Back to top


23.02.2018

MED - Naknadni razpis za Erasmus praktično usposabljanje 2017-2018

UL je objavila naknadni razpis za ERASMUS+ PRAKTIČNO USPOSABLJANJE 2017-2018. Pogoj za prijavo na ta razpis pa je že dogovorjeno usposabljanje z delodajalcem (potrebno je priložiti podpisan Sporazum za prakso).


UL je objavila naknadni razpis za ERASMUS+ PRAKTIČNO USPOSABLJANJE 2017-2018

Pogoj za prijavo na ta razpis je že dogovorjeno usposabljanje z delodajalcem (potrebno je priložiti podpisan Sporazum za prakso).

Število mest je omejeno, dokončen izbor bo opravljen s strani Službe za mednarodno sodelovanje glede na prejete prijave in razpoložljiva sredstva.

Rok za prijavo je 7.3.2018!

Razpis in navodila za prijavo so objavljena tukaj:

http://www.ff.uni-lj.si/dejavnosti/Mednarodna_dejavnost/Mobilnost/Erasmus/Praksa

 

Prijava na izmenjavo

Za prijavo na javni NAKNADNI Erasmus+ praktično usposabljanje za leto 2017/2018 morate izpolniti prijavnico preko VISa ter naložiti spodaj naštete dokumente, ki jih najkasneje do srede 7. 3. 2018 v natisnjeni obliki oddate podpisane s strani oddelčnega koordinatorja v Mednarodno pisarno FF.

  • Prijavnica (izpolnjena v VISu in natisnjena)
  • Dokazilo o povprečni oceni – se samodejno izpiše na prijavnico. V kolikor študent na trenutno vpisani stopnji študija še ni opravil izpitov ali vaj, predloži potrdilo o opravljenih izpitih na predhodno opravljeni stopnji študija.
  • Motivacijsko pismo na najmanj eni in največ dveh straneh
  • obvezno je treba priložiti ŽE PODPISAN Študijski sporazum za prakso.

 22.02.2018

Vabilo na delavnici


SOCIALNA OMREŽJA KOT UČINKOVITO KOMUNIKACIJSKO ORODJE

KDAJ: torek, 27. 2. 2018 od 15.30 – 20.00

KJE: UL PEF, Kardeljeva ploščad 16, Predavalnica 327

PRIJAVITE se na: sabina.znidarsic-zagar@uni-lj.si do 25.2.

 

POSLOVNI NAČRT PO METODI »BUSINESS MODEL GENERATION«

Izvaja: g. Andro Goblon, Izobraževanje za osebni poslovni uspeh

KDAJ: ponedeljek 5. 3. 2018  od 15.00 do 18.45

KJE: UL Teološka fakulteta, Poljanska cesta 4, Predavalnica 2

PRIJAVITE se na: sabina.znidarsic-zagar@uni-lj.si do 2.3.


DATOTEKE
vabilo_del._5.3.2018.docx
vabilodelavnica_27.2.2018_spletno_komuniciranje.docx


22.02.2018

Praznovanje pomladi po romunsko


Romunski lektorat na Oddelku za romanske jezike in književnosti in Veleposlaništvo Romunije v Sloveniji

Vas vabijo na praznovanje pomladi, ki se v Romuniji prične prvega marca z običajem Mărțișor. Ob tej priložnosti Vas vabimo, prav v četrtek 1. marca,  ob 18h v predavalnico 13 na Filozofski fakulteti.

O Romuniji in romunskih pomladnih običajih bodo govorili njegova ekscelenca Anton Niculescu, veleposlanik Romunije v Sloveniji, predstojnica Oddelka za romanske j. in knjiž. dr. Marjana Šifrar Kalan, študentki Meta Kompara in Klara Rus ter romunska lektorica Ioana Jieanu.

 

Ob hrani in pijači bomo prejeli tudi tradicionalne spomladanske broške MĂRȚIȘOARE.

SLIKOVNO GRADIVO22.02.2018

Razpis Knafljeve in Tumove štipendije


Obveščamo vas, da je uprava Knafljeve ustanove sprejela razpis za dodelitev Knafljeve in Tumove štipendije za študijsko leto 2018/2019. Oba razpisa sta objavljena https://www.uni-lj.si/stipendije/stipendija_knafljeve_ustanove/ in https://www.uni-lj.si/stipendije/tumova_stipendija/ ter https://www.uni-lj.si/aktualno/razpisi/22.02.2018

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi: XI. pogovor

vabimo vas, da se nam pridružite v sredo 28. februarja ob 19. uri v Vodnikovi domačiji ob pogovoru s publicistom, večletnim dopisnikom iz Bližnjega vzhoda in zunanjepolitičnim komentatorjem Brankom Sobanom o libijskem Pulitzerjevem nagrajencu 2017 Hishamu Matarju in njegovi knjigi Vrnitev, ki jo je revija The Bookseller razglasila za knjigo leta 2016. 


»Hisham Matar je imel devetnajst let, ko so ugrabili njegovega očeta in ga odvedli v zapor v Libiji. Nikoli več ga ni videl. Dvaindvajset let pozneje se je po padcu Gadafijevega režima lahko vrnil v domovino. V tej knjigi spominov nas avtor popelje na razsvetljujoče potovanje, tako fizično kot psihološko; na iskanje očeta in vnovično odkrivanje svoje domovine.«

 

Dogodek poteka v sklopu Serije predavanj in pogovorov o afriški literaturi.22.02.2018

Vabilo na Žepni večer s Suzano Tratnik

V četrtek, 1. marca, ob 20. uri vas vabimo na Žepni večer, ki bo potekal v prostorih Društva slovenskih pisateljev. Druga gostja letošnjega cikla bo Suzana Tratnik.


S Suzano bomo spregovorili o njenih novejših delih, med drugim o knjigi Noben glas (Beletrina, 2016), za katero je leta 2017 prejela nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb preteklega leta in o mladinskem romanu Tombola ali življenje! (Mladinska knjiga, 2017). Spregovorila bo tudi o svoji izkušnji avtorice v središču na 31. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica. Povedala nam bo nekaj o aktivizmu in boju za pravice LGBT-skupnosti, predvsem o lezbičnem gibanju in o lezbični sekciji ŠKUC-LL, ki je ravnokar praznovala 30. obletnico delovanja. Beseda bo tekla tudi o njenem soorganiziranju Festivala LGBT filma, ki v okviru društva ŠKUC poteka že od leta 1984, pa o njenih prevodih britanske in ameriške literature. Morda pa nam bo prebrala tudi katerega izmed še neobjavljenih tekstov!

 

Večer bosta moderirala Alex Devetak in Veronika Šoster, pri pripravi pa je sodelovala tudi Ana Lorger. Večeru bo sledilo tudi krajše druženje. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli!

 

Se vidimo!

Društvo študentov primerjalne književnosti21.02.2018

Filmski večer


Tutorji in klub romanistov SOFIE vabijo na Filmski večer, ki bo jutri v četrtek, 22. februarja, v študentskem prostoru R1B ob 18h.  Vrtel se bo španski film Ocho apellidos vascos, zraven bodo tudi španski podnapisi.

Več informacij o samem filmu se nahaja na Facebooku: https://m.facebook.com/events/2045007992377492.

Lepo vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO21.02.2018

Poletna šola romanskih jezikov, avgust 2018


Oddelek za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi dijake in dijakinje ter (bodoče) študente in študentke na jezikovne delavnice, ki bodo potekale od 27. 8. do 31. 8. 2018 na Filozofski Fakulteti v Ljubljani. Udeleženci bodo imeli možnost spoznavanja in izboljšanja znanja francoščine, italijanščine ali španščine prek pestrih učnih dejavnosti. Poleg tega se bodo seznanili z osnovami romunščine in portugalščine.

Cena je 25 EUR.

Prijava in informacije do 22. junija 2018 oz. do zapolnitve mest na naslov: mateja.brus@ff.uni-lj.si.

Več informacij o programu najdete v priloženem letaku.

SLIKOVNO GRADIVO


DATOTEKE
romanski-jeziki.pdf


20.02.2018

Natečaj - esej


Prijava na natečaj pisanja eseja z naslovom "What do I know about Azerbaijan?" 
Eseje naj zainteresirani študenti pošljejo na elektronski naslov ljubljana@mission.mfa.gov.az najkasneje do 30.6.2018.


DATOTEKE
essay_contest_0.docx
application_form_0.docx


20.02.2018

Posvet ob 40-letnici Centra za pedagoško izobraževanje Filozofske fakultete

Ob 40-letnici Centra za pedagoško izobraževanje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani  prirejamo posvet na temo Izobraževanje učiteljev za izzive prihodnosti


Glavni namen posveta, ki bo 20. septembra 2018, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je izmenjati izkušnje ter na raziskavah sloneče ugotovitve o razvoju in dosežkih izobraževanja učiteljev v Sloveniji, s poudarkom na zadnjem desetletju, od uvedbe bolonjske prenove dalje, jih kritično osvetliti in na tej osnovi nakazati perspektive zaželenega prihodnjega razvoja. K aktivnemu sodelovanju vabimo predvsem učitelje in sodelavce fakultet, ki izobražujejo učitelje, raziskovalce na tem področju ter predstavnike šolske politike; dobrodošli pa so tudi prispevki  učiteljev mentorjev in študentov.

Več informacij je na voljo tukaj.

Vabljeni. 

 

 

SLIKOVNO GRADIVO20.02.2018

Natečaj


Objavljamo vabilo študentom UL k prijavi na natečaj pisanja eseja z naslovom "What do I know about Azerbaijan?"

Eseje naj zainteresirani študenti pošljejo na elektronski naslov ljubljana@mission.mfa.gov.az najkasneje do 30.6.2018! (ne 2017, kot je zapisano v prilogi)

Več v priponkah.


DATOTEKE
essay_contest.docx
application_form.docx


20.02.2018

Razpis Knafljeve in Tumove štipendije


Uprava Knafljeve ustanove je sprejela razpis za dodelitev Knafljeve in Tumove štipendije za študijsko leto 2018/2019. Oba razpisa sta objavljena https://www.uni-lj.si/stipendije/stipendija_knafljeve_ustanove/ in https://www.uni-lj.si/stipendije/tumova_stipendija/ ter https://www.uni-lj.si/aktualno/razpisi/20.02.2018

Knafljeve in Tumove štipendije

Obveščamo vas, da je uprava Knafljeve ustanove sprejela razpis za dodelitev Knafljeve in Tumove štipendije za študijsko leto 2018/2019.


Spoštovani,

 

obveščamo vas, da je uprava Knafljeve ustanove sprejela razpis za dodelitev Knafljeve in Tumove štipendije za študijsko leto 2018/2019. Oba razpisa sta objavljena https://www.uni-lj.si/stipendije/stipendija_knafljeve_ustanove/ in https://www.uni-lj.si/stipendije/tumova_stipendija/ ter https://www.uni-lj.si/aktualno/razpisi/20.02.2018

Spoznavni dan za tuje študente na Filozofski fakulteti

V petek, 16. februarja 2018, smo za študente, ki bodo na Filozofski fakulteti na izmenjavi v drugem semestru, pripravili spoznavni dan. Študente je pozdravila prodekanja izr. prof. dr. Katja Vintar Mally, na dogodku pa so sodelovali tudi predstavniki Univerze v Ljubljani, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, CMEPIUS-a, Osrednje humanistične knjižnice Filozofske fakultete, Pedagoške enote za šport Filozofske fakultete ter tutorji za tuje študente na Filozofski fakulteti.


Na dogodku smo študente seznanili s fakulteto in življenjem v Ljubljani. Predstavili smo jim fakulteto, oddelke, knjižnice, možnosti športnih aktivnosti, edinstveni sistem subvencionirane prehrane, ki ga imamo v Sloveniji, ter jih seznanili z ostalimi ugodnostmi, do katerih so upravičeni kot študentje na izmenjavi. Prav tako so prejeli informacije o potrebnih birokratskih postopkih, kot je prijava začasnega bivališča ter kam se obrniti, če zbolijo. Dogodek smo zaključili z druženjem ob pogostitvi, nato pa so tutorji za tuje študente gostujoče študente popeljali na ogled Ljubljane.

V letnem semestru bomo na fakulteti gostili 116 študentov, ki prihajajo iz kar 24 držav. Največ jih v tem semestru prihaja iz Češke, s Hrvaške in Slovaške, iz Turčije, Poljske in Nemčije, v mesecu marcu pa bomo gostili tudi veliko skupino študentov z Japonske.

Večina študentov se izmenjave udeleži preko programov Erasmus ter CEEPUS, gostimo pa tudi študente, ki pridejo na izmenjavo prek meddržavnih in meduniverzitetnih sporazumov.

 

Foto: Anja Golec 

SLIKOVNO GRADIVO

19.02.2018

Vabilo na poletno šolo: Utrecht Network summer school 2018: HIDDEN LIBRARIES II


Na vsaki poletni šoli eden od študentov UL prejme štipendijo ('hospitality found') v višini 250€. Prijave zbiramo do 23.3. 18 v Službi za mednarodno sodelovanje. Več informacij o poletnih šolah spodaj. Informacije so objavljene tudi na naši spletni strani https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/priloznosti_v_tujini/

 

POLETNE ŠOLE UTRECHTSKE MREŽE

* Utrechtska mreža vabi študente UL na poletno šolo  WeTell Summer School, ki bo potekala od  4. do 15. junija 2018 v Bologni.

Vse informacije o poletni šoli in prijavi najdete na: http://www.wetell.eu/summer-school/how-to-apply/

Prednost pri prijavi bodo imeli študentje 2. in 3. stopnje.

Eden od študentov UL bo dobil hospitality fund finančno podporo  višini 250€.

Zainteresirani študentje naj pošljejo motivacijsko pismo ( v angleščini, do 2000 znakov) in izpis opravljenih izpitov (na trenutni stopnji študija) Službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani, najkasneje do 23.3.2018.

 

*Utrechtska mreža vabi študente UL na poletno šolo HIDDEN LIBRARY, ki bo potekala od 2. do 13. julija v Grazu.

Več informacij na spletni strani :https://hiddenlibraries.eu

 

Eden od študentov UL bo dobil hospitality fund finančno podporo  višini 250€.

Zainteresirani študentje naj pošljejo motivacijsko pismo  ( v angleščini, do 2000 znakov) in izpis opravljenih izpitov (na trenutni stopnji študija) Službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani, najkasneje do 23.3.2018.19.02.2018

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika 2018

Slovensko društvo za jezikovne tehnologije (SDJT), Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani (CJVT) ter raziskovalni infrastrukturi CLARIN.SI in DARIAH-SI 20. in 21. 9. 2018 organizirajo konferenco “Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika”, ki se ponaša z več kot 20-letno tradicijo, tematsko širitev na digitalno humanistiko pa smo uvedli leta 2016.


Tematska področja konference

Na konferenco vabimo raziskovalce, ki delujejo v različnih disciplinah in metodoloških okvirih. Vabimo prispevke z naslednjih področij:

  • govorne in druge eno- in večjezične jezikovne tehnologije;
  • digitalno jezikoslovje: prevodoslovje, korpusno jezikoslovje, leksikologija in leksikografija, standardizacija;
  • digitalna humanistika in zgodovinopisje, etnologija, muzikologija, kulturna dediščina, umetnost ter arheologija;
  • digitalna humanistika v izobraževanju in digitalna publicistika.

Dobrodošli so prispevki, ki predstavljajo smernice, raziskave, dobre prakse, projekte in rezultate na teh področjih. V sklopu konference bodo tudi vabljena predavanja, študentska sekcija ter paneli o aktualnih temah, povezanih s konferenco.

Avtorje izbranih člankov bomo povabili, da svoje prispevke iz JTDH 2018 razširijo za posebno angleško številko revije Prispevki za novejšo zgodovino. Revija je indeksirana v informacijskem servisu Scopus. Vsak od izbranih prispevkov bo recenziran po običajnem recenzentskem postopku in ga bo potrebno pripraviti v skladu s smernicami, ki jih najdete v navodilih za avtorje.

Rok za oddajo prispevka ali razširjenega povzetka: 01. 04. 2018.

Več informacij 

 

Vabilo je objavljeno tudi tukaj. 

 19.02.2018

Predavanji v okviru seminarja iz Etnologije Slovenije/Folkloristike

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanji, ki bosta potekali v okviru seminarja iz Etnologije Slovenije/Folkloristike, in sicer: 


  • v petek, 23. februarja 2018, ob 8.00 uri, predavalnica P3, OEIKA, Zavetiška 5: 

doc. dr. Katja Hrobat Virloget (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem): Doma vendar tujci. Spomini na premike prebivalstva in sobivanje v Istri po 2. svetovni vojni.

 

  • v ponedeljek, 26. februarja 2018, ob 13.00 uri, predavalnica P4, OEIKA, Zavetiška 5:

 

dr. Jernej Mlekuž (Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU): Diktatura kranjske klobase? Ali kako je klobasa gor spravila slovenski narod.

 

Vljudno vabljeni!16.02.2018

Poletne šole Utrechtske mreže

Študenti Univerze v Ljubljani se lahko prijavijo za udeležbo (in sofinanciranje) na poletnih šolah Utrechtske mreže. Več informacij o poletnih šolah spodaj. Informacije so objavljene tudi na spletni strani https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/priloznosti_v_tujini/ . Prijave zbirajo do 23.3. 18 v Službi za mednarodno sodelovanje.  


Študenti Univerze v Ljubljani se lahko prijavijo za udeležbo (in sofinanciranje) na poletnih šolah Utrechtske mreže. Več informacij o poletnih šolah spodaj. Informacije so objavljene tudi na spletni strani https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/priloznosti_v_tujini/ . Prijave zbirajo do 23.3. 18 v Službi za mednarodno sodelovanje.

 

POLETNE ŠOLE UTRECHTSKE MREŽE

* Utrechtska mreža vabi študente UL na poletno šolo  WeTell Summer School, ki bo potekala od  4. do 15. junija 2018 v Bologni.

Vse informacije o poletni šoli in prijavi najdete na: http://www.wetell.eu/summer-school/how-to-apply/

Prednost pri prijavi bodo imeli študentje 2. in 3. stopnje.

Eden od študentov UL bo dobil hospitality fund finančno podporo  višini 250€.

Zainteresirani študentje naj pošljejo motivacijsko pismo ( v angleščini, do 2000 znakov) in izpis opravljenih izpitov (na trenutni stopnji študija) Službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani, najkasneje do 23.3.2018.

 

*Utrechtska mreža vabi študente UL na poletno šolo HIDDEN LIBRARY, ki bo potekala od 2. do 13. julija v Grazu.

Več informacij na spletni strani :https://hiddenlibraries.eu

Eden od študentov UL bo dobil hospitality fund finančno podporo  višini 250€.

Zainteresirani študentje naj pošljejo motivacijsko pismo  ( v angleščini, do 2000 znakov) in izpis opravljenih izpitov (na trenutni stopnji študija) Službi za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani, najkasneje do 23.3.2018.16.02.2018

Spomin na izbris – ne izbrisani spomin!

V okviru Tedna izbrisanih bo v petek, 23. februarja 2018, ob 11.00 uri organiziran dogodek Spomin na izbris – ne izbrisani spomin! Diskusija s študenti in študentkami Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete (Zavetiška 5, predavalnica 4). 


Na dogodku bodo uvodoma povzeli kronologijo izbrisa in njegove posledice ter spregovorili o samoorganiziranem boju izbrisanih. V nadaljevanju bodo predstavili številne dogodke, ki so jih etnologi_nje in antropologi_nje v preteklih letih organizirali v okviru Tedna izbrisanih ter pokazali, kako je tema izbrisa že več kot desetletje vključena v kurikulum dodiplomskega in magistrskega študijskega programa Etnologije in kulturna antropologije. Dogodek bodo zaključili z diskusijo o načinih, na katere bi lahko temo izbrisa vključili v druge javne prostore, kjer delujejo etnologi_nje in antropologi_nje.

SLIKOVNO GRADIVO16.02.2018

Kaj lahko izluščimo iz jezikovnih podatkov? CJVT se predstavi.

Z inteligentno računalniško analizo jezikovnih podatkov lahko izdelamo slovar, opazujemo čustvene loke v književnih besedilih, napovedujemo volilne rezultate in preverjamo avtorstvo besedil. Kaj vse še zmorejo jezikovne tehnologije, kako jih vključiti v lastne raziskave in kateri jezikovni viri nam lahko pri tem pomagajo, vam bomo predstavili sodelavci Centra za jezikovne vire in tehnologije (CJVT), v katerega je od leta 2012 vključena tudi Filozofska fakulteta.


CJVT je leta 2012 ustanovilo pet članic Univerze v Ljubljani: Filozofska fakulteta, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Pedagoška fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko in Fakulteta za družbene vede. V njegovem okvirju danes poteka vrsta zanimivih projektov, namen centra pa je tudi podpora raziskovalcem in pedagogom, ki bi se želeli bolje spoznati z jezikovnimi viri in tehnologijami in jih uporabiti pri lastnem delu. Predstavitev dejavnosti CJVT, koristnih jezikovnih virov in študijskega programa Digitalno jezikoslovje, ki nastaja na Filozofski fakulteti v sodelovanju s FDV in FRI, bo v sredo, 28. februarja 2018, ob 16.00 uri v predavalnici 232. Na predstavitev prisrčno vabljeni raziskovalci, predavatelji in študenti.

SLIKOVNO GRADIVO