojko Gorjanc, Bojan Klemenc, Kaja Dobrovoljc).

Čestitamo!

 

Foto: Foto Studio Nora d.o.o.

SLIKOVNO GRADIVO03.12.2018

Lekt. dr. Ioana Jieanu prejela priznanje za odličnost leta 2018

V petek, 23. novembra 2018, je v Slovenski filharmoniji na dogodku ob praznovanju romunskega dneva državnosti in stote obletnice ustanovitve Velike Romunije, ki ga je organiziralo Veleposlaništvo Romunije v Republiki Sloveniji, lektorica romunskega jezika na Filozofski fakulteti UL, dr. Ioana Jieanu, prejela priznanje za odličnost leta 2018.


Priznanje je prejela za trud pri promociji romunske kulture in bogatenju slovensko-romunskih odnosov.

 

Iskrene čestitke!

SLIKOVNO GRADIVO03.12.2018

Božični koncert Študentskega pevskega zbora in Okteta Filozofske fakultete

Leto je naokoli, december je tu in Zbor ter Oktet Filozofske fakultete vas že nestrpno pričakujeta ter vljudno vabita na tradicionalen božični koncert. Koncert bo v četrtek, 13. decembra 2018, ob 14.00 uri v avli Filozofske fakultete.


Program: Bardos, Besig, Cigan, Čajkovski, Dolenc, Gobec, Kuhn, Leontovych, Mihelčič, Pustinek Rakar, ABBA/Romih, Sepe/Ivačič, Tomc

SLIKOVNO GRADIVO02.12.2018

Decembrski posveti o kakovosti (od 3. do 6. decembra 2018)

V Tednu Univerze v Ljubljani bodo na Filozofski fakulteti potekali decembrski posveti o kakovosti.


Posveti bodo potekali vsak dan od 3. do 6. decembra 2018 med 15. in 17. uro v Modri sobi na Filozofski fakulteti.

 

Vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO02.12.2018

Podelitev Nahtigalovih in dekanovih nagrad Filozofske fakultete

V Tednu Univerze v Ljubljani bo v petek, 7. decembra 2018, ob 11.00 uri v Zbornični dvorani na Univerzi v Ljubljani potekala podelitev Nahtigalovih in dekanovih nagrad Filozofske fakultete.


Seznam nagrajenk in nagrajencev je objavljen tukaj.

 

Vsem iskrene čestitke!30.11.2018

Predstavitev knjige in razstava ob jubileju dr. Stanka Klinarja

Ob izidu jubilejnega zbornika V družbi z jezikom in gorami, posvečenega 85. letnici dr. Stanka Klinarja, Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete vabi na predstavitev knjige v sredo, 5. decembra 2018, ob 18.00 uri (hodnik v 3. nadstr.).


Ob tej priložnosti oddelek pripravlja tudi razstavo o delu jubilanta.

Lepo vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO30.11.2018

Predavanje dr. Tea Sernelj: Značilnosti tradicionalne kitajske estetike

V četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri, v Narodnem muzeju Slovenije.  


Vabimo vas na predavanja, ki bodo potekala v Narodnem muzeju ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Predavanja bodo potekala vsak prvi četrtek v mesecu ob 18.00 v Narodnem muzeju. 

Več o predavanjih si lahko preberete na strani Narodnega muzeja Slovenije

Tradicionalna kitajska estetika se dotika vprašanj človeškega obstoja, univerzuma, medčloveških odnosov in družbe. V tem okviru se estetski problemi ne obravnavajo kot problemi védnosti, v pomenu iskanja odgovorov na vprašanja, kaj sta estetika in lepota, temveč z vprašanji človeškega bivanja, dojemanja in spoznavanja sveta, kjer so filozofija, estetika in življenjska izkušnja povezane v celoto. Ideal tradicionalne kitajske estetike je bil doseči stopnjo umetniške popolnosti v umetniškem delu, ki je, navdano z 'ritmom qija', videti kot delo narave, a vendarle razkriva občutek človekovega duhovnega obvladovanja. Pri tem ne gre za mimesis oziroma realistično reprezentacijo, ampak za poustvarjanje na podlagi lastnega izkustva sveta. Predavateljica bo predstavila temeljne značilnosti, metode in osrednje koncepte tradicionalne kitajske estetike in se osredotočila na estetsko teorijo kitajskega slikarstva »ene poteze« (yihua 一畫), ki jo konec dinastije Ming razvil znameniti slikar Shi Tao. 

Predava dr. Tea Sernelj, lektorica za sinologijo na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih dogodkov ob razstavi je dostopen na spodnji povezavi:
https://bit.ly/2QCiiX3

Slika: Metropolitan Museum of Art [Creative Commons CC0]

SLIKOVNO GRADIVO30.11.2018

Družabna igra Klanec in film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja

V okviru Svetovnih dni Ivana Cankarja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik vabi v ponedeljek, 3. decembra 2018, v predavalnico 4 na Filozofski fakulteti.


Ob 18.00 uri se boste lahko pomerili v družabni igri Klanec, ob 19.00 uri pa si ogledali film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja Dušana Moravca in Matjaža Pikala, s pogovorom z ustvarjalcem na koncu.

SLIKOVNO GRADIVO30.11.2018

Gostujoče predavanje


Gostujoča profesorica dr. Ana Jovanović iz Univerze v Beogradu bo na našem oddelku v sklopu Katedre za didaktiko španščine izvedla sledeča predavanja:

torek, 4.12., 17.10 - 18.40, pred. 06: Investigación cualitativa en lingüística aplicada (predavanje v španščini)

četrtek, 6.12., 9.40 - 11.10, pred. 410: Ethnographic approach in the development of intercultural competence (predavanje v angleščini)

četrtek, 6.12., 11.20 - 12.50: Actividades para el desarrollo de la competencia comunicativa intercultural (delavnica v španščini)

Lepo vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO29.11.2018

Vabilo na ogled dokumentarnega filma Študentska gibanja 1968-1972

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete v okviru prireditev ob Tednu Univerze v Ljubljani vabi v sredo, 5. decembra 2018, ob 18.00 uri (pred. 15) na ogled dokumentarnega filma avtorice Majde Širca z naslovom Študentska gibanja 1968-1972, ki ga je posnela leta 1996 v okviru oddaj Povečava. 
 


V iztekajočem se letu, ko smo obeleževali 50. obletnico študentskih gibanj, ki so se v Evropi začela v Parizu, bo v dokumentarcu poleg številnih pričevanj tedanjih protagonistov študentskih uporov zajet predvsem socialni, kulturni in družbeni utrip časa,

ki je mnoge pognal na ulice h glasnemu artikuliranju njihovih zahtev. V Ljubljani se je začelo s prvimi protesti v Študentskem naselju leta 1968 in končalo z zloglasno zasedbo Filozofske fakultete 1971.

Dokumentarni film, ki je bil narejen ob 30. obletnici teh dogodkov razkrije tudi, kako je reagirala na demonstracije takratna oblast.

 

Ogledu filma bo sledil pogovor z avtorico Majdo Širca.

 

  

Vse_i prisrčno vabljene_i!

 

SLIKOVNO GRADIVO29.11.2018

Predavanje: Regionalna retorika, podnebne spremembe in "invazivne vrste": primer invazivne plamenke

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete vabi na predavanje prof. dr. Petra N. Goggina z Arizona State University, ZDA. Predavanje z naslovom Regionalna retorika, podnebne spremembe in "invazivne vrste": primer invazivne plamenke / Regional Rhetorics, Climate Change, and “Invasive Species”: The Case of the Lionfish bo v četrtek 13. decembra 2018, ob 13.00 uri (pred. 302). Predavanje bo v angleškem jeziku.

 


In the Gulf of Mexico and Caribbean Sea, the introduction of invasive species, in this case, lionfish, threaten native species and fishing industries and food supplies throughout the region. As the waters of the American Mediterranean and the Atlantic beyond get warmer due to climate change the potential range of the voracious lionfish may extend northwards as far as coastal New England and southwards into the Panama Canal and coastal Argentina. In the face of these already burgeoning and future ecological disruptions to societies and cultures, I argue for a regional rhetorical lens on the aquapelagic and coastal assemblage that incorporates concepts and geographies of coastal, island, and aquatic features and brings into play the multiple planes of flow and friction between aquatic, terrestrial, and socio-cultural landscapes.

SLIKOVNO GRADIVO29.11.2018

Prvo srečanje partnerjev Erasmus+ projekta »Mednarodne in primerjalne študije za študente in praktike v izobraževanju odraslih in vseživljenjskem učenju«

Na Filozofski fakulteti UL je 20. in 21. novembra 2018 potekalo prvo srečanje partnerjev Erasmus+ projekta »Mednarodne in primerjalne študije za študente in praktike v izobraževanju odraslih in vseživljenjskem učenju« (International and Comparative Studies for Students and Practitioners in Adult Education and Lifelong Learning – INTALL).


Projekt, ki traja tri leta (1. 9. 2018 – 31. 8. 2021), vodi Univerza v Würzburgu, kot partnerji pa v projektu sodelujejo Univerza v Dublinu, Univerza v Firencah, Univerza v Padovi, Univerza v Hamburgu, Univerza v Lizboni,

Univerza v Pécsu, Univerza v Ljubljani, Evropsko združenje za izobraževanje odraslih (EAEA) ter Nemško združenje za izobraževanje odraslih (DVV).

Projekt si prizadeva združiti študente, praktike in raziskovalce na področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja ter s tovrstnim partnerstvom izboljšati poti za profesionalizacijo

izobraževanja odraslih tako v teorij, kot v praksi.

V sklopu projekta bodo:

(a) razvili metodologijo za skupno poučevanje študentov in praktikov;

(b) vzpostavili mednarodno učečo se skupnost;

(c) razvili portfolio za spodbujanje zaposljivosti v izobraževanju odraslih ter

(d) vzpostavili odprto dostopno spletno platformo namenjeno mednarodnim in primerjalnim študijam v izobraževanju odraslih.   

 

Projekt v Sloveniji koordinira Borut Mikulec z Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete.

 

Več informacij o projektu je dostopnih na spletni strani projekta.

 

Borut Mikulec (borut.mikulec@ff.uni-lj.si)

SLIKOVNO GRADIVO29.11.2018

Deveto srečanje z diplomanti in diplomantkami Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete je v torek, 27. novembra 2018, v okviru delovanja oddelčnega Kluba diplomantov etnologije potekalo že deveto srečanje z diplomanti in diplomantkami.


V okviru dogodka je s pesmijo prisotne najprej pozdravil kvartet diplomantov omenjenega oddelka, nato  je prisotne nagovoril predstojnik oddelka izr. prof. Jaka Repič. V okviru svojega govora je izpostavil tudi najboljše diplome oziroma magistrska dela, ki so bila v minulem študijskem letu spisana na oddelku, in še posebej omenil dve, magistrski deli Mateje Slovenc in Žige Goriška – slednji bo za svoje delo prejel dekanovo nagrado Filozofske fakultete. V okviru srečanja z diplomanti so tokrat prvič organizirali tudi karierni dogodek, saj je svoje izkušnje s študijem, delom in zaposlitvijo predstavil diplomant in doktorand Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo dr. Tomaž Simetinger, v. d. direktorja Zavoda za kulturo Kamnik.

Bodoči karierni poti zbranih diplomantov in diplomant pa je nekaj besed namenila tudi gostja dr. Sabina Žnidaršič Žagar, karierna svetovalka na Univerzi v Ljubljani, ki je zbranim predstavila delovanje kariernih centrov na Filozofske fakultete in Univerze v Ljubljani ter jih povabila k še tesnejšemu vključevanju v njihove dejavnosti. Dogodek se je nadaljeval s kulturnim programom in zaključil po prijetnem neformalnem druženju.

 

 

Fotografije: Mojca Bele, arhiv: dokumentacija oddelka

SLIKOVNO GRADIVO

29.11.2018

Razpis za pripravnika na SURS

Na Statističnem uradu je razpis za pripravnika (link spodaj) - odprt samo še danes! Odprti so še drugi razpisi, kjer so geografi prav tako zaželjen in cenjen kader.    


Več na:

http://www.mju.gov.si/si/novinarsko_sredisce/novica/10402/28.11.2018

Serija pogovorov o afriški literaturi - Nathacha Appanah


Vabimo vas, da se nam v sredo, 28. novembra ob 19. uri pridružite v Vodnikovi domačiji v Ljubljani na večeru, posvečenemu mauricijski pisateljici Nathachi Appanah in njenem romanu Povratnik nasilja (Sanje 2017). Aleksandra Gačić se bo znotraj Serije pogovorov o afriški literaturi tokrat pogovarjala z literarno komparativistko Jasno Gabrovšek.

»Nathacha Appanah je svojo naracijo postavila na pozabljen delček Francije – na otok Mayotte, posejan z dogodki, o katerih francoski mediji ne poročajo. Glavni junak je Mojzes, migrantski otrok, ki ga je mati iz vraževerja zapustila. Našla in vzgojila ga je medicinska sestra Marie. Nekoč mu zaupa zgodbo ranega otroštva, kar v Mojzesu zaneti upor. Ko Marie nenadoma umre, Mojzes pristane v tolpi v enem od otoških getov. Nasilne okoliščine nekega trenutka rodijo umor. Da bi pobegnil pred maščevanjem, se Mojzes, obdolžen odvzema življenja, med prevozom na zaslišanje dokoplje do svobode. Literarni izdelek izvrstne piske z bolečo točnostjo izpisuje okovje revščine na otoku, ukleščenem med migracijskimi pritiski in vse bolj surovim peklenskim nasiljem"

Vabljeni!

Vodnikova domačija28.11.2018

pesniško-znanstveno srečanje O jeziku poezije


VABLJENI na IV. pesniško-znanstveno srečanje:

 

O jeziku poezije

 

3. december 2018, Prešernova dvorana, ZRC SAZU

 

 

Začetek posveta: ob 10 h

 

Dr. Oto Luthar: Pozdravni nagovor

 

Dr. Neža Zajc: Uvodne besede

 

10.15-10.35: dr. Miha Pintarič (FF, Oddelek za romanistiko): Pesmi iz kamna

 

10.40-11.00: Vittorio Tomelleri (Univerza v Macerati): Giacomo Leopardi v prevodih Anne Ahmatove

 

11.05-11.25: dr. Blaž Podlesnik (FF, Oddelek za slavistiko): Semantična poetika, politika in etika (ali kaj lahko branje Mandelštama pove o sodobni ruski poeziji in ruskem rapu)

11.30-12.00: ddr. Igor Grdina (Inštitut za kulturno zgodovino, ZRC SAZU): Pesniški jezik med »tehnologijo«, etiko, estetiko in funkcijo

 

Odmor (s prigrizkom): 12.00-12.30

 

 

12.30-12.50: dr. Denis Poniž: Zakaj se sprašujemo Kaj je jezik poezije??

 

12.55-13.15: dr. Brane Senegačnik (FF, Oddelek za klasično filologijo): Večer prazničnega dne: o minevanju in poeziji (o G. Leopardiju in drugih)

 

13.20-13.40: dr. Andrej Božič (Inštitut Nove revije): »… der Name Ossip kommt auf dich zu …« - O(b) Celanovi prepesnitvi Mandelštama

 

13.45-14.05: dr. Neža Zajc (Inštitut za kulturno zgodovino, ZRC SAZU): O pravicah poezije (o Mandelštamovem »posvajanju sirot vekov«)

14.10-14.30: dr. Alen Širca (FF, Oddelek za primerjalno književnost): Poeciteta (bistvo pesniškosti) med modernostjo in postmodernostjo v slovenski poeziji

Diskusija

Kosilo: ob 15h

*(navedene ure prispevkov in vrstni red predavateljev so okvirni, odvisne od sočasnih okoliščin, in se na dan dogodka lahko spremenijo)28.11.2018

predavanje italijanskega slavista Vittoria Tomellerija


4. december 2018, ob 11h

Mala dvorana, ZRC SAZU

Predaval bo

Prof. dr. Vittorio S. Tomelleri

Med besedilnim kriticizmom in historično lingvistiko: primer starocerkvenoslovanske oblike »рованиѥ«

Predavanje govori o precej skrivnostnem starocerkvenoslovanskem leksemu »рованиѥ«. Lingvistične in filološke raziskave potrjujejo, da je ta izraz res problematičen, saj izpričuje kompleksno in redko zgodovino. Beseda je namreč v taki obliki zapisana zgolj v »Bogoslužni molitvi sv. Venčeslavu«, po vsej verjetnosti na Češkem v 10. stoletju. Ta leksem se je ohranil v treh vzhodnoslovanskih rokopisih: prvič v 11. stoletju, dvakrat pa v rokopisih poznega 12. stoletja. Besedilni kontekst tega izraza sugerira intertekstualno aluzijo na Prvo pismo Korinčanom apostola Pavla, kjer naj bi »рованиѥ« pomenilo »dar, daritev«. Drugačne razlage so mogoče na podlagi predpostavk o zahodnoslovanskem izvoru te besede: v glagolskih Kijevskih listkih je bila opažena podobna oblika, ki predstavlja prevod lat. munera. Slednje bo predstavljeno v tem predavanju, katerega namen je pokazati pomen metodološko dvostranskega pristopa, ki vključuje dve komplementarni in ne različni gledišči: strogo besedilno in filološko analizo virov ob lingvistični interpretaciji. S spoštovanjem do tradicionalnih filoloških pristopov se danes v svetu digitalne humanistike ne zdi tak način raziskovanja nasproten preteklim in je mišljen predvsem kot obogatitev raziskav prejšnjih znanstvenikov.   

Vittorio S. Tomelleri je profesor Slovanske filologije in ruske lingvistike na Univerzi v Macerati. Diplomiral je na Univerzi v Milanu iz klasične filologije, doktoriral pa iz slavistike na Univerzi “La Sapienza” v Rimu. Leta 1998 je prejel štipendijo fundacije Humboldt in je v Bonnu pod mentorstvom prof. Helmuta Keiperta raziskoval ruske prevode latinskih slovnic (Donatus, Regulae grammaticales). Vodil je dva znanstvena projekta na Dunaju (Starocerkvenoslovanski prevod »Komentiranega Psaltra« Bruna iz Würzburga) skupaj s prof. Heinzem Miklasom (2008). V Bonnu je med leti 2014-2015 skupaj s prof. Hansom Rothe in dr. Dagmar Christians raziskoval liturgične Menaje oz. Mineje (Menaeum) in starejše slovanske prevode iz bizantinske grščine. Njegova raziskovalna zanimanja vključujejo starocerkvenoslovanske prevode iz latinščine v Novgorodu (15.-16. st.), slovansko-bizantinsko himnografijo, aspektologijo, kavkaške študije (predvsem gruzijske in osetijske), sisteme pisanja in zgodovino sovjetske lingvistike. 28.11.2018

Ob začetku nastajanja novega grško-slovenskega slovarja: predstavitev projekta

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1164. sestanek, v ponedeljek, 3. decembra 2018, ob 18.00 uri
v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo Ob začetku nastajanja novega grško-slovenskega slovarja: predstavitev projekta bo predaval doc. dr. Matej Hriberšek,

Oddelek za klasično filologijo, Filozofska fakulteta UL.27.11.2018

Razstava proglasov "Univerza danes"

Prihodnost visokega šolstva v Sloveniji: malo denarja, malo muzike V sredo, 28. novembra 2018, smo pred Filozofsko fakulteto odprli razstavo proglasov Univerza danes.


Razstavljeni družbenokritični proglasi na temo »Univerza danes« so rezultat kreativnega sodelovanja študentk in študentov Filozofske fakultete (Oddelka za filozofijo) in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij) ter revije Mladina. Študentke in študenti so sodelovali v parih (po en iz FF in ALUO), njihovo delo pa so mentorirali prorektor UL za področje umetniškega dela, prof. Boštjan Botas Kenda, prof. Radovan Jenko (ALUO), izr. prof. dr. Janko Lozar Mrevlje (FF), Emil Kozole (ALUO) in Robert Botteri (Mladina).  

Vabljeni k ogledu.

 

Sodelujoči:

Ajda Auer

Aljaž Andolšek

Dijana Šmigoc 

Zala Žagar

Jure Brglez

Marin Meštrović

Dali Regent  

Dejan Batrićević

Nika Bergant

Neža Penca

Zmago Švajncer Vrečko

Michaela Selmani

Kaja Vidanovski

Jelka Kaker

Matija Jan

Sara Stevanovič

Nesa Vrečer

Tina Červan

Bine Debeljak

Črt Mate

Anemarija Planšak

Maruša Kovačič

Maruša Nardoni

Tina Mozetič

Sara Svati Sharan

Sara Sešlar Naraks

Eva Virc  

 

Predstavitev so podprli: 

Svet za umetnost Univerze v Ljubljani 

Mladina, časopisno podjetje

TAM-TAM

 

SLIKOVNO GRADIVO27.11.2018

Študij in praksa v tujini v letu 2019/20 - informacije & oddelčni kriteriji vrednotenja vlog


Pozdravljeni,

23. 11. je mednarodna pisarna FF organizirala informativni sestanek za študentsko mobilnost v letu 2019/20. V skladu s tam predstavljenimi podatki sem posodobil zavihek Študij v tujini (http://zgodovina.ff.uni-lj.si/studij/studij_v_tujini) na oddelčni spletni strani. Kandidatke in kandidati, ki se niste udeležili sestanka 23. 11., pozorno preberite ta zavihtek. Tu so od danes naprej dostopna tudi oddelčna merila za ocenjevanje vlog, ki jih boste oddali na razpis (http://zgodovina.ff.uni-lj.si/sites/zgodovina.ff.uni-lj.si/files/Dokumenti/Studij/tujina/merila_za_izbor_kandidatov_erasmus_odd_za_zg.pdf) - pozorno jih preberite in jih upoštevajte pri pisanju motivacijskih pisem, da boste prejeli kar največ točk.

 

Lep dan,

Žiga Zwitter26.11.2018

Vabilo na gostujoče predavanje dr. Sare Popović


Vabilo na gostujoče predavanje

dr. Sare Popović

(Center za interdisciplinarna arheološka raziskovanja krajine, Univerza Jurja Dobrile, Filozofska fakulteta v Puli)

 

z naslovom

U POTRAZI ZA ARHEOLOŠKOM BAŠTINOM OBĆINE VRSAR – projekt ArchaeoCulTour.

 

Predavanje bo na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, Zavetiška ul. 5 v sredo 28. 11. 2018 ob 11.20 v predavalnici P6 (drugo nadstropje).

 

 

V primerjavi z ostalimi deli Istre je prostor občine Vrsar severno od Limskega kanala precej slabše raziskan. Razlog temu je, da je večina približno 40 km2 velikega področja, prekrita s skoraj neprehodnim  gozdom. Možnosti za raziskavo tega prostora so se izrazito izboljšale s pridobitvijo LIDAR-skih posnetkov leta 2017. Da bi lahko razumeli in razložili razvoj krajine, pa identificirani gradbeni ostanki zahtevajo poseben način dela pri nadaljnjih raziskavah. Predavanje je zato posvečeno predvsem metodološki problematiki, vse od terenskega preverjanja do računalniško podprte analize posameznih struktur. Med drugim je poudarek na izkopavanju in specifičnem načinu terenskega dokumentiranja rimske centuriacije.

 

Vabljeni!26.11.2018

Svetovni dnevi Ivana Cankarja

Svetovni dnevi Ivana Cankarja odpirajo vrata na dogodke na približno 50 univerzah po svetu, kjer potekajo lektorati in študiji slovenščine. V prihodnjih tednih bodo javnosti predstavili Antologijo literature Ivana Cankarja s prevodi v 21 jezikov, ki so jo pripravili učitelji slovenščine na tujih univerzah s svojimi študenti in sodelavci Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, družabno igro Klanec, ki je prav tako nastala na Centru za slovenščino, ter oba nova dokumentarna filma Cankar Amirja Muratovića in Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja Dušana Moravca.


Več o projektu in raznovrstnih prireditvah, na katere vas prisrčno vabimo, preberite tukaj.

Svetovni dnevi Ivana Cankarja bodo potekali od 3. do 9. decembra 2018.26.11.2018

Duhovi, ledvice in lažne novice: Sodobne povedke in njihov kontekst

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje dr. Ambroža Kvartiča z naslovom Duhovi, ledvice in lažne novice: Sodobne povedke in njihov kontekst.


Predavanje bo v ponedeljek, 3. decembra 2018, ob 14.40 uri  v okviru predavanj iz Folkloristike v predavalnici P3, OEIKA, Zavetiška 5.

 

Foto: www.sans-serif.si

 

 

SLIKOVNO GRADIVO23.11.2018

Preizkusno predavanje za habilitacijo


V sredo, 28.11. ob 9.40, bo imel asist. dr. Ignac Fock javno preizkusno predavanje za izvolitev v naziv docent za špansko in hispanoameriško književnost.

Predavanje bo v predavalnici 410. Vabljeni.

SLIKOVNO GRADIVO23.11.2018

Besedna postaja: V začetku je bila beseda in beseda je postala knjiga

Na Besedni postaji v sredo, 28. novembra 2018, ob 17.00 uri (Modra soba): V začetku je bila beseda in beseda je postala knjiga.


V zadnjih letih se vzpostavljajo novi poslovni modeli, ki poskušajo nadomestiti izpad dohodkov zaradi zmanjšanega poplačila na trgu, spremeni pa se tudi ekonomija pozornosti – z dela se seli na avtorja. Izdati in obstati premišlja spremenjene odnose v povečani proizvodnji in zmanjšani uporabi (zlasti leposlovnih) besedil. Naslanja se na podatke slovenskega in svetovnega knjižnega polja, pa tudi na osebne izkušnje. Ugotavlja, kako novi načini uporabe knjižne vsebine vsakemu novemu delu zastavljajo tudi nova vprašanja, od katerih so odvisna prihodnja branja.  Z avtorjem knjige dr. Andrejem Blatnikom se bo pogovarjal literarni kritik Aljaž Krivec.

Prijazno vabljeni!

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

SLIKOVNO GRADIVO23.11.2018

CfP za znanstveno monografijo – Zbornik Bauhaus – Baumensch

Bauhaus – Baumensch je del intermedijskega projekta Triadni balet, ki združuje mlade ustvarjalce in teoretike različnih oddelkov Univerze v Ljubljani in v preseku znanosti in umetnosti išče specifiko človeškega v sodobni informacijsko-tehnološki dobi. Projekt vključuje delavnice, simpozij in izid znanstvene monografije in je zasnovan kot hommage Schlemmerjevemu ikoničnemu Triadnemu baletu in principu šole oblikovanja Bauhaus. Ob 100-letnici Univerze v Ljubljani ter 100-letnici ustanovitve šole oblikovanja Bauhaus je njegov cilj na novo premisliti konceptualna izhodišča znanosti, humanistike ter umetnosti s performativno sintezo v odrskem prostoru. Cilj projekta je zaključena plesno-performativna predstava, ki raziskuje medij sodobnega gledališča v prepletu z eksperimenti sodobne znanosti in robotike.


Na podlagi hkratnosti dveh tako pomembnih stoletnic bo izšla znanstvena monografija Bauhaus – Baumensch, ki bo predstavljena na majskem sejmu akademske knjige Liber.ac. Prispevki v znanstvenem zborniku bodo po eni strani upoštevali historični vidik šole Bauhausa in ga umestili v širši družbeno-filozofsko-umetniški kontekst, po drugi strani pa ga bodo na novo osmislili in definirali. 

 

 

Vabljeni so prispevki, ki obravnavajo:

 

 1. Humanizem, ki ga zaznamujejo historični, umetnostni, zgodovinski, politični in družbeni vidik (npr. napetost med konceptoma totalitarizma v politiki in totalitarnosti v umetnosti, ki je pravzaprav lastnost vsake historične avantgarde; paradoks estetizacije: Bauhaus in nacizem; Schlemmerjeva figurina; mehanični človek; feminizem in Bauhaus, Slovenci/Slovenec in Bauhaus; šola oblikovanja Bauhaus in njeni transformativni potenciali za izobraževalni sistem današnjega časa; Gesamtkunstwerk; denacionalizacija abstraknosti; obrt in umetnost v šoli oblikovanja Bauhaus; tekstil in Bauhaus; politični potencial abstrakcije).
 2. Naravoslovne znanosti v odnosu do človeka (npr. človek kot program; človeški organizem kot koncept predestiniranosti; estetika in mikrobiologija; estetika in evolucija; estetika in nasilje – destruktivnost baleta; umetnost kot stranski produkt evolucije ali evolucija kot stranski produkt umetnosti).
 3.   Nove tehnologije in performativne prakse (npr. performativnost zaslona; digitalni mediji v performativnih praksah; praznina in polnost v informacijski dobi; specifika gledališkega organizma v dialogu ali nasprotju z organizmom virtualnega/digitalnega).

 

Dobrodošli tudi prispevki onkraj ponujenih smernic.

 

Vaše kratke izvlečke (750 znakov brez presledkov), ki jih pošljite na naslov triadni.balet@gmail.com, pričakujemo do 30. novembra 2018. O izbiri vas bomo obvestili do 20. decembra 2018, ko boste dobili tudi nadaljnje tehnične napotke.

 

Uredniški odbor: Mateja Gaber, Nika Prusnik Kardum in Jan Krmelj

SLIKOVNO GRADIVO22.11.2018

Psihoanaliza je brez feminizma slepa, feminizem je brez psihoanalize prazen

Festival Mesto žensk, Filozofska fakulteta, Center za psihoanalizo in Društvo za kulturološke raziskave vabijo na predavanje z naslovom Psihoanaliza je brez feminizma slepa, feminizem je brez psihoanalize prazen.


Predavanje bo v ponedeljek, 26. novembra 2018, ob 19.00 uri v Trubarjevi hiši literature. Predavali bosta dr. Eva D. Bahovec in dr. Ana Jereb.

 

Ko je postala psihoanaliza tarča feminističnih kritik, ki so jo zavračale kot nekaj škodljivega in nevarnega, je Jaqueline Rose zapisala v britanski Feminist Review: »Ali je psihoanaliza 'nova ortoreksija' feminizma? Ali pa pomeni vznik nečesa težavnega in izjemnega, vendar za feminizem pomembnega, a je (ponovno) na tem da se izgubi?« V tistem času smo pri nas izdali posebno številko revije Problemi, ki je bila posvečena medsebojni artikulaciji psihoanalize, feminizma in filozofije, v nadaljevanju pa se je nova miselna orientacija ohranjala v reviji za ženske študije in feministično teorijo Delta in drugje.

Videti je, da moramo danes ponovno zastaviti izhodiščna vprašanja in preiskati takratne nove začetke. Vprašati se moramo, kaj lahko naredimo za boljše razumevanje Freudovih temeljnih konceptov, ki so pomembni tako za femnistično gibanje kot za sodobno filozofijo. Psihoanaliza je na strani vprašanja, Freudovega Was will das Weib?, Lacanovega Che vuoi?, feminističnega Ali nisem feministka?, v širšem kontekstu kritične teorije pa tudi vprašanja Kaj je razsvetljenstvo? v navezavi na vprašanji o kritiki in o revoluciji, ki so videti nadvse pomembna za ohranjanje dediščine razsvetljenstva za nas.

Predavanje je namenjeno razpravi o tem, kako lahko psihoanaliza nadaljuje in poglablja konfrontacijo s patriarhijo, ki jo feminizem upravičeno vedno znova postavlja pod vprašanj, in kako lahko feminizem »odpre oči« psihoanalizi, da ne bo zapadala v populistični diskurz in podpirala antirazsvetljenstvo.

 22.11.2018

Gostujoči predavanji: makedonska in slovaška književnost

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete vabi na predavanji doc. dr. Zvonka Taneskega s Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi, in sicer:


28. novembra 2018, ob 13.00 uri (Tobačna pred. 2): Moja pot k slovaški književnosti. Hviezdoslavov nagrajenec, prevajalec, predavatelj in kulturni posrednik Zvonko Taneski bo spregovoril o raziskovanju kulturnih, posebej literarnih stikov med slovanskimi narodi in predstavil svoje izkušnje s prevajanjem slovaške poezije in proze 20. stoletja. Predavanje bo v slovaščini.

 

30. novembra 2018, ob 11.30 uri (FF pred. 5): predavanje Категорија на двојна и многукратна припадност на писатели од корпусот на јужнословенските книжевности (Аспекти на феноменот во рецепциската призма на т.н. трета книжевност). Kategorija dvojne/več pripadnosti pisateljev iz korpusa južnoslovanskih književnosti (aspekti fenomena v recepcijski prizmi t.i. tretje književnosti). Predavanje bo v makedonščini. 

 

Zvonko Taneski bo tudi gost v Trubarjevi hiši literature v okviru dogodka Literatura v živo.

SLIKOVNO GRADIVO22.11.2018

Srečanje z diplomanti in diplomantkami na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

V torek, 27. novembra 2018, bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete potekalo srečanje diplomantk in diplomantov, ki so študij zaključili v študijskem letu 2017/2018.  


Program:

- govor predstojnika izr. prof. dr. Jake Repiča, predstavitev najboljših diplom na OEiKA v minulem študijskem letu;

- predstavitev karierne poti diplomanta OEiKA dr. Tomaža Simetingerja, v.d. direktorja, Zavod za kulturo Kamnik;

- nagovor dr. Sabine Žnidaršič Žagar, samostojne svetovalke na UL – karierne svetovalke o kariernih centrih na FF/UL;

- srečanje bo obogateno s kulturnim programom diplomantov in študentov OEiKA in se bo zaključilo z druženjem.

 

Foto: Srečanje z diplomanti leta 2012 (Mojca Bele, dokumentacija oddelka EIKA)

 

SLIKOVNO GRADIVO22.11.2018

Jezikovne biografije večjezični študentov. Izsledki projekta IMpuls!

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete vabi na predavanje Anne Ritter s Katedre za nemščino kot drugi jezik Oddelka za germanistiko Univerze v Regensburgu.


Predavanje na temo Jezikovne biografije večjezični študentov. Izsledki projekta IMpuls!/Sprachbiographien mehrsprachiger Jugendlicher. Ergebnisse aus dem Projekt IMpuls! bo

29. novembra 2018 ob 12.30 uri v predavalnici 15.

Vljudno vabljeni!

Predavanje bo v nemščini.

SLIKOVNO GRADIVO21.11.2018

Razvoj slovenske pravne terminologije in njen prikaz v Pravnem terminološkem slovarju

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1163. sestanek, ki bo v ponedeljek, 26. novembra 2018, ob 18.00 uri
v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo Razvoj slovenske pravne terminologije in njen prikaz v Pravnem terminološkem slovarju bo predavala doc. dr. Mateja Jemec Tomazin,

Terminološka sekcija Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

 

Povzetek predavanja:

Slovenska pravna terminologija je nastajala že davno v preteklosti, zato so se lahko tudi pravniki v 19. stoletju lotili sistemskega urejanja pravne terminologije in je niso iznašli na novo.

Kljub vsem prizadevanjem pa je Pravni terminološki slovar, ki je izšel marca 2018, prvi slovenski slovar pravne terminologije, ki ima vključene tudi definicije.

O konceptu, odločitvah urednikov in pravnih pojmih, ki se uveljavijo tudi z načelom avtoritete, bomo spregovorili na Lingvističnem krožku.21.11.2018

Predavanje prof. dr. Ernsta Bruckmüllerja z Univerze na Dunaju

Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete v torek, 27.novembra 2018, ob 13.50 uri vabi v predavalnico 05 na predavanje prof. dr. Ernsta Bruckmüllerja z Univerze na Dunaju, ki bo predstavil poglavje o zgodovinskem dogajanju v Avstriji po II. svetovni vojni.


Poglavje je sicer del obširne monografske publikacije Avstrijska zgodovina, ki je v slovenskem prevodu Irene Vilfan Bruckmüller in Veronike Pflaum izšla leta 2017.

Predavanje bo v nemškem jeziku.

SLIKOVNO GRADIVO20.11.2018

Erasmus informativni dan

Oddelek za geografijo pripravlja Erasmus informativni dan namenjen vsem študentom, ki razmišljajo o študijski izmenjavi ali praktičnemu usposabljanju v tujini.  


Oddelek za geografijo pripravlja Erasmus informativni dan, ki je namenjen vsem študentom, ki razmišljajo o študijski izmenjavi ali praktičnemu usposabljanju v tujini.

Kdaj: torek 27. 11. 2018 ob 13.50

Kje: predavalnica 233

Na informativnem dnevu boste dobili osnovne informacije o možnostih študijskih izmenjav in praktičnega usposabljanja ter pomembne praktične napotke.

Na predstavitvi bodo podrobneje predstavljena tudi merila za izbor kandidatov na Erasmus+ razpisu za študijske izmenjave in Erasmus+ razpisu za prakso za leto 2019/2020.

http://www.ff.uni-lj.si/dejavnosti/mednarodna_dejavnost/mobilnost/razpisi

 


DATOTEKE
erasmus_razpis_2018-2019_merila_za_izbor_kandidatov.pdf


20.11.2018

Gostujoče predavanje


Jutri, v sredo, 21. 11., bomo na hispanistični sekciji gostili profesorje z Univerze Ca’Foscari iz Benetk in Univerze v Buenos Airesu: Susanna Regazzoni, Adrián Sáez in Adriana Mancini bodo predstavili dve publikaciji, in sicer Mujeres en fuga (Donne in fuga) https://doi.org/10.30687/978-88-6969-238-3 in Jorge Luis Borges - Viajes y tiempos de un escritor a través de culturas y sistemas. 

Predstavitvi bosta ob 11.20 v predavalnici 2-Rimska (prizidek zgoraj, prva učilnica desno).

Lepo vabjeni!19.11.2018

Predstavitev knjige Krepost kot temelj dobrega sosedstva: konfucijanstvo v sodobni Vzhodni Aziji

Na Besedni postaji v četrtek, 22. novembra, ob 17.00 uri (Modra soba / 5. nad. Filozofske fakultete)


Na Besedni postaji v četrtek, 22. novembra, ob 17.00 uri (Modra soba / 5. nad. Filozofske fakultete)

Jana S. Rošker (ur.), Krepost kot temelj dobrega sosedstva: konfucijanstvo v sodobni Vzhodni Aziji (Znanstvena založba FF)

Konfucijanstvo je svetovno znan pojem, ki označuje sistem mišljenja, ki je dolga stoletja predstavljal temelj socialne in politične etike, državne doktrine in sistema vrednot tradicionalne Kitajske. Svoj evropski naziv je dobil po Konfuciju (551–479 pr. n. št.). To je latinska inačica imena Kong fuzi (»mojster Kong«), s katero so jezuitski misijonarji v 17. stoletju poimenovali najznamenitejšega predstavnika te filozofske in etične smeri, ki je na Kitajskem sicer znana pod imenom Šola izobražencev (Ru jia). Ta izvorno kitajski nauk se je v štirinajstem in petnajstem stoletju razširil po vsej Koreji, od šestnajstega stoletja naprej pa še na Japonsko. Po tem so se tudi tamkajšnji teoretiki ukvarjali z raziskovanjem razmerja med izvornim naukom in prvima dvema reformama; njihove nadgradnje in poglobitve kitajskega konfucijanstva, kakršnim smo lahko priča tudi v osrednjem delu pričujočega zbornika, pa brezdvomno predstavljajo obogatitev tega »nauka izobražencev«.

Knjigo bodo predstavili urednica, prof. dr. Jana S. Rošker, dr. Tea Sernelj in Marko Ogrizek. 

Prijazno vabljeni!

Tokratno Besedno postajo smo pripravili skupaj z Znanstveno založbo FF. 


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.19.11.2018

Predavanje: IT ALL BEGAN WITH TWO - SEA AND BOAT


Vabljeni na predavanje o migracijah v Italij novinarja Gabrielea Del Grande, ki bo v četrtek, 22.11.2018, ob 16.20  (v učilnici 102, FF). Predavanje bo v angleškem jeziku. 

SLIKOVNO GRADIVO19.11.2018

Delavnice: Kulturna produkcija ranljivih skupin- književna produkcija v maternem jeziku: izzivi, možnosti, težave, dobre prakse


V okviru projekta #MANJŠINENAMREŽI, SKC Danilo Kiš vabi na delavnice:

Kulturna produkcija ranljivih skupin- književna produkcija v maternem jeziku: izzivi, možnosti, težave, dobre prakse

I Delavnice kreativnega pisanja v maternem ali drugem jeziku: Kako in zakaj pisati? Kaj je
pisanje? Kako začeti pisati? (2 delavnici)


II Delavnice kreativnega pisanja v maternem ali drugem jeziku: Poznavanje in obvladovanje
literarno-kritiškega aparata: artikulacija kritičnega mišljenje. Uvod v razmišljanje o izseljenskih
literarnih temah. (2 delavnici)


III Delavnice kreativnega pisanja v maternem jeziku: Kdo piše? Identiteta in pisanje. Zakaj pisati
v maternem jeziku? Kako pisati v maternem jeziku v drugem jezikovnem okolju? (2 delavnici)


IV Delavnice kreativnega pisanja v maternem ali drugem jeziku: 2: Pisati v slovenskem jeziku.
Srečanje s pisateljem in pogovor o strategijah pisanja in strategija prisotnosti v slovenskem
literarnem polju. (2 delavnici)


V Delavnice kreativnega pisanja v maternem ali drugem jeziku V: Kako komunicirati z mediji, če
pišete v drugem jeziku? Izkušnje, mreženje, vzpostavitev literarne scene manjšin in izseljencev,
objavljanje in prevajanje literature manjšinskih in izseljenskih književnikov (2 delavnici)

Struktura delavnic: predavanje + debata + individualna usmeritev
Število delavnic: 10 delavnic
Trajanje delavnice: 3 ure predavanja/debata + 7 ur individualne usmeritve
Obseg usposabljanja: 100 ur
Jeziki delavnic: slovenski, srbski, hrvaški, makedonski, črnogorski, bosanski in vsi ostali s
področja nekdanje Jugoslavije s pomočjo prevajanja.

Srbski kulturni center
DANILO KIŠ
Tržaška cesta 2,
1000 Ljubljana

www.dkis.si
skcdanilokis@dkis.si

Delavnice vodi Lidija Dimkovska, pesnica, romanopiska, esejistka in književna prevajalka, dobitnica EU nagrade za književnost, nagrade Huberta Burde in številnih drugih nagrad ter

urednica antologije Iz jezika u jezik. Svoje delo in izkušnje bodo predstavili tudi gostje na delavnicah, že afirmirani »tujejezični« avtorji_ke, oziroma avtorji_ke, ki pišejo v maternem jeziku in živijo ter ustvarjajo v Sloveniji.

Namen delavnica je spodbujajnje in usposabljanje udeležencev_ki iz etničnih skupin iz nekdanje Jugoslavije za kulturno produkcijo skozi opolnomočenje za vrednotenje lastne kulture in jezika kot enakovredne drugim kulturam ter vključitev lastne kulture v enakopravni dialog in neprekinjeno interakcijo z drugimi kulturami in z dominantno kulturo. Namesto klasičnih 'ex catherda' predavanj in usposposabljanj, delavnice ponujajo stalno interakcijo med predavatelji_kam in udeleženci_kam usposabljanja. Delavnice so zastavljene kot debatni krožki, kjer bodo lahko udeleženci_ke izpostavili lastne ugotovitve, težave, potrebe, mnenja in izkušnje in jih primerjali z izkušnjo drugih v okviru iste ali različne ranljive skupine ter s teoretičnimi in raziskovalnimi ugotovitvami. Individualne usmeritve so namenjene tistim udeležencem_kam usposabljanja, ki bodo potrebovali dodatna priporočila, pomoč ali svetovanja o določenih temah, ki so izpostavljene na predavanjih ali pomoč pri oblikovanju prispevkov nastalih na delavnicah. Predavatelji_ice/mentorji_ice bodo dostopni za individualne usmeritve: osebno, neposredno po predavanjih ali online po e-mailu, skype, klepetu.
Najuspejšnejši prispevki (poezija, proza, drame, eseji) nastali na delavnicah bodo objavljeni v spletnem zborniku in predstavljeni na literarni večeri. Na koncu projekta, najuspejšnejši udeleženci_ke bodo dobili potrdilo o udeležbi.

Na delavnice se lahko prijavijo pripadniki_ice ali potomki_ke etničnih skupin iz držav
nekdanje Jugoslavije, ki:
- pišejo ali bi želeli pisati v maternem, slovenskem ali tretjem jeziku,
- še nimajo objavljene knjige,
- so starejši od 18 let.
Ob prijavi poslati kratek literarni življenjepis na literarne.delavnice@dkis.si.
Prijave zbiramo do 25.11.2018.

Predvideni začetak delavnic 8. decembar 2018. Izbrani udeleženci_ke delavnic bodo imeli

možnost izbire terminov delavnic v spletni anketi.

Delavnice so brezplačne.

O projektu
Namen in cilj projekta #MANJŠINENAMREŽI je reševanje potreb etničnih skupin iz nekdanje Jugoslavije po večji medijski prepoznavnosti, otklanjanju medijskih sterotipov ter krepitevi njihovih kulturnih, socialnih in zaposlitvenih potencialov. To projekt ima namen doseči skozi usposabljanje večjega števila pripadnikov_ic etničnih skupin iz nekdanje Jugoslavije za ustvarjanje medijskih vsebin (minority journalism) skozi različne sklope delavnic, mentoriranje, praktične vaje in individualno svetovanje (od uvodnega ozaveščanja o ključnih problemih do konkretnega usposabljanja za pripravo medijskih prispevkov). Kot osrednji produkt projekta bo vzpostavljen manjšinski spletni medij, ki bo poda možnost za hibridni, multimedijski, hipertekstovni, večžanrovski, večjezični in široko dostopen nastop na spletu.

Operacijo #MANJŠINENAMREŽI sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.19.11.2018

Gostujoče predavanje Homerska modrost

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete vabi na gostujoče predavanje z naslovom Homerska modrost, ki bo v četrtek, 22. novembra 2018, ob 17.10 uri v predavalnici 325 na Filozofski fakulteti.


Na dogodku bosta spregovorila cenjena gosta, prevajalka Homerjeve Iliade mag. Jelena Isak Kres in urednik nove izdaje dr. David Movrin

SLIKOVNO GRADIVO19.11.2018

Vabljeni na predavanje klimatogeografov iz Srbije

Predavanje: "Global climate changes influences on urban climate and environment in Serbia".  dr. Savić, dr. Milošević sreda, 21.11.2018, 16:00, predavalnica 233


 V sredo, 21.11. bo ob 16. uri v sklopu bilateralnega projekta Slovenija - Srbija: Vpliv podnebnih sprememb na porečje reke Save, v predavalnici 233 predavanje z naslovom: "Global climate changes influences on urban climate and environment in Serbia". Predavanje bosta izvedla dr. Stevan Savić in dr. Dragan Milošević iz Univerze v Novem Sadu. 

 

Vljudno vabljeni!

 

Matej Ogrin16.11.2018

Materinstvo vs. profesionalizem: od našega časa do Dekline zgodbe

Vabljeni na predavanje in razpravo, ki bo v ponedeljek, 19. novembra 2018, ob 19.00 uri (pred. 15). Predavanje z naslovom Materinstvo vs. profesionalizem: od našega časa do Dekline zgodbe bo imel Robin Bates. Koreferentki bosta prof. dr. Eva D. Bahovec in Petra Polanič.


Predavanje bo v angleškem jeziku, komentarji obeh koreferentk in razprava pa v slovenskem in angleškem jeziku.16.11.2018

Mednarodna glasbena delavnica Slowindovih dvajset

Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete vabi na mednarodno glasbeno delavnico Slowindovih dvajset, ki bo v okviru Festivala Slowind potekala na Filozofski fakulteti. Delavnica za glasbenike, s kladatelje, muzikologe, študente glasbe in muzikologije ter ljubitelje glasbe bo v torek, 20. novembra 2018, od 9.30 ure dalje (Modra soba). Kotizacije ni.


Veseli smo, da vam v sodelovanju s Festivalom Slowind 2017 lahko pripravimo delavnico s predavatelji, ki bodo predstavili svoje ustvarjanje in poglede na evropsko povojno, pa tudi starejšo glasbo, kar je tudi osrednja tema letošnjega Festivala Slowind. Prisrčno vabljeni k spoznavanju glasbe in misli štirih uveljavljenih skladateljev in izvajalcev. Delavnico bodo sestavljala predavanja, predstavitve in diskusije, osredotočala pa se bo na teoretsko, estetsko in zgodovinsko plat evropske glasbe današnjega časa. Posebej bodo izpostavljene nekatere skladbe, ki bodo v živo zazvenele tudi na koncertih festivala.

 

URNIK

9.30–10.30

Sklop 1

Pogledi s strani:

Barbara Jernejčič Fürst, Gregor Pirš, Larisa

Vrhunc, Gregor Pompe

 

Premor za kavo

 

11.00–12.30

Sklop 2

Umetniški vodje:

Neville Hall, Vito Žuraj, Nina Šenk

 

Premor za kosilo

 

14.30–16.00

Sklop 3

Učitelj – učenci:

Uroš Rojko, Tadeja Vulc, Matej Bonin

 

Premor za kavo

 

16.30–18.00

Sklop 4

Sodelovanje, prisluh:

Luka Juhart, Bojana Šaljić Podešva,

Urška Pompe

 

 16.11.2018

Vabilo na okroglo mizo: Uvrščanje negradbenih trajnostnih ukrepov v načrt urejanja porečij s poudarkom na protipoplavni varnosti in primeri dobre prakse


Komisija za hidrogeografijo Zveze geografov Slovenije

v četrtek, 22. novembra 2018 ob 17.00 v dvorani Zemljepisnega muzeja (Gosposka ulica 13, Ljubljana) vabi na okroglo mizo z naslovom: Uvrščanje negradbenih trajnostnih ukrepov v načrt urejanja porečij s poudarkom na protipoplavni varnosti in primeri dobre prakse

Cilj okrogle mize je razprava vladnih in nevladnih organizacij o trajnostnem upravljanju z vodo v okviru evropskih direktiv (vodna, poplavna,…) ter primerih trajnostnih ukrepov pri upravljanju s porečji s poudarkom na protipoplavni varnosti.

Predstavniki bodo osvetlili njihov pogled (in po možnosti aktivnosti) na področju trajnostnega upravljanja z vodami:

- dr. Peter Frantar Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije

- Simon Zajc, državni sekretar Ministrstva za okolje in prostor

- predstavnik Agencije RS za okolje

- predstavnik Direkcije RS za vode

- dr. Lidija Globevnik, Društvo vodarjev Slovenije

- dr. Milan Kobal, nosilec predmetov iz hudourništva na Biotehniški fakulteti UL

- predstavnik Gasilske zveze Slovenije

Moderatorka: mag. Florjana Ulaga, Komisija za hidrogeografijo

Na kratko o okrogli mizi:

Vodna in poplavna direktiva navajata, da je za dolgoročno uspešno upravljanje s porečji potreben trajnostni pristop. Ministrstvo za okolje in prostor v svojih akcijah podpira tako gradbene kot negradbene ukrepe varovanja pred poplavami. Izvedbeno negradbene ukrepe izvajamo geografi  skupaj z Agenijo za okolje z akcijo postavljanja oznak visokih voda z namenom ozaveščanja in izobraževanja vseh zainteresiranih na terenu. Prav tako trajnostne ukrepe preučujejo in uporabljajo vodarji ter jih preučujejo hudourničarji. Trajnostni ukrepi vplivajo tudi na način odziva gasilcev ob poplavah.

Predstavniki državnih institucij bodo predstavili pogled državnih organov na protipoplavno varnost, predstavniki nevladnih organizacij pa njihove dejavnosti in pogled, skupaj pa bi pogledali tudi možnosti sodelovanja NVO pri upravljanju s porečji (NUV-i).

Na okrogli mizi bomo skušali:

-        opredeliti pomen trajnostnega upravljanja,

-        predlagati in prediskutirati novejše ideje, ter

-        opredeliti sodelovanje NVO v dolgoročnih ukrepih NUV.

Vabljeni vsi, ki vas zanimajo izjemni hidrološki dogodki, upravljanje s porečji in hidrogeografija. Še posebej vabljeni študentje, učitelji in profesorji geografije.

Vstop je prost, prosimo pa, če lahko udeležbo potrdite na email: hidrogeografija@gmail.com16.11.2018

Razstava ob življenjskem jubileju profesorice Aleksandre Derganc

Vljudno vabljeni na odprtje razstave ob življenjskem jubileju zasl. prof. dr. Aleksandre Derganc v torek, 20. novembra 2018, ob 11.30 uri npred tajništvom Oddelka za slavistiko in slovenistiko Filozofske fakultete (2. nadstropje).


Razstava bo na ogled do 30. novembra 2018.

SLIKOVNO GRADIVO16.11.2018

Predaval bo dr. Darko Matovac s Filozofske fakultete v Zagrebu

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete vabi na predavanja, ki jih bo v okviru Ceepusove mreže AT-037 izvedel dr. Darko Matovac (Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu):


20. novembra 2018: ob 9.40 uri (pred. 06): O predlogih in njihovih pomenih;

21. novembra 2018, ob 10.30 uri (pred. 5): Glagolska prefiksacija v hrvaškem jeziku: Kako

jo opisati? Kako jo poučevati?;

21. novembra 2018, ob 13.00 uri (pred. 209c): Besedni red v samostalniških besednih zvezah v hrvaščini.

 

Foto: http://ffzg.academia.edu/

SLIKOVNO GRADIVO16.11.2018

Znanstvena založba in Knjigarna Filozofske fakultete na Slovenskem knjižnem sejmu

Znanstvena založba in Knjigarna Filozofske fakultete se bosta prihodnji teden (20.–25. 11. 2018) predstavili na Slovenskem knjižnem sejmu na skupni stojnici Univerze v Ljubljani. Stojnica bo v drugem preddverju, vabljeni pa tudi na naše sejemske dogodke:


DEBATNA KAVARNA (1. preddverje)

21. 11. 2018, 12:00 – 13:00

Madžarščina ni težka, pogovor

Letošnja država v fokusu na Slovenskem knjižnem sejmu je Madžarska, v tem času pa smo dobili tudi prvi univerzitetni učbenik madžarščine za Slovence, ki sicer predstavlja osnovno študijsko gradivo za učenje jezika na madžarskem lektoratu na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, vendar je zastavljen tako, da ga bo mogoče uporabljati tudi za samostojni študij. O tem, kako madžarščino najlažje približati slovenskim govorcem, se bo dr. Tatjana Marvin pogovarjala z avtorji učbenika Évo Schwetter, Mihom Sušnikom in Blažem Božičem.

Éva Schwetter, Miha Sušnik, Blaž Božič, dr. Tatjana Marvin

 

23. 11. 2018, 14:00 – 15:00

Slovensko gledališče kot prostor medkulturnih izmenjav in medmedijskega nomadstva, pogovor

Predstavitev dveh monografij, ki sta plod uspešnega založniškega sodelovanja med AGRFT in Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Monografija Uprizoritvene umetnosti, migracije, politika, ki jo je uredila dr. Barbara Orel, prikazuje slovensko gledališče kot sooblikovalca medkulturnih izmenjav, dialoga in sodelovanja, najnovejša monografija dr. Tomaža Toporišiča Medmedijsko in medkulturno nomadstvo pa predstavlja izviren poskus tradicijo literarnega in teatrološkega raziskovanja povezati s strokami, ki zadevajo sodobne medije in kulture v slovenskem in evropskem literarnem, uprizoritvenem in umetniškem polju z občutkom za obrobno in središčno, lokalno in globalno v sodobni umetnosti in kulturi. Pogovor z dr. Barbaro Orel in dr. Tomažem Toporišičem bo vodila dr. Mateja Pezdirc Bartol.

Dr. Barbara Orel, dr. Tomaž Toporišič, dr. Mateja Pezdirc Bartol

 

23. 11. 2018, 12:00 - 13:00

Demaskirajoče tendence: o solidarnosti in čutu za skupnost, pogovor

Dr. Cvetka Hedžet Tóth, avtorica Demaskirajočih tendenc, in dr. Janko Lozar bosta motrila problematiko sodobnega časa s pomočjo filozofov, ki se lotevajo težavne naloge prepoznavanja najbolj izstopajočih in za humanizem zdajšnje globalizacijske dobe odločilnih problematičnih dejstev. Je danes sploh še mogoča združitev človekovih prizadevanj za osebno popolnost in razvijanje občutka za skupnost in družbeno pravičnost?

Dr. Cvetka Hedžet Tóth, dr. Janko Lozar

 

FORUM ZA OBISKOVALCE ((2. preddverje)

24. 11. 2018, 12:00 – 13:00

Večni boj demonov in bogov, gledališka igra in predstavitev Berila vedske proze

Pogovor ob izidu dvojezičnega berila (dr. Nina Petek, dr. Luka Repanšek), ki bralca postopoma uvaja v samostojno branje najstarejših proznih besedil staroindijske književnosti. Predstavitvi bo sledila kratka gledališka predstava Valivadha o poslednjem obračunu opičjega kralja Sugrive Lepovratega z uzurpatorskim starejšim bratom Valinom Repatim v izvedbi študentov Katedre za indoevropsko primerjalno jezikoslovje Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Dr. Luka Repanšek, Luka Brenko, Lara Potočnik, Miha Sušnik, Zmago Švajncer Vrečko

 

 

 

SLIKOVNO GRADIVO15.11.2018

3. srečanje alumnov Oddelka za psihologijo

Na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete je v tem tednu potekalo že tretje srečanje alumnov oddelka, ki je bilo zopet dobro obiskano. Na srečanju so se predstavile posamezne katedre ter njihovi zaposleni, poudarek je bil predvsem na predstavitvi trenutnih raziskovalnih področij ter možnostih povezovanja s prakso.


Vzdušje je bilo pozitivno in alumni se že veselijo prihodnjih organiziranih dogodkov oddelka.

SLIKOVNO GRADIVO

15.11.2018

37. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Starejši mediji slovenske književnosti: Rokopisi in tiski

V četrtek, 15. novembra, in petek, 16. novembra 2018, poteka 37. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Starejši mediji slovenske književnosti: Rokopisi in tiski, ki ga organizra Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik.


Prireditev sta odprla predsednika 37. simpozija izr. prof. dr. Urška Perenič in izr. prof. dr. Aleksander Bjelčevič, udeležence pa so nagovorili še: dekan Filozofske fakultete UL prof. dr. Roman Kuhar, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS dr. Jernej Štromajer, predstojnik Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete UL prof. dr. Marko Stabej in predstojnica Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik prof. dr. Simona Kranjc.

 

Program simpozija najdete tukaj.

Zbornik prispevkov s simpozija je že na voljo v Knjigarni Filozofske fakultete UL, na tej povezavi.

 

SLIKOVNO GRADIVO
15.11.2018

CfP za znanstveno monografijo: Zbornik Bauhaus – Baumensch


Bauhaus – Baumensch je del intermedijskega projekta Triadni balet, ki združuje mlade ustvarjalce in teoretike različnih oddelkov Univerze v Ljubljani in v preseku znanosti in umetnosti išče specifiko človeškega v sodobni informacijsko-tehnološki dobi. Projekt vključuje delavnice, simpozij in izid znanstvene monografije in je zasnovan kot hommage Schlemmerjevemu ikoničnemu Triadnemu baletu in principu šole oblikovanja Bauhaus. Ob 100-letnici Univerze v Ljubljani ter 100-letnici ustanovitve šole oblikovanja Bauhaus je njegov cilj na novo premisliti konceptualna izhodišča znanosti, humanistike ter umetnosti s performativno sintezo v odrskem prostoru. Cilj projekta je zaključena plesno-performativna predstava, ki raziskuje medij sodobnega gledališča v prepletu z eksperimenti sodobne znanosti in robotike.

 

Na podlagi hkratnosti dveh tako pomembnih stoletnic bo izšla znanstvena monografija Bauhaus – Baumensch, ki bo predstavljena na majskem sejmu akademske knjige Liber.ac. Prispevki v znanstvenem zborniku bodo po eni strani upoštevali historični vidik šole Bauhausa in ga umestili v širši družbeno-filozofsko-umetniški kontekst, po drugi strani pa ga bodo na novo osmislili in definirali. 

 

Vabljeni so prispevki, ki obravnavajo:

 

a)   Humanizem, ki ga zaznamujejo historični, umetnostni, zgodovinski, politični in družbeni vidik (npr. napetost med konceptoma totalitarizma v politiki in totalitarnosti v umetnosti, ki je pravzaprav lastnost vsake historične avantgarde; paradoks estetizacije: Bauhaus in nacizem; Schlemmerjeva figurina; mehanični človek; feminizem in Bauhaus, Slovenci/Slovenec in Bauhaus; šola oblikovanja Bauhaus in njeni transformativni potenciali za izobraževalni sistem današnjega časa; Gesamtkunstwerk; denacionalizacija abstraktnosti; obrt in umetnost v šoli oblikovanja Bauhaus; tekstil in Bauhaus; politični potencial abstrakcije).

b)  Naravoslovne znanosti v odnosu do človeka (npr. človek kot program; človeški organizem kot koncept predestiniranosti; estetika in mikrobiologija; estetika in evolucija; estetika in nasilje – destruktivnost baleta; umetnost kot stranski produkt evolucije ali evolucija kot stranski produkt umetnosti).

c)  Nove tehnologije in performativne prakse (npr. performativnost zaslona; digitalni mediji v performativnih praksah; praznina in polnost v informacijski dobi; specifika gledališkega organizma v dialogu ali nasprotju z organizmom virtualnega/digitalnega).

 

Dobrodošli tudi prispevki onkraj ponujenih smernic.

 

Vaše kratke izvlečke (750 znakov brez presledkov), ki jih pošljite na naslov triadni.balet@gmail.com, pričakujemo do 30. novembra 2018. O izbiri vas bomo obvestili do 20. decembra 2018, ko boste dobili tudi nadaljnje tehnične napotke.

 

Uredniški odbor: Mateja Gaber, Nika Prusnik Kardum, Jan Krmelj14.11.2018

Razpis Erasmus+ za študijske izmenjave in praktično usposabljanje 2019-2020

Na spletni strani mednarodne pisarne FF sta objavljena Erasmus+ razpis za študijske izmenjave in Erasmus+ razpis za prakso za leto 2019/2020.
   


Na spletni strani mednarodne pisarne FF sta objavljena Erasmus+ razpis za študijske izmenjave in Erasmus+ razpis za prakso za leto 2019/2020.

http://www.ff.uni-lj.si/dejavnosti/mednarodna_dejavnost/mobilnost/razpisi

Rok za prijavo: torek 18. 12. 2018.

Informativni dan: petek 23. 11. 2018 ob14 uri v predavalnici št. 15.

Dodatne informacije: dr. Boštjan Rogelj  

Oddelčna merila za izbor kandidatov na razpisu najdete v prilogi.


DATOTEKE
razpis_smp_0557_0001.pdf
razpis_sms_0556_0001.pdf
plakat_erasmus_2018_0.pdf
erasmus_razpis_2018-2019_merila_za_izbor_kandidatov_0.pdf


14.11.2018

Javno predavanje dr. Marije Javor Briški pred izvolitvijo v naziv redna profesorica

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani obvešča, da bo imela dr. Marija Javor Briški pred izvolitvijo v naziv redna profesorica javno predavanje z naslovom Podoba Luthra v sodobnih nemških biografskih romanih.    


Javno predavanje bo v sredo, 21. novembra 2018, ob 16.20 uri v učilnici 1A-Rim (Filozofska fakulteta UL, Rimska 11, Ljubljana).13.11.2018

Štipendije programa Ad futura – mednarodne izmenjave študentov vseh stopenj & podoktorskih raziskovalcev


Poleg Erasmus+ razpisov je objavljen širši razpis Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendiranje (Ad futura) za študijsko in raziskovalno mobilnost, ki poleg Erasmus+ vključuje:

- štipendije za študijske obiske (3–25 tednov) naših dodiplomskih ali magistrskih študentov v tujini pod pogojem, da vam obveznosti, opravljene v tujini, priznamo na FF UL. Namenjene so predvsem pridobivanju mehkih veščin (komunikacijske spretnosti, sposobnost timskega dela, ustvarjalnost, inovativnost, sposobnost reševanja konfliktov ipd.) in praktičnih izkušenj udeležencev,

- štipendije za dodiplomski, magistrski in doktorski študij v tujini (za najboljše študente; poudarek na njihovem bodočem doprinosu h gospodarskemu in tehničnemu razvoju SLO; doktorski študij le na European university institute)

- v sklopu tega programa poteka tudi nekaj možnosti podoktorskih izmenjav (Fulbright; European University Institute).

V okviru istega programa so na voljo štipendije za študij v Sloveniji: mdr.

- za dodiplomski in magistrski študij slovenskih študentov iz zamejstva in po svetu v Sloveniji,

- za podiplomski študij študentov iz držav Zahodnega Balkana v Sloveniji.

Več informacij je v priponki. Ker gre za manj standardne izmenjave od Erasmus+ programa, postopek še ni rutinski, zato naj zainteresirani študentke in študentje oddelčnemu koordinatorju Žigu Zwittru vprašanja, na katera pripeta brošura ne odgovarja, pošljejo vnaprej prek maila, da bo lahko pridobil odgovore v mednarodni pisarni FF.


DATOTEKE
ad_futura_predstavitev.pdf


13.11.2018

Informativni dan in razpis za Erasmus+ izmenjave (študij, praksa) 2019/20


Pozdravljeni!

 

Objavljena sta razpisa za Erasmus+ študijske izmenjave v tujino in Erasmus+ prakso v tujini za študijsko leto 2019/20. Oba razpisa najdete v priponki tega obvestila.

 

Študentkam in študentom, ki načrtujete Erasmus+ izmenjavo, svetujem, da se udeležite informativnega sestanka, ki ga organizira mednarodna pisarna FF v petek, 23. 11. ob 14. uri v predavalnici 15 (plakat z vabilom je v priponki). Pred tem si preberite zadevni razpis v priponki tega obvestila in predstavitev študija v tujini na oddelčni spletni strani: http://zgodovina.ff.uni-lj.si/studij/studij_v_tujini. Dodatna pojasnila dobite pri oddelčnem koordinatorju (Žiga Zwitter v času govorilnih ur) ali v mednarodni pisarni FF (http://www.ff.uni-lj.si/dejavnosti/Mednarodna_dejavnost/Vizitka: uradne ure vsak dan od 11. do 13. ure).

 

Rok za prijavo preko VIS-a in za oddajo natisnjene prijave s prilogami na oddelku (meni) je torek, 18. 12. 2018 (za zimski in letni semester 2019/20). Prosim, upoštevajte, da me zadnji dan, 18. 12., zaradi referata na simpoziju ne bo na fakulteti.

 

 

Lep pozdrav,

Žiga Zwitter


DATOTEKE
razpis_erasmus_studij_2019-20.pdf
razpis_erasmus_praksa_2019-20.pdf
plakat_erasmus_2018.pdf


13.11.2018

Predavanje: Moj stik z jeziki in z jezikoslovjem po letu 1975

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1162. sestanek, ki bo v ponedeljek, 19. novembra 2018, ob 18.00 uri 
v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo Moj stik z jeziki in z jezikoslovjem po letu 1975 bo predaval akad. prof. dr. Janez Orešnik

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete UL. 

 12.11.2018

37. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Starejši mediji slovenske književnosti: Rokopisi in tiski

Vabljeni na slovesni začetek 37. mednarodnega znanstvenega simpozija Obdobja z naslovno temo Starejši mediji slovenske književnosti: Rokopisi in tiski, ki bo v četrtek, 15. novembra 2018, ob 9.00 uri v Zbornični dvorani glavne stavbe Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12, glavni vhod).


Prireditev, ki bo potekala v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete UL, bosta odprla predsednika 37. simpozija Obdobja izr. prof. dr. Urška Perenič in izr. prof. dr. Aleksander Bjelčevič, udeležence pa bodo nagovorili:

 

dekan Filozofske fakultete UL prof. dr. Roman Kuhar,

državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS dr. Jernej Štromajer,

predstojnik Oddelka za slovenistiko UL FF prof. dr. Marko Stabej,

predstojnica Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik prof. dr. Simona Kranjc.

 

Med pozdravnimi nagovori bo nastopil glasbenik Boštjan Narat.

 

Vabljeni, da se udeležite predavanj, ki bodo potekala v prostorih glavne stavbe Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12). Program dvodnevnega 37. simpozija Obdobja, na katerem bo 31 udeležencev iz 5 držav predstavilo 30 referatov, si lahko ogledate tukaj, za dodatne informacije pa so na voljo na e-naslovu damjan.huber@ff.uni-lj.si ali na telefonski številki 041 341 830. Kot poslušalci se lahko simpozija udeležite brez plačila kotizacije.12.11.2018

Avdicije Radia Študent


Radio Študent išče nove sodelavke in sodelavce!

 

Če vas delo na radiu zanima, je zdaj pravi čas, da se prijavite na avdicijo! Avdicije za vse redakcije potekajo do vključno 18. novembra. Vse informacije o prijavi najdete na spodnji spletni strani:

 

https://radiostudent.si/avdicije-radia-študent12.11.2018

obvestilo o lektorski avdiciji Radia Študent


Radio Študent vabi na avdicijo za nove lektorice in lektorje. Kandidatke in kandidati lahko svojo prijavo pošljejo do 18. novembra na naslov lektura@radiostudent.si. Prijavi naj dodajo še kratko predstavitev (do 2000 znakov s presledki) in kratko vizijo tega, kaj lektor/-ica počne in kakšen je namen lekture (v isti dolžini).09.11.2018

Izr. prof. dr. Maria Wtorkowska prejela odlikovanje Bene Merito

Izr. prof. dr. Maria Wtorkowska z Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete je v torek, 6. novembra 2018, za svoje zasluženo delo krepitve prepoznavanja Poljske v Sloveniji prejela odlikovanje Bene Merito.


Odlikovanje ji je v imenu ministrstva za zunanje zadeve podelil veleposlanik Republike Poljske v Ljubljani Paweł Czerwiński na praznovanju stoletnice poljske neodvisnosti v Narodni galeriji v Ljubljani.

Iskrene čestitke!

SLIKOVNO GRADIVO09.11.2018

Cankar na FF

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete ob stoletnici smrti Ivana Cankarja vabi na tri dogodke. Prvi, projekcija celovečernega dokumentarno-igranega filma Cankar, pri katerem so sodelovale študentke oddelka, bo v sredo, 14. novembra 2018, ob 19.30 uri (pred. 34).


Projekcije se bo udeležil tudi scenarist in režiser filma Amir Muratović.

SLIKOVNO GRADIVO09.11.2018

Besedna postaja: Jacques Le Rider, Dunajska moderna in krize identitete

Na Besedni postaji v sredo, 14. novembra 2018, ob 17. uri (Modra soba): Jacques Le Rider, Dunajska moderna in krize identitete (Studia humanitatis; prev: Varja Balžalorsky Antić).


Gre za delo izjemnega poznavalca (filološkega in zgodovinskega) 19. in 20. stoletja srednje Evrope, zlasti avstroogrskega obdobja in prostora oziroma cele germanske civilizacije. Avtorjev širok pogled in razgled s stališča kulturne zgodovine zajema vsa polja od estetike do psihoanalize prek filozofije in lingvistike do poznavanja in razjasnjevanja judovskega sveta, kar je tudi naredilo iz tega dela absolutno referenčno točko za raziskovanje in bolj avtentično prepoznavanje obdobja v konkretnem, zelo multietničnem in plurikulturnem prostoru.

O knjigi in širokih temah, ki jih odpira, se bodo pogovarjali: prof. dr. Marta Verginella, dr. Jani Virk in dr. Neda Pagon, ki bo pogovor moderirala.

Prijazno vabljeni!

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

SLIKOVNO GRADIVO