Slovensko-avstrijski kraji spomina: kombinirani intenzivni program

V tednu od 14. do 21. maja 2022 se bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani odvil vrhunec mednarodnega seminarja „Slovensko-avstrijski kraji spomina“, ki je pod okriljem programa Erasmus+ in pod vodstvom izr. prof. dr. Johanna Georga Lughoferja z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani potekal v letnem semestru 2022. Pri projektu, katerega nosilec je Filozofska fakulteta UL, sodeluje skupno osem univerz iz petih držav, poleg Ljubljane še Amiens (Francija), FU Berlin (Nemčija) Innsbruck (Avstrija), Celovec (Avstrija), Salzburg (Avstrija), Dunaj (Avstrija) in Zagreb (Hrvaška). 40 študentk in študentov z vseh sodelujočih univerz bo po desetih tednih intenzivnega dela, ki je potekalo večinoma online v projektnih skupinah pod mentorstvom sodelujočih profesorjev, prišlo v Slovenijo, kjer bodo na seminarskih delavnicah predstavljali svoje izsledke ter na ekskurzijah v živo spoznavali Slovenijo, Avstrijo in Italijo.  

Seminar predstavlja začetek večjega raziskovalnega projekta na temo, ki pomembno povezuje obe sosednji državi: le malo je dežel, ki bi imele toliko skupnih krajev spomina kot Slovenija in Avstrija; že če si ogledamo zgolj aktualne nacionalne evrske kovance, pisemske znamke ali nekdanje bankovce obeh dežel, bomo ugotovili, da se marsikateri kraj spomina simbolno pojavlja na obeh straneh, pa naj bodo to knežji kamen, Alpe, lipicanci ali pa kranjska klobasa. Ne glede na to, da so prav ta obojestranska prisvajanja določenih simbolov v preteklosti sprožila kakšno burno diskusijo, pa tudi na videz nepremostljiv prepir, ostaja dejstvo, da si Slovenke in Slovenci, Avstrijke in Avstrijci delijo marsikatero od teh „kristalizacijskih točk kolektivnega spomina in identitete, ki se prenašajo iz generacije v generacijo“ (François/Schulze).

Projektno delo se tako ne osredotoča na zgodovinska jedra, temveč na oblike spomina v današnjem času. V ospredju tako niso nacionalni in pogosto instrumentalizirani konflikti, temveč zlasti povezovanje in sodelovanje, večplastnost in prepletanje avstrijskega in slovenskega kulturnega spomina ter koncepti trankskulturnosti in hibridnosti kultur. Teme, ki so se poleg že omenjenih izoblikovale v skupnih diskusijah in se jim bodo študentje in profesorji podrobneje posvetili, so Trst, Marija Terezija, partizani in 2. svetovna vojna, smučanje in znamke smuči, koroški plebiscit 1920, soška fronta, Ansambel bratov Avsenik, Napoleon in glasbena skupina Laibach.

Podroben program si lahko ogledate tukaj.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon