Back to top

Novice in dogodki

 

Prijava na listo obveščanja o razpisih in drugih informacijah s področja raziskovalnega dela

Raziskovalci FF se lahko na listo obveščanja prijavite TUKAJ. Iz liste obveščanja je kadarkoli mogoča ODJAVA.

 

Odprtje arheološkega tabora Slovenija 2018

V okviru INTERREG projekta IRON AGE DANUBE - Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin bo v petek, 9. marca 2018, ob 18. uri v Dolenjskem muzeju Novo mesto otvoritev Arheološkega tabora Slovenija 2018. Posebna gostja na odprtju bo akad. zasl. prof. dr. Biba Teržan s predavanjem Knegije ali služabnice v starejši železni dobi na Dolenjskem. Vljudno vabljeni!
Več o programu

SRIA - prošnja za sodelovanje v spletni anketi

SRIA je rezultat BLUEMED pobude 9 evropskih držav ob Sredozemskem morju (Ciper, Hrvaška, Francija, Grčija, Italija, Malta, Portugalska, Slovenija in Španija), v okviru katere sta gospodarski in javni sektor pripravila Strategijo razvoja raziskav in inovacij (Strategic Research and Innovation Agenda - SRIA), ki so jo sprejele tudi Evropska komisija in ostale države članice.

Anketa je dostopna na spletni povezavi https://www.1ka.si/a/147889, je anonimna in vzame do 10 minut časa.

Gre za zelo pomemben dokument, ki bo odpiral priložnosti za različne razvojne in investicijske projekte zato je mnenje o prioritetah in področjih razvoja in investicij ključno za uspešnost SRIA. V sled temu so mnenja čim večjega števila predstavnikov akademske skupnosti pomemben prispevek k temu, da se SRIA dopolni na način, da bo odražala potrebe in želje vseh.

V času od 29.01. do 2.2. 2018 bo v Atenah potekalo pomembno srečanje pobudnic SRIA in tam bom kot koordinator ene izmed platform nosilcem SRIA predstavil mnenja slovenskega gospodarske, javne in akademske skupnosti. Anketa bo zato odprta do 26.01. 2018.

Za sodelovanje se vam zahvaljujejo.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UL delavnica za prijavitelje: Erasmus+ 2018 KA2-Strateška Partnerstva

Delavnica bo potekala v petek, 26.1.2018, s pričetkom ob 10.00 uri na rektoratu Univerze v Ljubljani.
Na dogodek se je potrebno prijaviti preko te povezave.

Dogodek je razdeljen na dva sklopa:

 • V prvem delu (10.00-12.00 ure; Zbornična dvorana) vam bomo predstavili razpis programa Erasmus+ KA2: Strateška partnerstva, dva primera dobre prakse (projekta DigiLing (FF) in Narip (FS)) in pogled evalvatorke na ocenjevanje projektov.
 • V drugem delu (13.00-17.00 ure; Soba rektorjev ) bo potekala Delavnica pisanja prijav projektov ERASMUS+ Strateška partnerstva, ki jo bo vodil mag. Robert Marinšek iz CMEPIUS-a. Delavnica med drugim vključuje:
  • Oblikovanje projektne ideje in umestitev v zahteve programa Erasmus+,
  • praktično vajo iz oblikovanja projektne ideje,
  • pravila in finančni parametri projektov strateških partnerstev,
  • praktično vajo načrtovanja vsebine projekta strateških partnerstev,
  • ocenjevanje projektov,
  • priporočila in nasvete.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Univerza v Ljubljani: »Oblak za raziskovalce«

Microsoft s svojimi programi in iniciativami po vsem svetu aktivno sodeluje s šolstvom in si skupaj s šolniki prizadeva za sodobnejše izobraževanje, ki je ključno za trajnostni razvoj v družbi. Vabijo vas na brezplačen dogodek »Oblak za raziskovalce«, ki bo potekal v torek, 12. decembra 2017 ob 8.30, v prostorih Univerze v Ljubljani, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana, Slovenija .

Za vas so pripravili zanimivo vsebino, več pa v spodnji agendi:

Agenda
08:30 09:00 Registracija in dobrodošlica
09:00 09:45 Predstavitev oblačnih storitev
09:45 10:30 Shranjevanje podatkov in varnostno kopiranje
10:30 10:45 Odmor
10:45 11:10 Ustvarjanje enotnega uporabniškega imena na Univerzi in uporaba Azure AD
11:10 11:55 Virtualni stroji v oblaku in HPC (visokozmogljivo računalništvo)
11:55 13:00 Kosilo
13:00 14:00 Uporaba spletnih storitev in aplikacij v Azurju
14:00 14:45 Azure in umetna inteligenca kot orodje za reševanje vaših izzivov
14:45 15:00 Zaključek

Vabijo vas, da si vzamete čas in se jim pridružite. Prijavite se lahko pri a-mardra@microsoft.com.

Dogodek vključuje veliko praktičnih vaj zato udeležencem priporočamo, da s seboj prinesejo svoje prenosnike.

Če potrebujete več informacij, se, prosim, obrnite na Marino Dražetić.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Univerzitetna služba za evropske projekte – Vabilo na delavnico Marie S Currie Individual Fellowships

Med prizadevanja Univerze v Ljubljani sodi tudi zaposlovanje in usposabljanje odličnih mednarodnih podoktorskih raziskovalcev. Evropski kompetitivni program Obzorje2020 Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships je primeren odgovor našim prizadevanjem, saj uspešni 2-3 letni projekt omogoča štipendiranje izkušenega tujega raziskovalca (podrobnejša predstavitev razpisa spodaj).

Zato Univerza v Ljubljani vabi izkušene raziskovalce/pedagoge, ki bi želeli v svoj delavni tim pridobiti obetavnega tujega podoktorskega raziskovalca, na:

Predstavitev aktivnosti za spodbudo in pomoč pri projektnih prijavah na razpis MSCA IF
(interni MSCA IF »Masterclass« program Univerze v Ljubljani),
ki bo v sredo 15.11.2017 ob 13.00 uri v Sobi rektorjev na rektoratu UL.

Prijava na predstavitev preko e-obrazca -> https://goo.gl/forms/MMCjgYRvH42KIKv22

Na predstavitev vljudno vabijo tudi vse profesorje, ki so se že v letu 2017 udeležili MSCA IF »Masterclassa« in imajo namen ponovno prijavljati projekt, ter podporne osebe, ki bi pomagale pri prijavi projekta ter gostovanju tujega raziskovalca, ipd.

Predstavili vam bodo koncept in potek aktivnosti in delavnico MSCA IF »Masterclass«, vas seznanili z vrstami štipendij v okviru MSCA IF, s pogoji upravičenosti sodelovanja, vašo vlogo v programu in aktivnostmi tujega raziskovalca, s finančnim in časovnim planom ter z njihovimi organizacijskimi aktivnostmi pri pripravi delavnice.

Marie Skłodowska-Curie Actions - Individual Fellowships (MSCA IF)

V okvir evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 sodi tudi shema Marie S. Curie individualnih štipendij, katere cilj je na povezati odlične mentorje z izkušenimi raziskovalci na skupnem raziskovalnem projektu iz kateregakoli znanstvenega področja. Projekt MSCA IF omogoča zaposlitev najbolj obetavnih izkušenih raziskovalcev iz celega sveta za obdobje 1-3 let. Gostujoča organizacija in mentor morata takšnemu raziskovalcu omogočiti dodatni razvoj raziskovalne kariere, mu nuditi dodatna znanja ter ga povezati v nove raziskovalne in ne-akademske mreže.

Razpis se odpre 12. aprila 2018, rok za oddajo projektnih predlogov pa je 12. septembra 2018.

Dodatne informacije o razpisu MSCA IF-> MSCA-IF-2018

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mednarodna znanstvena konferenca: Internationalisation Enhancing Quality of Learning And Teaching

CMEPIUS v sodelovanju z MIZŠ v sklopu projekt EHEA organizira mednarodno znanstveno konferenco z naslovom INTERNATIONALISATION ENHANCING QUALITY OF LEARNING AND TEACHING. Vabljeni ste k aktivni udeležbi ali le prijavi na konferenco, ki bo v sredo, 21. februarja 2018, na Brdu pri Kranju. Po mednarodni znanstveni konferenci bo izdan recenziran zbornik prispevkov.

K prijavi prispevkov ste vabljeni vsi visokošolski deležniki (učitelji različnih področij in strok, podporno osebje, raziskovalci, študenti itd.), pa tudi osnovnošolski in srednješolski učitelji – rok za oddajo prispevka: 3. januar 2018.

Kotizacije ni.

Konferenca je osredotočena na države Srednje in Vzhodne Evrope (CEE). Prvim 15 aktivnim udeležencem iz držav CEE (Slovenija je izključena), ki bodo prijavili prispevke in katerih prispevki bodo sprejeti v objavo, bodo kriti stroški poti in bivanja, zato prosijo, da informacijo o konferenci razširite tudi med svojimi kolegi v tujini.

Vse informacije o konferenci, e-obrazec za aktivno udeležbo, prijavnico na dogodek, kontaktne podatke in ostale podrobnosti najdete na spletni strani konference – kliknite TUKAJ.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: OBZORJE 2020: Kaj nas čaka v obdobju 2018-2020

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vas vabi, da se udeležite Informativnega dne z naslovom "Obzorje 2020: Kaj nas čaka v obdobju 2018-2020?", ki se bo odvijala v četrtek, 9. novembra 2017, v prostorih MIZŠ, Masraykova 16, Ljubljana. Zadnja različica programa je priložena v priponki.

Informacije so dostopne tudi preko zbirnika dogodkov v okviru Meseca znanosti: https://goo.gl/wUWFmU

Naprošajo, da se registrirate preko povezave: https://goo.gl/5Ce5Rw

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Univerzitetna služba za raziskave, razvoj in intelekt. Lastnino: »Od ideje do trga«

Univerza v Ljubljani skupaj z Evropskim patentnim uradom in Uradom RS za intelektualno lastnino organizira dvodnevno delavnico »Od ideje do trga«, ki bo potekala 7. in 8. novembra 2017, v Zbornični dvorani na rektoratu Univerze v Ljubljani.

Prijava

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Univerzitetna služba za evropske projekte: Delavnico o možnostih sodelovanja na ameriških raziskovalnih razpisih

Univerzitetna služba za evropske projekte bo organizirala celodnevno Delavnico o možnostih sodelovanja na ameriških raziskovalnih razpisih (US Funding Opportunities for International researchers), ki bo potekala, 24. novembra 2017, v prostorih Pravne fakultete (Poljanski nasip 2, Ljubljana). Delavnico bo izvedel uveljavljen predavatelj Dr. Robert Porter, direktor in ustanovitelj podjetja Grant-Winners Seminars iz ZDA.

Preliminarni program:

 1. USA GRANTS IN THE HUMANITIES AND SOCIAL SCIENCES (1,5 ure)COACHING RESEARCHERS TO WRITE SUCCESFUL GRANTS (1,5 ure)
 2. US FUNDING OPPORTUNITIES FOR INTERNATIONAL RESEARCHERS (3 ure)
 3. USA GRANTS IN THE HUMANITIES AND SOCIAL SCIENCES (1,5 ure)

Več informacij in možnost prijave na dogodek vam bomo posredovali naslednji mesec.

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SBRA - Financiranje raziskav in inovacij v EU: Od Obzorja 2020 k 9. okvirnemu programu

Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA) vas vabi na konferenco FINANCIRANJE RAZISKAV IN INOVACIJ EU: OD OBZORJA 2020 K 9. OKVIRNEMU PROGRAMU, ki bo 23.10.2017 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, dvorana A, Dimičeva 13, Ljubljana.

To je že osma tovrstna letna konferenca na temo financiranja raziskav in inovacij v EU. Letošnji program zajema bolj strateške teme, ki postavljajo same razpise Obzorja 2020 v širši kontekst. Uveljavljeni mednarodni predavatelji in predstavniki Evropske komisije bodo predstavili novosti v delovnih programih za zadnje obdobje 2018-2020, prve zametke naslednjega, 9. okvirnega programa, finančne vidike zadnjega obdobja okvirnih programov, razpisa Knowledge Innovation Communities s področja napredne proizvodnje in urbane mobilnosti, Evropski inovacijski svet, Instrument za mala in srednja podjetja ter druge zanimive teme.

Program in registracija sta na voljo tukaj.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

H2020 – Iskanje partnerjev na portalu Research Participant Portal

Obveščamo vas, da je Evropska komisija na Research Participant Portalu vzpostavila novo uporabniško storitev in sicer možnost iskanja partnerjev. Partnerje je možno iskati po kriterijih kot so tip organizacije, geografska lokacija (država ali mesto), naslovi razpisov. Tako je možno poiskati organizacije, ki so že sodelovale v uspešnih H2020 projektih (te podatke potegne Paticipant portal iz baze CORDIS) in jih direktno kontaktirati preko Research Participant Portala.

Povezava tem spletnem naslovu.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EURAXESS – delavnica o medkulturnih kompetencah

Euraxessova delavnica bo potekala 21. septembra v hotelu Stil v Ljubljani. Namenjena je članom mreže in raziskovalcem. Še posebej bi želijo vzpodbuditi sodelovanje tujih raziskovalcev, ki gostujejo pri nas, saj menijo, da jim bo delavnica pomagala pri 'navigaciji' po slovenskih navadah in običajih. Udeležba na delavnici je brezplačna, poskrbljeno pa bo tudi za prigrizke.

Vse informacije o dogodku so na voljo na tem spletnem naslovu.

 

Arhiv novic in dogodkov