Back to top


21.07.2017

Študentsko delo: Pisec spletnih besedil


Vse informacije najdete v priponki.


DATOTEKE
internetni_pisec_besedil.pdf


19.07.2017

Razpis - Izbor kandidatov za Shadowing programme


Vse informacije najdete v priponki.


DATOTEKE
razpis_2017.doc


19.07.2017

YOUNG ACADEMICS AWARD 2018 – TRAJNOSTNO UPRAVLJANJE Z VODAMi V ALPAH

Raziskave in razvoj sta ključna elementa za promocijo trajnostnega razvoja Alp in mladi raziskovalci igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Alp. Cilj Young Academics Award je prepoznati to aktivno vlogo in nagraditi najboljše magistrske naloge s področij, relevantnih za Alpe.


 

Prijave morajo biti oddane do 31. maja 2018.

 

Več: http://www.alpconv.org/sl/activities/younggeneration/yaa2018/default.html12.07.2017

Call for papers (EN-SR-FR) - student conference STUDKON 3 in Niš, Serbia


Dear students,

It is our great pleasure to invite you to participate in international student conference STUDKON 3. The conference will be held on November 10, 2017 at the Faculty of Philosophy in Niš and it is planned to be organized in at least two sessions - one focusing on social sciences and the other on linguistics and literature - or in several sessions, depending on the number of applicants.

To find the additional information about the conference please follow this link: https://www.filfak.ni.ac.rs/konferencije/item/792-studkon-3#en
We would be pleased to welcome you at the Faculty of Philosophy. 

See you in Niš,
Organising Commitee of the student conference STUDKON (email address: studkon@filfak.ni.ac.rs).11.07.2017

Obvestilo o poletnem urniku študentske svetovalnice


Študentska svetovalnica bo do jesenskega izpitnega obdobja delovala samo preko elektronske pošte. Vsa vprašanja v zvezi s prepisi, komisijskim opravljanjem izpitov, podaljšanjem statusa in drugimi študijskimi zadevami lahko v tem času pošljete na svetovalnica@ssff.si . Z uradnimi urami bomo ponovno začeli v času jesenskega izpitnega obdobja.

 

Sabina Leben, prodekanja študentka11.07.2017

ŠPANSKA POLETNA ŠOLA (21.8.-25.8.2017)


ŠPANSKA POLETNA ŠOLA od 21.8. do 25.8.2017: poglabljanje španskega jezika s pomočjo klovnske in gledališke tehnike ter ustvarjanje kratkega filma. Rok prijave podaljšan do konca julija. Več v priponki in na http://romanistika.ff.uni-lj.si/sites/default/files/DatotekeVsebin/Novice/spanska_poletna_sola_2017.pdf


DATOTEKE
spanska_poletna_sola3.pdf


11.07.2017

Razstava Slovenski kulturni dogodki na univerzah po svetu in Svetovni dnevi

V avli Filozofske fakultete je na ogled razstava Slovenski kulturni dogodki na univerzah po svetu in Svetovni dnevi.  


Na 56 univerzah po svetu, kjer je slovenščina lektorat oz. študijska smer, učitelji organizirajo in izvedejo več kot 300 kulturnih in znanstvenih dogodkov, med drugim v sodelovanju programa Slovenščina na tujih univerzah in z drugimi institucijami ter svojimi študenti. Na razstavi so nekateri izmed njih predstavljeni s plakati in z drugimi tiski.

Razstava bo odprta do 30. avgusta 2017.

Vabljeni k ogledu.

SLIKOVNO GRADIVO


11.07.2017

BREZPLAČNA FRANCOSKA POLETNA ŠOLA ZA BODOČE ŠTUDENTE, 25.9.-27.9.2017


Brezplačna francoska poletna šola za bodoče študente od 25.9.-27.9.2017. Več informacij v priponki.


DATOTEKE
francoska_poletna_2.pdf


10.07.2017

Poletna šola prevajanja iz klasičnih jezikov Andronicus

Poletna šola prevajanja iz klasičnih jezikov Andronicus, poimenovana po Grku, ki je v latinščino prevedel Homerjevo Odisejo, je v prvi vrsti namenjena dijakom z osnovnim znanjem latinščine ali grščine, ki se želijo razgledati po osnovah literarnega prevajanja; dobrodošli pa so tudi njihovi profesorji in vsi latinisti in grecisti, ki razmišljajo o delu v šolstvu. 


Teden bo namenjen seznanitvi z osnovami prevajanja v teoriji in praksi ter z naprednimi pripomočki za delo s klasičnimi jeziki. Poleg profesorjev na Oddelku za klasično filologijo FF UL in uveljavljenih prevajalcev bodo udeležence pri delu spremljali tudi študenti latinščine in grščine, ki bodo mlajše kolege v svet antike uvajali s pomočjo sproščenega, dinamičnega in ustvarjalnega sodelovanja. Antiko in oba klasična jezika bo poletna šola tako predstavila na način, ki v šolskih klopeh preprosto ni mogoč.

Šola bo potekala od 21. do 25. avgusta 2017 na Filozofski fakulteti UL. 

Več 06.07.2017

3. regionalna konferenca študentov klasične filologije GLAS 2017 (Graecae Latinaeque Antiquitatis Studentes)

Vljudno vas vabimo na 3. regionalno konferenco študentov klasične filologije GLAS 2017 (Graecae Latinaeque Antiquitatis Studentes). Konferenca se bo odvijala med 14. in 16. julijem 2017 na Filozofski fakulteti v Ljubljani. 


GLAS je konferenca, namenjena povezovanju študentov klasične filologije z Balkana. Leta 2015 se je odvila v Beogradu, leta 2016 v Sofiji, letos pa jo gostimo v Ljubljani. Na konferenci bo svoje prispevke predstavljalo 35 študentov iz Srbije, Hrvaške, Makedonije, Bolgarije, Grčije in Slovenije.

Konferenca bo potekala v Modri sobi na Filozofski fakulteti (5. nadstropje). 

 

Veselimo se vašega obiska. 

 

Razpored predavanj po dnevih. 06.07.2017

Razpis za študentsko delo na Filozofski fakulteti

Filozofska fakulteta UL razpisuje prosta dela za študente v poletnem in jesenskem času 2017.


Podrobnejši razpis je na voljo tukaj. 06.07.2017

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo praznuje 70 let obstoja

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo/International Council for Traditional Music (ICTM) je vodilno svetovno združenje etnomuzikologov (http://ictmusic.org). Je v formalnem konsultativnem odnosu z Unescom in ima aktivne predstavnike po vsem svetu. Od leta 2011 ima sedež na Univerzi v Ljubljani, generalni sekretar združenja je dr. Svanibor Pettan, vodja Katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL).


Univerza v Limericku na Irskem bo julija 2017 gostila 44. svetovno konferenco, s katero bo ICTM praznoval 70-letnico obstoja (1947-2017). Program tokratne konference je na voljo tukaj. Ob tej priložnosti se bo svečano končalo šestletno izjemno uspešno bivanje uprave tega združenja na Slovenskem; nova gostiteljica bo postala Univerza za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Dr. Pettan je ICTM pripeljal v Ljubljano po večletnih bivanjih tega združenja v ZDA (Columbia University v New Yorku, Kalifornijska univerza v Los Angelesu) in Avstraliji (Avstralska nacionalna univerza v Canberri). Slovenija je doslej najmanjša država-gostiteljica in prva, v kateri angleščina ni uradni jezik. Kljub začetni negotovosti nekaterih članov, je združenje trenutno v najboljšem stanju od ustanovitve pred sedmimi desetletji (Bilten združenja je na voljo tukaj.)

Več o združenju in dosežkih zadnjih let si lahko preberete tukaj.

 

Fotografija: 

Prof. dr. Svanibor Pettan na svetovni konferenci v Kazahstanu leta 2015 (foto: osebni arhiv).

SLIKOVNO GRADIVO


04.07.2017

Podeljena priznanja za tutorsko delo v štud. letu 2016/2017

4. julija 2017 je v avli Filozofske fakultete potekala podelitev priznanj za tutorsko delo v štud. letu 2016/2017. Priznanja je podelil prodekan Filozofske fakultete, izr. prof. dr. Gregor Perko.  


Letos je priznanje prejelo 86 tutorjev študentov. 17 tutorjev študentov je prejelo tudi posebno priznanje za dodatno konstruktivno sodelovanje pri različnih dejavnostih, povezanih s tutorstvom. 

V spremljevalnem programu je nastopil Oktet Filozofske fakultete.

Seznam prejemnikov priznanj je na voljo tukaj. 

Nekaj utrinkov s podelitve je na voljo na spodnjih fotografijah (avtor: Uroš Taljat). 

SLIKOVNO GRADIVO


03.07.2017

Vabilo na 4. študentski simpozij družbenih in humanističnih znanosti v Splitu


Filozofska fakulteta iz Splita v sodelovanju z različnimi institucijami vabi k sodelovanju na četrtem regionalnem študentskem simpoziju družbenih in humanističnih znanosti z naslovom Ideje kot družbena revolucija.

 

Simpozij bo potekal 12. in 13. oktobra 2017, prijava je mogoča do 1. avgusta 2017.

Vabilo s prijavnico je na voljo v priponki. 


DATOTEKE
poziv-i-prijavnica-za-iv.-regionalni-simpozij-u-splitu_0.docx


03.07.2017

Predavanje o gorniških in raziskovalnih odpravah v Durmitor v poznem 19. in v prvi polovici 20. stoletja

Oddelek za zgodovino in Oddelek za geografijo 4. julija ob 9. uri vabita v predavalnico 4-Rimska na predavanje z naslovom Durmitor kao planinarsko odredište krajem XIX i u prvoj polovini XX vijeka.


Predavala bosta dr. Ivan Laković in dr. Tatjana Koprivica z zgodovinskega inštituta črnogorske univerze. Več informacij najdete v priponki.


DATOTEKE
predavanje_zg_gornisko-raziskovalnih_odprav_-_durmitor_0.pdf


03.07.2017

Evropski forum Alpbach

V tirolski vasici Alpbach bo tudi letos med 16. avgustom in 1. septembrom 2017 potekal tradicionalni Evropski forum Alpbach.   Predstavniki znanosti, gospodarstva, politike, kulture in civilnih družb bodo razpravljali o nekaterih najpomembnejših temah današnjega časa. Klub Alpbach Senza Confini tudi letos podeljuje štipendije za udeležbo na forumu. Zainteresirani kandidati se lahko prijavite z življenjepisom, potrdilom o opravljenih izpitih in s kratkim esejem na temo “Conflict and Cooperation”. Prijavite se lahko vsi stari med 20 in 30 let, ki živite na Koroškem, v Sloveniji ali Severni Italiji ali ste v teh državah pridobili večino svoje izobrazbe.   Prijave na neza.hlebanja@ff.uni-lj.si s pripisom ALPBACH, število mest je omejeno!


Evropski forum Alpbach slovi po interdisciplinarnih diskusijah, ki se odvijajo v okviru 20 znanstvenih seminarjev in 8 simpozijev. Več kot 200 plenarnih razprav ter delavnic je vsako leto predstavljenih z vidika zdravstva, izobraževanja, tehnologije, politike, prava in gospodarstva.

 

Klub Alpbach Senza Confini že skoraj 15 let podeljuje štipendije za udeležbo na forumu mladim do 30. leta, ki živijo na Koroškem, v Sloveniji ali Severni Italiji ali so v teh državah pridobili večino svoje izobrazbe. Podrobnejše informacije o možnostih štipendiranja so na voljo na spletni strani kluba (http://www.senza-confini.com/scholarship).

 

V tirolski vasici Alpbach bo tudi letos med 16. avgustom in 1. septembrom 2017 potekal tradicionalni Evropski forum Alpbach. Predstavniki znanosti, gospodarstva, politike, kulture in civilnih družb bodo razpravljali o nekaterih najpomembnejših temah današnjega časa. Klub Alpbach Senza Confini tudi letos podeljuje štipendije za udeležbo na forumu. Zainteresirani kandidati se lahko prijavite z življenjepisom, potrdilom o opravljenih izpitih in s kratkim esejem na temo “Conflict and Cooperation”. Prijavite se lahko vsi stari med 20 in 30 let, ki živite na Koroškem, v Sloveniji ali Severni Italiji ali ste v teh državah pridobili večino svoje izobrazbe.


DATOTEKE
vabilo_alpbach.pdf
call_for_applications_2017_0.pdf


03.07.2017

Geografi smo se ponovno aktivno vključili v oblikovanje prostorske zakonodaje

Obveščamo vas, da smo se geografi odzvali na predloga zakona o urejanju prostora (ZUreP-2) in zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID).


Oba zakona sta pripravljena za obravnavo na Vladi.

Zaradi polemičnega odziva strokovne javnosti se je izvedla še ena krajša javna razprava zakonov, ki je potekala do 4.4.2017.

Člani Komisije za regionalno in prostorsko planiranje pri Zvezi geografov Slovenije smo pripravili krajši odziv na oba aktualna zakona, s katerim smo želeli (ponovno) opozoriti na nekatere (za geografe) ključne pomanjkljivosti. Odziv si lahko preberete v prilogi, kjer najdete tudi osnutka obeh relevantnih zakonov.

 

Z lepimi pozdravi,

 

dr. Simon Kušar

koordinator Komisije za regionalno in prostorsko  planiranje


DATOTEKE
1zgs_zaid_odziv_2017-04-04.pdf
2zgs_zurep-2_odziv_2017-04-04.pdf
3zurepvladnogradivo_03marec2017.pdf
4zaid_koalicijsko_30012017.pdf


03.07.2017

Oddelek za geografijo sodeluje v projektu YOUrALPS

Oddelek za geografijo FF UL kot partner sodeluje v projektu z akronimom YOUrALPS, ki se ukvarja s promocijo alpske dedišičine med mladimi.


Projekt se bo končal v letu 2019, podrobnosti pa si lahko preberete v priponki tega sporočila.


DATOTEKE
20170130_youralps_press_release_kickoff_meeting_sloprevod_final.doc


03.07.2017

21. GEOGRAFSKI RAZISKOVALNI TABOR V BELI KRAJINI: »V objemu Kolpe in dinarskega krasa«.

DMGS vabi na 21. raziskovalni tabor, ki bo potekal na območju občin Črnomelj, Melika in Semič (nastanjeni bomo v Črnomlju) med 8. – 16. JULIJEM 2017.


Več o programu in splošnih informacijah si preberi v prilogi!

 

PRIJAVO POŠLJI NA geografskitabor2017@gmail.com

Ob prijavi navedi:
 

  • ime in priimek,
  • letnik študija,
  • telefonsko številko,
  • možnost uporabe avtomobila tekom tabora (ni pogoj za sodelovanje),
  • možnost uporabe prenosnega računalnika tekom tabora (ni pogoj za sodelovanje),
  • mesni ali vegi meni,
  • velikost majice
  • 3 delavnice (*v prilogi - razvrsti od 1 do 3 glede na željo, 1 pomeni prva želja po izbiri itn.).

 


Prijave sprejemamo do 25. MAJA 2017, število mest je omejeno, zato pohiti s prijavo! ;)


Organizatorji:

Vanja Fabjan, Ada Gabrič, Klara Čevka, Jana Breznik


DATOTEKE
dmgs_tabor_2017_0.pdf


03.07.2017

Raziskovanje romunskega podeželja

Spoštovani,    pišem v imenu romunske mladinske organizacije Curba de Cultura, ki deluje na romunskem podeželju na področju neformalnega izobraževanja in mladinskega dela. 


V okviru Evropske prostovoljne službe (sklad Erasmus+) to poletje pripravljamo projekt, v katerem se želimo skozi etnografsko raziskovanje poglobiti v skupnost v kateri delamo, majhno vasico Izvoarele, tik pod Karpati. Projekt smo zasnovali mednarodno in vanj želimo vključiti tudi prostovoljce iz Slovenije.

 

Naslavljamo vas, ker je projekt odlična priložnost za študente ali absolvente antropologije, kulturologije, etnologije, turizma in drugih družboslovnih ved, da svoje znanje preizkusijo v praksi. Edini pogoj, ki ga postavlja program Erasmus+ je starost 18-30 let, odločilna pa motivacija za priključitev projektu. Akivnosti projekta zajemajo raziskovanje lokalne skupnosti ter pripravo materiala za promocijo kraja, skozi proces pa prostovoljcem omogočamo pridobivanje številnih znanj. K sodelovanju smo povabili tudi Fakulteto za sociologijo v Bukarešti, katere študentje in mentor bodo vključeni v projekt skozi pripravo in podporo  prostovoljcev pri etnografskem raziskovanju. Natančen potek aktivnosti prilagam. 

 

Razpis: http://evs.curbadecultura.ro/index.php/2017/03/30/we-are-looking-for-volunteers-to-unveil-the-village-of-izvoarele/

 

 

Za vsakršne dodatne informacije smo seveda na voljo, 

 

Hvala lepa vnaprej.

S spoštovanjem,


Kristina Piškur.

 

Kristina Piškur | Curba de Cultură

EVS Activities Coordinator

Izvoarele, str. Principală 91A, 

107320, Prahova, Romania

+40754438682 

www.curbadecultura.ro