Gledališka predstava Mádhjamavjajóga (Madhyamavyāyoga) ali Igra o srednjem sinu

Sanskrtsko gledališče, ki pod vodstvom Luke Repanška deluje na Katedri za indoevropsko primerjalno jezikoslovje, indoiranistiko in anatolistiko Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete, vabi na obisk gledališke predstave, ki bo v ponedeljek, 7. februarja 2022, ob 18. uri v Veliki dvorani Centra kulture Španski borci (Zaloška 61, Ljubljana). Uprizorjena bo Bhasova enodejanka Mádhjamavjajóga (Madhyamavyāyoga) ali Igra o srednjem sinu.

Igra o srednjem sinu  je ena izmed zgodnjeklasičnih sanskrtskih dram (3. st. n. št.) vélikega sanskrtskega pesnika in dramatika Bhase. Snov sicer črpa iz staroindijskega epa Máhabhárata, kot velja za veliko število klasičnosanskrtskih dram, vendar hkrati uprizarja moment, ki v sami Máhabhárati pravzaprav umanjka, namreč prvo srečanje slavnega pándujskega bojevnika Bhímaséne s poldemonom Ghatótkačo, ki bo kasneje odigral eno izmed ključnih vlog v véliki bitki Pándujcev s Kúrujci. Prežeta je z dramatičnimi zapleti, humornimi razpleti in je pravi vzor dobro napisane enodejanke. Predstava bo izvedena po načelih staroindijskega gledališča in v sanskrtu (s sprotnimi nadnapisi za gledalce) in je s tem edinstvena priložnost za doživetje presunljivega sveta staroindijske dramatike tudi na slovenskem odru.

Dogodek je organiziran pod prijaznim pokroviteljstvom Veleposlaništva Indije. Vstop je prost, vstopnico pa se prevzame uro do pol ure pred začetkom predstave na blagajni Španskih borcev. Prav lepo vabljeni!

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon