Jezikovna politika v Ukrajini 1991–2023: pregled, problemi, perspektive

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1226. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. marca 2023, ob 18. uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete. Na temo Jezikovna politika v Ukrajini 1991–2023: pregled, problemi, perspektive bo predavala dr. Marija Sotnikova Štravs, samostojna raziskovalka.

Povzetek:

Jeseni 2013 se je Ukrajina znašla v središču pozornosti svetovne javnosti zaradi protestov v Kijevu, ki so jim sledile t. i. »revolucija dostojanstva«, aneksija Krima in vojna na vzhodu Ukrajine. Februarja 2022 pa še ruska invazija.

Namen predavanja je analiza jezikovnopolitičnega dogajanja v Ukrajini po osamosvojitvi (1991) vse do današnjega dne. Analiza se opira na zgodovinsko dinamiko, razvojne tendence, ideološki kontekst, smernice in formalnopravno podlago.
Jezikovna politika bo pojmovana kot zapleteno razmerje med jezikovnimi praksami (dejanska raba), določenimi prepričanji družbe o jeziku oz. jezikih, jezikovnim upravljanjem (poskusi vplivanja na jezikovno situacijo) ter številnimi jezikovnimi in nejezikovnimi dejavniki. V sklopu splošne predstavitve posebnosti jezikovne situacije v Ukrajini se bomo na kratko dotaknili tudi problematike manjšinskih pravic.  Dodatno bomo na kratko primerjali posamezne vidike ukrajinske jezikovne politike z nekaterimi drugimi slovanskimi državami (Poljska, Slovenija).

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon