Back to top


23.11.2017

Antropologija in mednarodno razvojno sodelovanje: Razvojniki v misiji Evropske Unije EULEX na Kosovu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje dr. Sare Arko z naslovom Antropologija in mednarodno razvojno sodelovanje: Razvojniki v misiji Evropske Unije EULEX na Kosovu . 

 Predavanje, ki bo potekalo v okviru predavanja iz Etnologije Balkana, bo v sredo, 29. novembra 2017, ob 11.20 uri (v predavalnici P3, Zavetiška 5).

 23.11.2017

Predstavitev znanstvenega časopisa SLOVENIKA

Vabimo Vas na predstavitev znanstvenega časopisa SLOVENIKA, ki bo v torek, 28. novembra 2017, ob 11.00 uri v Prešernovi dvorani SAZU, Ljubljana, Novi trg 4.


Sloveniko bodo predstavili gostje iz Beograda Saša Verbič, Biljana Milenković Vuković, Marija Vauda in prof. dr. Maja Đukanović

Organizatorji predstavitve: Nacionalni svet slovenske manjšine v Srbiji; Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije; Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za slovenistiko, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

 

Vabilo23.11.2017

Srečanje svetovalnih delavcev

Filozofska fakulteta v petek, 24. novembra 2017, organizira tradicionalno srečanje svetovalnih delavcev. Srečanje bo v ob 10.00 uri v didaktični predavalnici.  


Vabilo 22.11.2017

Mednarodna glasbena delavnica: (Razmišljati) o glasbi

Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete vabi na mednarodno glasbeno delavnico: (Razmišljati) o glasbi


Delavnica, ki bo potekala v ponedeljek, 27. novembra 2017, in v sredo, 29. novembra 2017, v Modri sobi in v predavalnici 535B (5. nadstropje Filozofske fakultete) je namenjena glasbenikom, skladateljem, muzikologom, študentom glasbe in muzikologije ter ljubiteljem glasbe. Delavnica bo v angleškem jeziku.

Predavatelji: Brice Pauset, Uroš Rojko, Dominique Schafer, Céline Steiner

 

Program delavnice:

 

ponedeljek, 27. novembra 2017

8.50 Pozdravni nagovor (predstojnik Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani)

9.00 – 10.30 Sklop 1:

Brice Pauset: Glasba in poetika 1

Premor za kosilo

13.30 – 15.00 Sklop 2:

Uroš Rojko: Oblikovanje zvoka  

Premor za kavo

15.20 – 16.50 Sklop 3:

Dominique Schafer: Filtri, resonanca in ukrivljanje časa – zadnja dela

 

sreda, 29. november 2017

Filozofska fakulteta, predavalnica 535B (5. nadstropje)

14.40 – 16.10 Sklop 4:

Céline Steiner: Glasba in poetika 2

 

 22.11.2017

Ali zagotavljanje tolmačenja in prevajanja negativno vpliva na integracijo migrantov?

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1136. sestanek, ki bo v ponedeljek, 27. novembra 2017, ob 18.00 uri v predavalnici 325 (3. nadstropje Filozofske fakultete). 


Na temo "Ali zagotavljanje tolmačenja in prevajanja negativno vpliva na integracijo migrantov?" bosta predavala red. prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn in asist. Jaka Čibej, Oddelek za prevajalstvo, FF UL.21.11.2017

Španski pretres: Vzroki in kontekst politične krize v Španiji in Kataloniji

V ponedeljek, 27. novembra 2017, vas ob 18.00 uri vabimo v Modro sobo Filozofske fakultete (5. nadstropje) na pogovor o Španiji in Kataloniji. Sogovorniki in sogovornice, Urša Geršak z Oddelka za romanske jezike in književnosti, Franco Juri, nekdanji veleposlanik Slovenije v Španiji in direktor Pomorskega muzeja, Adrijan Bakič, novinar RTV Slovenija ter dr. Gorazd Kovačič in dr. Damjan Mandelc z Oddelka za sociologijo, bodo razpravljali o:


- nacionalizmu (španskem in katalonskem) kot paravanu za odvračanje pozornosti od  

        socialne krize in afer,

- učinkih španske gospodarske krize na aktualno dogajanje,

- (novejši španski) zgodovini in kontekstu zadnjega vala katalonskega independentizma, 

- usodi političnega procesa v Španiji v luči (ne)odzivnosti Evropske unije, 

- vzporednicah s slovenskim osamosvajanjem in drugimi independentizmi.

 

Prevladujoče ocene o trenutnem dogajanju v Španiji in Kataloniji pogosto izpuščajo analizo učinkov manj vidnih okoliščin. Eden takih je vloga nacionalizma kot krinke za odvračanje pozornosti od socialne krize in korupcijskih afer, ki pretresajo špansko družbo. Pomembna okoliščina so dinamike, ki izvirajo iz nedokončanega procesa demokratične tranzicije v Španiji, ter vpliv ostankov frankizma na špansko družbo in njene institucije. Omizje bo skušalo odgovoriti na vprašanja, kakšna stališča bi morala zavzeti Evropska unija, kateri so mehanizmi, ki naj strani v sporu usmerijo v dialog in kako lahko pri tem sodeluje Slovenija. 

 

Diskusija želi katalonsko zgodbo in dogajanje v Španiji umestiti v širše razumevanje zgodovinskih vzrokov, ekonomskih in političnih kontekstov ter prispevati k informirani diskusiji v slovenskem prostoru.  

 

Vljudno vabljeni!

 

Foto: Asia news

SLIKOVNO GRADIVO21.11.2017

LGD predavanje: Vietnam – kmetijstvo in pokrajinska pestrost

D A N E S Vabljeni na potopisno predavanje Ljubljanskega geografskega društva. Predavatelj: Igor Pšeničnik


Predavanje bo v torek, 21. 11. 2017 ob 19:00,

v dvorani Zemljepisnega muzeja, GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana.21.11.2017

Okrogla miza o pomenu slovenskega jezika in večjezičnosti v Evropskem parlamentu

Dogodek bo potekal v petek, 24. novembra 2017, v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana), s pričetkom ob 10. uri.


Več v priponki.


DATOTEKE
vabilo_na_okroglo_mizo_vecjezicnost.pdf


21.11.2017

Klub Romanistov Sofie vas vabi na:


Bi rad izvedel/-a malce več o izmenjavi Erasmus+? 
Te zanima, kako se spoprijeti z administracijo, prijavo in potovanjem?
Pridi v ponedeljek, 27. novembra, ob 17h v R1B in iz prve roke boš prejel/-a vse potrebne informacije!
Trije študentje nam bodo predstavili svoje izkušnje s programom Erasmus+ in dali koristne nasvete! Bili so v Firencah, Granadi in Poitiersu.

Vabljeni!

SLIKOVNO GRADIVO20.11.2017

Na Besedni postaji: Izabela Morska, (Ne)možatost v poljski literaturi in Ellen Meiksins Wood, Od državljanov do gospode. Socialna zgodovina zahodne politične misli od antike do srednjega veka

Na Besedni postaji: 
  • v petek,  24. novembra 2017, ob 17.00 uri (Modra soba/5. nad. Filozofske fakultete): Izabela Morska, (Ne)možatost v poljski literaturi
   
  • v sredo,  29. novembra 2017, ob 17.00 uri (Modra soba/5. nad. Filozofske fakultete): Ellen Meiksins Wood, Od državljanov do gospode. Socialna zgodovina zahodne politične misli od antike do srednjega veka (Založba Sophia, 2017).


  • Izabela Morska, (Ne)možatost v poljski literaturi

 

Izabela Morska (Filipiak), ena najvidnejših poljskih literarnih ustvarjalk, intelektualk in strokovnjakinj za družbenospolske študije, se bo s prevajalko Tatjano Jamnik pogovarjala o (ne)možatosti v poljski literaturi na primeru podobe lovca. Pesmi Izabele Morske v prevodu Tatjane Jamnik so bile uvrščene v antologijo Brez besed ji sledim: sodobna evropska lezbična poezija (Ljubljana: ŠKUC, 2015). Pogovor bo potekal v poljščini in angleščini, s povzetki v slovenščini. 

 

  • Ellen Meiksins Wood, Od državljanov do gospode. Socialna zgodovina zahodne politične misli od antike do srednjega veka

(Založba Sophia, 2017)

 

Ellen Meiksins Wood (1942–2016) je bila ena najvidnejših in najpomembnejših sodobnih političnih teoretičark na področju marksizma ter vplivna in inovativna zgodovinarka politične filozofije. Njena knjiga Od državljanov do gospode, ki je bila pred kratkim prevedena v slovenski jezik in v kateri avtorica prvenstveno raziskuje zgodovinske okoliščine, ki so botrovale oblikovanju politične teorije od antike do poznega srednjega veka, elegantno prikaže oboje.

 

Na dogodku bodo dr. Nada Grošelj, dr. Lev Centrih, dr. Marko Hočevar in dr. Tibor Rutar spregovorili o tej prebojni knjigi in tudi o širšem projektu prenavljanja historičnega materializma, h kateremu je Ellen Wood tako opazno prispevala.

 

 

Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete UL, https://knjigarna.ff.uni-lj.si/ . Tokratni Besedni postaji so pripravili skupaj z založbama KUD Police Dubove in Sophia.    

 

 

Tu si lahko ogledate posnetek pogovora s prof. dr. Alojzijo Zupan Sosič o njeni knjigi Teorija pripovedi (založba Litera)/(8. 11. 2017),

tu pa posnetek pogovora o knjigi Noama Chomskega, Kdo vlada svetu? (založba Modrijan)/(15. 11. 2017).

Dogodki so del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. 

 20.11.2017

Gostujoče predavanje:


Predavanje bo uvodoma predstavilo sodobno baskovsko književnost v širšem kulturnem in družbenem kontekstu. Precej pozornosti bomo ob tem namenili aktualnemu sociolingvističnemu stanju v Baskiji. V nadaljevanju se bomo osredotočili na sodobno baskovsko književnost, pri tem pa predvsem na pomen prevajanja iz in v baskovski jezik pri razvoju baskovske literature. Pri tem bomo upoštevali njen značaj manjšinske literature, ki geografski prostor deli z drugimi jeziki, in se posvetili odvisnosti od njih. Govorili bomo tudi o pomenu prevajanja neposredno iz baskovščine, pa tudi o uporabi posredniških jezikov, kot je španščina.

 

Elizabete Manterola Agirrezabalaga je profesorica za prevajanje in tolmačenje na Univerzi Baskovske dežele (Universidad del País Vasco UPV/EHU). Doktorirala je leta 2012 z dizertacijo o prevodih baskovske literature v tuje jezike. Je avtorica znanstvenih monografij z naslovom La literatura vasca traducida (Prevedena baskovska književnost, Peter Lang, 2014) in Euskal literatura itzulia. Bernardo Atxagaren lanak erdaretan (EHU, 2014). Zasnovala je katalog prevedene baskovske književnosti (Catálogo ELI, http://www.ehu.eus/ehg/eli/). Objavlja prispevke v znannsvetnih monografijah in članke v znanstvenih revijah, sodelovala je tudi na različnih mednarodnih kongresih. Njeno raziskovalno področje zajema predvsem prevajanje manjšinskih jezikov, baskovsko književnost in prevajanje, disglosijo, samoprevajanje, samoprevajanje v sodelovanju in posredno prevajanje.

 

Arantzazu Royo Manterola je tajnica Baskovskega društva prevajalcev, tolmačev in lektorjev (EIZIE), med drugim je sodelovala pri pripravi aktivnosti in prevajalskih delavnic v okviru projektov društva, kot so: Avtor/ica in njegovi/njeni prevajalci/ke ter pri zasnovi in izvedbi projekta Itzultzaile Berriak, ki je potekal v okviru kulturne prestolnice Donostia/San Sebastián 2016.

Diplomirala je iz prevajanja in tolmačenja, prevaja iz arabščine. V baskovski jezik je prevedla dve besedili Mohameda Xukrija (Ogi hutsa in Hutsegiteen garaia), v sodelovanju s Xabierjem Olarro pa še Alaanija Al-Aswanija (Jakobian eraikina).  

 

Predavanje bo potekalo v španščini.

SLIKOVNO GRADIVO20.11.2017

XVI. nagradni natečaj USZS


Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja XVI. Nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu.

 

Na dosedanjih 15 natečajev je prispelo skupno 281 nalog, nagrajenih pa je bilo 92 (med njimi tudi precej iz Argentine, Nemčije, Srbije, Švice itd., predvsem pa iz Italije in Avstrije).

Priložen je razpis nagradnega natečaja, ki se izteka s 1. decembrom.


DATOTEKE
razpis_nagradnega_natecaja_xvi.doc
razpis_16._natecaja.pdf


20.11.2017

Predaval bo dr. Alessandro Testa z Oddelka za evropsko etnologijo Univerze na Dunaju

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanja, ki jih bo v okviru Erasmus+ učiteljske izmenjave izvedel dr. Alessandro Testa, Lise Meitner Postdoctoral Research Fellow z Oddelka za evropsko etnologijo Univerze na Dunaju.  

 Predavanja bodo potekala po naslednjem razporedu:

  • 28. 11. 2017, 11.20-13.00 (predavalnica P1, Zavetiška 5): European and national “nested identities”: new theoretical and methodological problems in a problematic Europe
  • 28. 11. 2017, 14.40-16.15 (predavalnica P4, Zavetiška 5): Tradizione, tradition, tradice, and the like: comparative insights into the use, the non-use, or the abuse of a concept (case studies from Italy, France, Catalonia, and Czech Republic)
  • 29. 11. 2017, 9.40-11.10 (predavalnica P4, Zavetiška 5): European ethnology’s hot notions: authenticity, tradition, heritage, identity
  • 30. 11. 2017, 9.40-11.10 (predavalnica P4, Zavetiška 5), Public rituality in post-socialist and post-transitional European societies: the state of the art.

Predavanja bodo v angleškem jeziku. 17.11.2017

Predstavitev delovanja slovenskega ICOMa in možnosti včlanitve vanj


Predstavitev delovanja slovenske veje Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) za študente bo v petek, 1. decembra 2017 potekala v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Cekinov grad v Tivoliju), kjer nas bosta sprejeli dr. Kaja Širok (predsednica slovenskega ICOMa) in ga. Urška Purg (članica ICOMa).

Predstavitev se bo začela ob 10.00, zato se nekaj minut prej vsi skupaj dobimo pred muzejem.

                                                                                                            17.11.2017

Erasmus Networking Night


Razmišljaš, da bi se podal/podala na Erasmus+ izmenjavo?

 

Veš kaj vse obsega Erasmus+ izmenjava in kakšne možnosti ti prinaša na področju formalnega in neformalnega učenja?

 

Mi smo rešili uganko zate!

 

 

KAJ: Erasmus Netwoking night; neformalno druženje z tujimi Erasmus+ študenti in predstavitev možnosti neformlanega učenja skozi Erasmus+ mednarodno izmenjavo.

KDAJ: torek, 21. november 2107

KJE: Centralna postaja, Trubarjeva 23

KDOMednarodni odbor Zveze ŠKIS

 

Dogodek je brezplačen!

 

Za hrano in pijačo poskrbimo mi, bogat nabor praktičnih informacij na enem mestu pa je zagotovljen

 

Več informacij najdete tukaj ali preko elektronske pošte17.11.2017

Predavanje prof. dr. Istvána Lukácsa z naslovom Genij pod masko filistra

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete ter Balassijev inštitut v Ljubljani vabita ob 200. letnici rojstva madžarskega klasika Jánosa Aranya na predavanje prof. dr. Istvána Lukácsa z naslovom Genij pod masko filistra. 


Glavni junak Aranyevega dela Toldi  je, podobno kot Martin Krpan, ljudski junak, mož izredne moči. Prof. Lukács bo predaval tudi o prevodu tega dela v prekmurščino ter še o drugih Aranyevih slovenskih pesniških navezavah.

Prof. dr. István Lukács je redni profesor za hrvaško in slovensko književnost na Filozofski fakulteti Univerze Eötvösa Loránda v Budimpešti, kjer je tudi direktor Inštituta za slavistiko in baltistiko ter predstojnik Oddelka za slovansko filologijo.

Predavanje bo v sredo, 29. novembra 2017, ob 15.00 uri v Modri sobi (5. nadstropje Filozofske fakultete). 17.11.2017

Ena ali več grščin? Zvrsti grškega jezika v antičnem Egiptu

Oddelek za klasično filologijo FF vabi na predavanje gostujočega profesorja Marttija Leiwa z Univerze v Helsinkih z naslovom Ena ali več grščin? Zvrsti grškega jezika v antičnem Egiptu. 


Predavanje bo v sredo, 22. novembra 2017, ob 14.40 uri v predavalnici 345. 17.11.2017

Med glasbo in gledališčem: Umetniška osebnost Emila Františka Buriana (1904–1959)

Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje Helene Spurne (Olomouc) z naslovom Med glasbo in gledališčem: Umetniška osebnost Emila Františka Buriana (1904–1959), ki bo v torek, 21. novembra 2017, ob 15.00 uri (soba 535B, 5. nadstropje). 


Emil František Burian je bil eden najbolj vsestranskih osebnosti češke kulture med obema vojnama. Bil je gledališki in filmski režiser, skladatelj, glasbenik, pisec, poleg tega pa je deloval tudi na vrsti drugih umetniških področij. Njegov talent se je zlasti izrazito kazal znotraj gledališča, kjer je uvedel številne prepoznavne ideje in koncepte. Vplivi evropske avantgarde (Meyerhold, Brecht etc.), ki jih je Burian uspel razviti na poseben način, so pomembno odmevali v njegovem gledališkem delu.

Kot skladatelj je Burian manj znan tudi češkemu kulturnemu občinstvu. Češki glasbeniki so v veliki meri prezrli njegovo delo (njegovo delo so bolj upoštevali glasbeniki v tujini), kar je seveda presenetljivo glede na veliko število del, ki jih je ustvaril.

Namen predavanja je osvetliti Buriana kot skladatelja različnih glasbenih oblik in zvrsti. Čeprav ni bil tako inovativen češki glasbenik kot denimo Leoš Janáček (iz starejše generacije) ali Bohuslav Martinů (iz njegove generacije), je bil zlasti prepričljiv v vključevanju glasbe v zunaj-glasbene kontekste, še posebej v okviru gledališča.

Helena Spurná je izredna profesorica na Oddelku za gledališke in filmske študije na Univerzi Palacky v Olomoucu. Raziskovalno se osredotoča na glasbeno gledališče (opero) in avantgardno gledališče med obema svetovnima vojnama.17.11.2017

Simpozij Arhitekturna zgodovina

Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete UL, Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) Filozofske fakultete UL in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije 24. in 25. novembra 2017 organizirajo znanstveni simpozij ARHITEKTURNA ZGODOVINA, MESTO V SREDNJEM IN ZGODNJEM NOVEM VEKU. 


Program simpozija je na voljo tukaj.

 

Vabljeni. 17.11.2017

Ne spreglej:


✅Razmišljaš, da bi se podal/podala na Erasmus+ izmenjavo?
✅Še ne veš katera država je prava zate, kakšno okolje bi ti najbolj odgovarjalo in katero kulturo bi najraje odkril?
✔️Mi smo rešili uganko zate!

Erasmus Networking Night bo poskrbel, da se bodo tvoji dvomi o bivanju v tujini razblinili! Skozi neformalno druženje s tujimi Erasmus+ študenti iz cele Evrope bodo vsa vprašanja o kulturi in življenju dobila pravega naslovnika!


❗Za hrano in pijačo poskrbimo mi, bogat nabor praktičnih informacij na enem mestu pa je zagotovljen❗ ✔️

Mesta so omejena! Rok prijave 18. 11. 2107

PRIJAVE: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWrTQCi9nxK0n3nwtUAcdP50cC72XNPLXjtundGEFEqnv-MQ/viewform

SLIKOVNO GRADIVO