Ciklus besednih postaj 2022

Tudi v letu 2022 nadaljujemo s predstavitvami knjig in avtorjev. Kar nekaj se jih bo zvrstilo do konca leta, nekatere v živo, druge bomo posneli v Knjigarni FF, vse pa bodo dosegljive za naknadno poslušanje.

SREDA, 28. 9. 2022, ob 12:30

Besedna postaja v Knjigarni FF: Marko Anton Kappus – slovenski jezuit na koncu Novega sveta (ZZ FF)

Sodelujejo: prof. dr. Maja Šabec, dr. Tomaž Nabergoj in mag. Eva Vrbnjak

Marko Anton Kappus velja za prvega Slovenca, ki je kulturno deloval na ameriški celini. Leta 1701 je na Dunaj poslal znameniti zemljevid, ki je Kalifornijo prvič predstavil kot polotok in ne več kot otok. Kakšno vlogo so pri tem odigrale modre školjke? In kako je nočno brskanje po spletu pripeljalo do izjemnega odkritja Kappusove pesnitve Enthusiasmus, ki je več kot 100 let veljala za izgubljeno? O znamenitem Kamnogoričanu se je z urednico knjige dr. Majo Šabec, profesorico na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF, in zgodovinarjem ter arheologom dr. Tomažem Nabergojem iz Narodnega muzeja Slovenije, pogovarjala mag. Eva Vrbnjak. Vabljeni k ogledu pogovora!

TOREK, 5. 7. 2021, ob 10:00

Lingvistični atlas za študij dvojine v slovenščini (Znanstvena založba FF)

Sodelujeta: prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, prof. dr. Mojca Smolej

Atlas dvojine je pred nami v slovenskem prevodu skoraj sto let po tem, ko je izšel francoski izvirnik, in natanko sto let po tem, ko je Lucien Tesnière potoval po Sloveniji in spraševal informatorje o oblikah dvojine v slovenščini.  V pogovoru smo osvetlili vprašanja, kot so: zakaj se je Tesnière odločil za raziskovanje dvojine, kdo je vplival na Tesnièrovo razumevanje dvojine, kakšen je pomen Tesnièrovega dela na področju lingvistične geografije, katerih metod se je posluževal pri oblikovanju vprašalnika in samem terenskem delu, katere so značilnosti fonetične transkripcije, uporabljene v atlasu, ali ima knjižni jezik res uničevalen učinek na narečja itd.