Predavanje Romski jezik v Evropi – osnovni zgodovinski koncepti in struktura romskega jezika

V okviru Leta jezikov FF bo v ponedeljek, 3. aprila 2023, ob 11.20 v predavalnici 13 gostoval doc. dr. Ljatif Demir z Oddelka za indologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu. Njegovo predavanje z naslovom Romski jezik v Evropi – osnovni zgodovinski koncepti in struktura romskega jezika bo posvečeno jeziku, ki ga v Evropi govori 15 milijonov Romov, in sicer izvoru romskega jezika ter njegovi identiteti v preteklosti in sedanjosti.

Romski jezik po izvoru spada v indoarijsko skupino indoevropskih jezikov. Poleg Romov indoarijske jezike govorijo predvsem prebivalci sedanje Indije, Pakistana, Bangladeša in drugih sosednjih držav.

Praromi so prehodili dolgo pot iz Indije, preko sedanjega Afganistana, Irana, Armenije in Turčije vse do Balkana, potem pa sledi novo obdobje v usodi romskega jezika v balkanskem kulturnem okolju, med govorci balkanskih, romanskih in južnoslovanskih jezikov. Zaradi popolne odsotnosti zanesljivih zgodnjih zgodovinskih spomenikov o Romih je edini vir rekonstrukcije poti migracij romskih prednikov romski jezik (romani čhib).

Lepo vabljeni. 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon