Back to top


29.05.2017

Filozofska fakulteta podelila priznanja za najboljšo doktorsko disertacijo

V petek, 26. maja 2017, je v Modri sobi na Filozofski fakulteti potekala podelitev priznanj za najboljšo doktorsko disertacijo v št. letu 2015/2016.


Priznanja in možnost objave doktorske disertacije v monografski obliki v posebni knjižni zbirki Nagrajene doktorske disertacije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so prejeli naslednji nagrajenci:

 

Področje humanistika: dr. RENATA KOMIĆ MARN, Strahlova zbirka v Stari Loki in njena usoda po letu 1918, mentor: red. prof. dr. Matej Klemenčič

Področje jezikoslovje: dr. MAJA BITENC, Variantnost govorjene slovenščine pri geografsko mobilnih osebah, mentor: red. prof. dr. Marko Stabej, somentorica: doc. dr. Karmen Kenda-Jež

Področje družboslovje: dr. BORUT MIKULEC, Evropeizacija izobraževanja in priznavanje rezultatov učenja, mentorica: red. prof. dr. Sonja Kump, somentorica: izr. prof. dr. Sabina Jelenc Krašovec.

 

Nagrajencem in njihovim mentorjem iskrene čestitke.

 

 

 

SLIKOVNO GRADIVO


29.05.2017

Prevajalska šola na Premudi


SOMMERKOLLEG PREMUDA – LITERARISCHES ÜBERSETZEN 2017 /  POLETNA ŠOLA LITERARNEGA PREVAJANJA PREMUDA 2017

Vas zanima literarno prevajanje?  

Intenzivno se mu lahko posvetite celih 14 dni na idiličnem hrvaškem otočku Premuda, v okviru Poletne šole literarnega prevajanja. Na seminarju se bomo ukvarjali s prevajanjem besedil iz avstrijske oziroma slovenske književnosti, iz nemščine v slovenščino oziroma iz slovenščine v nemščino.

KDAJ? Od 15. do 29. septembra 2017
KDO ORGANIZIRA? Institut für Theoretische und Angewandte Translationswissenschaft, Graz / Gradec ; Inštitut za teoretsko in uporabno prevodoslovje, Gradec/Graz
KOLIKO STANE? 100 € prijavnina, nato krijete le še stroške prevoza, ostalo je brezplačno (odlična hrana, lepi apartmaji, čisto morje, prijazni domačini, intenziven tečaj, dobro vzdušje)

KAKO SE PRIJAVIM? Prijave pošljete na naslov premuda@uni-graz.at. Vsa navodila na spletni strani https://translationswissenschaft.uni-graz.at/de/neuigkeiten/detail/article/sommerkolleg-premuda-literarisches-uebersetzen-2017/, informacije tudi na 040.354.549 (Tina Jurkovič, tutorka)

ROK PRIJAVE? 7. JULIJ
KDO SE LAHKO PRIJAVI? Študentje in študentke vseh smeri z znanjem obeh jezikov in veseljem do literarnega prevajanja. Prijavijo se lahko tudi samoplačniki, ki nimajo statusa študenta.
KAKO BO POTEKAL IZBOR? Udeležence izberejo mentorji in tutorji. Merila:
- popolnost vloge
- kakovost prevedenega besedila
- dobro motivacijsko pismo v nemškem jeziku.Nekaj splošnih informacij:
Seminaristi si sami organizirajo in financirajo pot do Premude. Informacije o potovalnih možnostih in povezavah prejmejo po odobreni štipendiji. Na otoku jih pričakajo organizatorji. Bivajo v dvoposteljnih sobah po različnih apartmajskih hišah. Za hrano je izdatno poskrbljeno. Skupni obroki so obvezni, prevajanje poteka v avstrijsko-slovenskih tandemih, dnevno se tandemi o odlomkih ustvarjenih prevodov pogovarjajo na konzultacijah z mentorjema in tutorkama za nemški in slovenski jezik, po večerji pa potekajo skupinske diskusije predstavljenih prevodov.

Sprejeti štipendisti prejmejo izčrpne potovalne in druge koristne informacije pred začetkom seminarja.

Zahtevana gradiva pri prijavi:

* kopija seznama opravljenih izpitov z ocenami oz. ocene diplomskih izpitov
* kopija potrdila o vplačilu prijavnine na bančni račun v Avstrijo
* potrdilo o znanju (nemškega) jezika, če to ni razvidno iz seznama izpitov 
* motivacijsko pismo (opis razlogov za zanimanje za literarno prevajanje, v nemščini)
* poskusni prevod29.05.2017

Namera o sklenitvi neposredne pogodbe za prodajo vozila

Na podlagi prvega odstavka 40. člena Uredbe o stvarnem premoženju države lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 34/2011, 42/2012, 24/2013, 10/2 Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (v nadaljevanju UL FF) objavlja Namero o sklenitvi neposredne pogodbe za prodajo vozila. 


I. Predmet prodaje:

Predmet prodaje je vozilo:

Znamka in model: Chevrolet Kalos 1.4

Letnik: 2004

Prevoženi km: 80.000km

Oprema: klimatska naprava, 4x el. pomik stekel, centralno zaklepanje z daljincem

Številka šasije (VIN): KLASF48714B160780 Ocenjena vrednost vozila znaša 500 EUR.

Več informacij je na voljo tukaj. 29.05.2017

Gostovanje slovaškega gledališča v Drami 31. 5. 2017


Vabimo vas na gledališko predstavo Slovaškega narodnega gledališča iz Bratislave, ki bo 31. 5. 2017 ob 19. uri v SNG Drama uprizorilo dramo slovaškega avtorja Pavla Weissa z naslovom Iz življenja človeštva. Predstava bo v slovaškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

 

 

http://www.drama.si/repertoar/delo?id=212029.05.2017

Mednarodna konferenca za ikonografske študije

Filozofska fakulteta UL sodeluje pri pripravi mednarodne konference za ikonografske študije - Eleventh International Conference of Iconographic Studies Iconoclasm and Iconophilia. Konferenca bo na Filozofski fakulteti Univerze na Reki potekala od 1. - 2. junija 2017.


Program v angleškem jeziku je na voljo tukaj. 29.05.2017

Razstava ob Svetovnem dnevu brez tobaka

Ob 31. majuSvetovnem dnevu brez tobaka, pripravlja Inšitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete razstavo plakatov nekaterih tujih najbolj uspešnih medijskih kampanj proti kajenju. V Sloveniji tovrstne kampanje še nismo imeli, čeprav kadi kar 24 % prebivalcev, velika večina kadilcev začne kaditi pred 18. letom, za posledicami kajenja pa vsako leto umre vsaj 3600 ljudi. Razstava bo od srede dalje na ogled v avli fakultete. 
 


Študentje MF vabijo študente in zaposlene FF, da se pridružijo gibanju Za Slovenijo brez tobaka.

Več29.05.2017

Sklop podjetniških delavnic, 29.5. - 7.7.2017


Ekonomska fakulteta vabi na Podjetniške delavnice. 

 

Več informacij v priponki. 


DATOTEKE
vabilo_na_sklop_podjetniskih_delavnic_ef_1.pdf


29.05.2017

ESRI nagradni natečaj zaključnih nalog

Univerza v Ljubljani in podjetje GDi GISDATA, d. o. o., Ljubljana, sta pripravila nagradni natečaj za diplomske, magistrske ali doktorske naloge študentov članic Univerze v Ljubljani z uporabo ESRI programskih orodij za študijsko leto 2016/2017.


Kriteriji za vključitev v izbor so:

  • pravočasno poslana prijavnica in zaključna naloga,
  • praktični prikaz uporabe ESRI programskih orodij v zaključni nalogi in
  • ocena zaključne naloge.

V prijavnici naj študent/kandidat napiše kratek povzetek diplome, iz katerega bo razvidno, kateri ESRI program je bil uporabljen, vsebina njegove uporabe in dosežen rezultat. Poleg prijavnice naj pošlje še zaključno nalogo v PDF ali ZIP formatu. Po zaključenem postopku bomo medij (CD/DVD/USB) vrnili prijavitelju.

Prijave se zbirajo do vključno sobote, 26. avgusta 2017 na naslovu:

Univerza v Ljubljani
Univerzitetna služba za informatiko
Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

ali v elektronski obliki na naslovu: . Velikost priponk za pošiljanje po e-pošti je omejena na 40 Mb.

Strokovna komisija iz podjetja GDi GISDATA d. o. o., Ljubljana, bo med prijavljenimi deli izbrala najboljše z vidika učinkovitosti ter aktualnosti uporabe ESRI programskih orodij.

Nagrada, ki bo podeljena pred koncem študijskega leta 2016/2017, je 1000 evrov (bruto) in objava povzetka diplomske naloge v glasilu ali na spletni strani podjetja.


DATOTEKE
prijavnica_gisdata_2016.doc


29.05.2017

Japonska med nami (JAPOM)

Projekt »Japom«, ki bo potekal od maja do oktobra 2017, nastaja v sodelovanju akademskih in izobraževalnih institucij: Narodnega muzeja Slovenije (NMS), Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Galerije Vžigalica (Mestni muzej), Slovenske kinoteke, Kinodvora, Genki centra, Veleposlaništva Japonske v Sloveniji ter Oddelka za azijske študije (FF UL).   


Glavni namen oziroma cilj projekta je sodelovanje vseh omenjenih institucij pri prikazovanju heterogenih področij japonske kulture v Sloveniji in njihovem približevanju slovenski javnosti. Več o samem projektu ter o prihajajočih dogodkih v sklopu projekta si lahko preberete na spletni strani Oddelka za azijske študije.  

 

Jutri vabljeni na otvoritev razstave v Narodnem muzeju POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem. Otvoritev bo ob 18.00 uri.

 

Programska knjižica projekta je na voljo tukaj. 26.05.2017

Besedna postaja: Zmago Šmitek, Mandale – tajni vrtovi razsvetljenja

Na Besedni postaji v torek, 30. maja 2017, ob 17.00 uri (Modra soba / 5. nad. Filozofske fakultete): Zmago Šmitek, Mandale – tajni vrtovi razsvetljenja (Beletrina, 2016). 


Vzorci mandal, ki so se nekoč selili z azijskimi romarji, menihi in trgovci tisoče kilometrov daleč, ne glede na vse težave in nevarnosti, danes zlahka dosegajo vse dele sveta, bodisi prek množičnih medijev ali varno shranjeni v letalski prtljagi turistov. Mandale so sestavni del naših modernih življenj. Najdemo jih praktično vsepovsod, a pogosto ne vemo, od kod prihajajo, kaj je botrovalo njihovemu nastanku in del kakšnih socialnih in religioznih praks so mandale na vzhodu bile in pogosto še zmeraj so. Tokrat bomo govorili o antropoloških in prostorskih vidikih mandal, v pogovor pa bosta sogovornika vpletla tudi avtorjeve neposredne izkušnje s tridesetletnih potovanj po Aziji, na podlagi katerih je ta dragocena knjiga tudi nastala.

 

Z zaslužnim profesorjem Zmagom Šmitkom se bo pogovarjal dr. Boštjan Kravanja.  

 

Prijazno vabljeni!

 

Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete UL   Tokratno Besedno postajo so pripravili skupaj z založbo Beletrina.   

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. 26.05.2017

Karierni dan za FF in Vabilo na delavnice v okviru sklopa podjetniških delavnic


Karierni dan za FF:

 

Dogodek je namenjen predstavitvi podjetij, vaši osebni predstavitvi podjetjem, medsebojnemu spoznavanju in navezovanju stikov in  ustvarjanju priložnosti za sodelovanja v prihodnosti.

Z NAMI BODO:

1.       Filozofski inštitut ZRC SAZU

2.       Dnevnik

3.       Radio Študent

4.       RTV – lektorska služba

5.       Zemanta

 

Prijave na neza.hlebanja@ff.uni-lj.si

 

Sklop podjetniških delavnic:

 

Se vaše želje in sanje dotikajo podjetniškega sveta, želite uresničiti poslovno priložnost, razvijate (novo) idejo in v vas tli potreba po dosežkih? Potem vabljeni na sklop podjetniških delavnic, ki so namenjene vsem vam, ki se spogledujete s podjetništvom in  želite razviti svoj podjetniški potencial. Brezplačne delavnice za vas organizira Center za svetovanje in razvoj študentov (CERŠ) in Karierni centri UL.

 

Prijave pošljite na lidija.baloh@ef.uni-lj.si

 

Vse informacije najdete v priponkah.


DATOTEKE
vabilo_kdff.docx.pdf
vabilo_na_sklop_podjetniskih_delavnic_ef.pdf


26.05.2017

Vojno poročevalstvo - poklic, stroka, poslanstvo in zavestno tveganje


V ponedeljek, 29. maja, ob 20. uri pripravljajo prvega od treh dogodkov na temo vojnega poročevalstva. Na okrogli mizi z naslovom Vojni poročevalec – poklic, stroka, poslanstvo I bodo sodelovali Ervin Hladnik Milharčič, Dnevnik; Matic Zorman, svobodni fotograf; Erik Valenčič, svobodni novinar; Jure Eržen, Delo; Matej Leskovšek, Thomson Reuters; Boštjan Slatenšek, svobodni novinar in fotoreporter. Povezoval bo: Ali Žerdin, Delo, Sobotna priloga.

Sodelujoči bodo v Klubu Cankarjevega doma predstavili svoje poslanstvo, ki je povezano z zavestnim tveganjem – da dogodke, ki so presežno zlo, ujamejo v objektiv, dokumentirajo in uredijo v zgodbe.

 

V petek, 2. junija, bo sledilo drugo predavanje na isto temo: Vojni poročevalec – poklic, stroka, poslanstvo II. Predvideni sodelujoči so velika imena svetovnega fotožurnalizma: Enrico Dagnino, neodvisni fotograf; dr. Anthony Feinstein, profesor psihiatrije na Univerzi v Torontu in prejemnik Guggenheimove štipendije; Darko Bandić, dolgoletni fotograf agencije Associated Press na Balkanu; Zohra Bensemra, alžirska fotografinja in novinarka, Jon Swain, britanski novinar in pisatelj.

Zaradi narave dela sodelujočih se seznam predvidenih sogovornikov na okroglih mizah lahko spremeni.

 

V četrtek, 1. junija, pa bodo gostili  Anthonyja Feinsteina, kanadskega profesorja psihiatrije z Univerze v Torontu, ki je zadnjih 17 let posvetil pionirskem raziskovanju čustvenega zdravja vojnih poročevalcev. Na predavanju bo delil svoje bogate izkušnje s področja duševnega zdravja vojnih poročevalcev in osvetlil običajno zapostavljeno problematiko osebnih travm tistih, ki pravzaprav ustvarjajo naše videnje sveta.

 

Vstopnice za posamezni dogodek: 5, 3* EUR26.05.2017

Skupnostno tolmačenje: slovenščina v medkulturni komunikaciji

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1126. sestanek, ki bo v ponedeljek, 29. maja 2017, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.


Na temo "Skupnostno tolmačenje: slovenščina v medkulturni komunikaciji" bo predavala dr. Alenka Morel, Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL. 25.05.2017

Vabilo na Letno produkcijo Študentskega pevskega zbora Filozofske fakultete, Okteta filozofske fakultete in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra Filozofske fakultete

Vabljeni na Letno produkcijo Študentskega pevskega zbora Filozofske fakultete, Okteta filozofske fakultete in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra Filozofske fakultete. Dogodek bo potekal v nedeljo, 28. maja 2017, ob 20.00 uri v 
Kazinski dvorani, Kongresni trg 1, Ljubljana. 


Spored:

Priredbe slovenskih ljudskih pesmi (S. Vremšak: Ženka mi v goste gre, R. Gobec: Druml'ca, Ne óuri, ne sejaj, Speivaj nama, Katica, T. Vulc: Jaz bi rad cigajnar bil)

Študentski pevski zbor Filozofske fakultete
Tjaša Ribizel, zborovodkinja
 

T. Habe: Oj, preljuba vinska trta, W. Lo Nigro: Canzona, P. Wenrich: Moonlight Bay, C. Mangiaracina: Hello Mary Lou, N. Buble: Pismo Ćali

Oktet Filozofske fakultete
Tjaša Ribizel, umetniški vodja
 

A. Kumar: Dajte, dajte

Študentski pevski zbor Filozofske fakultete in Oktet Filozofske fakultete

 

***

Instrumentalni odlomki iz oper (P. Mascagni: Intermezzo iz opere Kmečka čast, R. Wagner: Ples vajencev iz glasbene drame Mojstri pevci nürnberški, G. Puccini: Intermezzo iz opere Manon Lescaut, G. Bizet: Habanera iz opere Carmen)

J. Sibelius: Simfonija št. 7 v C-duru, op. 105

Filozofska filharmonija, simfonični orkester Filozofske fakultete

Gregor Pompe, dirigent in avtor priredb


DATOTEKE
vabilo_letna_produkcija.pdf


24.05.2017

Predavanje Kazenski spis in zgodovinopisje: učinkovito orodje za približanje preteklim imaginarijem


 

V petek, 26. 5. bo imela zgodovinarka dr. Mateja Ratej predavanje z naslovom Kazenski spis in zgodovinopisje: učinkovito orodje za približanje preteklim imaginarijem. Predavanje se bo začelo ob 10.30 na Oddelku za zgodovino (predavalnica 115).

Več o predavateljici: http://ikz.zrc-sazu.si/sl/sodelavci/mateja-ratej-sl#v

Vljudno vabljeni!23.05.2017

Delavnica Socialno podjetništvo, 1.6.2017


Vabljeni na delavnico SOCIALNO PODJETNIŠTVO 1. 6. 2017 od 9.30 do 14.00 na UL TeoF, Predavalnica 1. Udeležencem delavnice bo omogočen elektronski dostop do izobraževalnih gradiv uporabljenih na delavnici.

 

Prijave na sabina.znidarsic-zagar@uni-lj.si. Rok prijave: do 28. 5. 2017.

 

Program: 

1.            Uvod v socialno podjetništvo

-              Definicija socialne ekonomije. Kaj je socialno podjetništvo? Načela in zahteve socialnega podjetništva;

-              pravna ureditev socialnega podjetništva;

-              predstavitev razlik v primerjavi z ostalimi oblikami podjetništva in dejavnosti.

 

2.            Predstavitev primerov dobrih praks v Sloveniji in tujini

-              Katera področja na trgu storitev so danes že vključena v to obliko podjetništva?

-              Predstavitev primerov dobrih praks socialnih podjetij v Sloveniji in tujini.

 

3.            Vodeni pogovor s povabljenim gostom

-              Razprava o vidikih in izzivih socialnega podjetništva v Sloveniji z vabljeno gostjo socialno podjetnico Lenko Puh.

 

4.            Pogled v prihodnost

-              Perspektiva socialnega podjetništva s poudarkom na izbranih področjih, ki se bodo v prihodnosti še posebej razvijala znotraj te oblike podjetništva;

-              izzivi socialnega podjetništva.

 

5.            Osnove priprave poslovnega načrta

-              Kaj je poslovni načrt? Kaj je poslovni model? Kaj je vitko podjetništvo?

-              Definicija kanvas poslovnega modela;

-              napotki za pripravo poslovnega načrta;

-              napotki za uspešno predstavitev po metodi »Elevator pitch«.

 

6.            Praktična delavnica (Viharjenje možganov)

-              Razdelitev v skupine (največ 5 študentov);

-              viharjenje možganov (Brainstorming) o možnostih ustanovitve socialnega podjetja;

-              pisanje in priprava osnutka poslovne ideje;

-              predstavitev in povratna informacija poslovnih idej na osnovi »Elevator pitch«.23.05.2017

Delavnica 1.6. - SOCIALNO PODJETNIŠTVO


Delavnica SOCIALNO PODJETNIŠTVO bo potekala 1. 6. 2017 od 9.30 do 14.00 na UL TeoF (naslov), Predavalnica 1. Udeležencem delavnice bo omogočen elektronski dostop do izobraževalnih gradiv uporabljenih na delavnici.

 

Prijave na sabina.znidarsic-zagar@uni-lj.si. Rok prijave: do 28. 5. 2017.

 

 

1.            Uvod v socialno podjetništvo

-              Definicija socialne ekonomije. Kaj je socialno podjetništvo? Načela in zahteve socialnega podjetništva;

-              pravna ureditev socialnega podjetništva;

-              predstavitev razlik v primerjavi z ostalimi oblikami podjetništva in dejavnosti.

 

2.            Predstavitev primerov dobrih praks v Sloveniji in tujini

-              Katera področja na trgu storitev so danes že vključena v to obliko podjetništva?

-              Predstavitev primerov dobrih praks socialnih podjetij v Sloveniji in tujini.

 

3.            Vodeni pogovor s povabljenim gostom

-              Razprava o vidikih in izzivih socialnega podjetništva v Sloveniji z vabljeno gostjo socialno podjetnico Lenko Puh.

 

4.            Pogled v prihodnost

-              Perspektiva socialnega podjetništva s poudarkom na izbranih področjih, ki se bodo v prihodnosti še posebej razvijala znotraj te oblike podjetništva;

-              izzivi socialnega podjetništva.

 

5.            Osnove priprave poslovnega načrta

-              Kaj je poslovni načrt? Kaj je poslovni model? Kaj je vitko podjetništvo?

-              Definicija kanvas poslovnega modela;

-              napotki za pripravo poslovnega načrta;

-              napotki za uspešno predstavitev po metodi »Elevator pitch«.

 

6.            Praktična delavnica (Viharjenje možganov)

-              Razdelitev v skupine (največ 5 študentov);

-              viharjenje možganov (Brainstorming) o možnostih ustanovitve socialnega podjetja;

-              pisanje in priprava osnutka poslovne ideje;

-              predstavitev in povratna informacija poslovnih idej na osnovi »Elevator pitch«.23.05.2017

30.5. in 31.5. prof. Giovanne Caltagirone iz Cagliarija


30.5. in 31.5. lepo vabljeni na predavanji prof. Giovanne Caltagirone iz Cagliarija.


DATOTEKE
caltagirone_avviso_lezioni_2017_002.pdf


19.05.2017

Brezplačno vodenje po razstavi Nikoli jim ni bilo bolje? Modernizacija vsakdanjega življenja v socialistični Jugoslaviji


V okviru sejma Liber.ac vas vabimo na brezplačno vodenje po razstavi Nikoli jim ni bilo bolje? Modernizacija vsakdanjega življenja v socialistični Jugoslaviji, ki je na ogled v Muzeju novejše zgodovine. 

 

Vodenje po razstavi bo v sredo, 24. maja 2017 ob 11h. Zbor udeležencev bo pred muzejem. 19.05.2017

Mehanizem samopopravljanja v spontanem italijanskem govorjenem diskurzu

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1125. sestanek, ki bo v ponedeljek, 22. maja 2017, ob 18.00 uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete. 


Na temo Mehanizem samopopravljanja v spontanem italijanskem govorjenem diskurzu bo predavala lekt. dr. Jana Kenda, Oddelek za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete.