Razstava Jan Amos Komenský – Čeh, ki je svet naučil učiti

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete vabi v ponedeljek, 28. 3. 2022, ob 11.15 uri v avlo Filozofske fakultete na otvoritev razstave Jan Amos Komenský – Čeh, ki je svet naučil učiti, s katero obeležujejo 430. obletnico rojstva enega najpomembnejših čeških izobražencev, ki je s svojo dejavnostjo in vplivom svojih del pustil pečat v evropskem in svetovnem merilu. Poleg filozofije, teologije in jezikoslovja sta bila vzgoja in izobraževanje ena od ključnih točk nauka Jana Amosa Komenskega, zato jima je tudi namenil veliko svojega časa in pozornosti, tako v praksi kot tudi v teoriji.

Svoje pedagoške nazore in koncept je Komenský predstavil v več delih, od katerih sta najpomembnejši že za časa avtorjevega življenja znana Velika didaktika in do začetka 20. stoletja izgubljena Pampaedia (Vsesplošna vzgoja in izobraževanje), v kateri podaja svoje poglede na vzgojo in izobraževanje kot kontinuiran ciklus, ki poteka in mora potekati od rojstva vse do smrti. Delo Pampaedia tudi danes, po skoraj štirih stoletjih, predstavlja temeljno delo teorije in koncepta vseživljenjskega učenja.

Razstava je nastala v sodelovanju z Oddelkom za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete ter ob podpori Veleposlaništva Češke republike v Sloveniji. Na ogled bo do 15. 4. 2022.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon