Spolno ter druge oblike nadlegovanja, nasilja in trpinčenja nad osebami z oviranostmi

Vabljeni na dogodek z naslovom Spolno ter druge oblike nadlegovanja, nasilja in trpinčenja nad osebami z oviranostmi, ki bo v sredo, 19. aprila 2023, ob 16.30 v Modri sobi (5. nadstropje) na Filozofski fakulteti.

Na dogodku se bodo dotaknili vprašanj povezanih s specifikami in značilnostmi spolnega ter drugega nadlegovanja, nasilja in trpinčenja nad osebami z oviranostmi. Raziskave kažejo, da so v primerjavi z osebami brez oviranosti osebe z oviranostmi, zlasti otroci in mladostniki_ce bolj izpostavljeni nadlegovanju, trpinčenju in mikroagresijam. Raziskave tudi kažejo, da osebe z oviranostmi zaradi lastne bolj ranljive pozicije potrebujejo posebej prilagojene mehanizme podpore in zaščite pred različnimi oblikami nadlegovanja in nasilja, a le redke institucije imajo te mehanizme tudi vzpostavljene. Zato je tako pomembno, da imajo institucije, kot so šole, univerze, delovna okolja, druge javne ustanove znotraj svojih mehanizmov sistemske podpre predvidene tudi sistemske rešitve, ki so posebej namenjene obravnavi in zaščiti oseb z oviranostmi.

Izhodišče pogovora bo raziskava z naslovom Vrstniško nadlegovanje in trpinčenje mladostnikov z oviranostmi, ki so jo v lanskem letu izvedli na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, kjer se bodo pogovarjali o vprašanju razširjenosti in specifikah vrstniškega nasilja in nadlegovanja nad otroci in mladostniki z oviranostmi v Sloveniji. Na pogovoru bo sodelovala tudi oseba z izkušnjo oviranosti, ki bo iz lastne perspektive osvetlila specifike tega problema in pomanjkljivosti sistemske obravnave na tem področju. Na pogovoru bo sodelovala tudi zaupna oseba, ki je bila na Filozofski fakulteti imenovana prav posebej za podporo osebam z oviranostmi.  

Na pogovoru bodo sodelovali_e: 

izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman, vodja projekta Vrstniško nasilje in trpinčenje mladostnikov z oviranostmi (Fakulteta za varnostne vede UM),

Gal Jakič, slovenski paraolimpijec in član projektne skupine, ki je izvajala projekt Vrstniško nasilje in trpinčenje mladostnikov z oviranostmi,

doc. dr. Katja Mahnič, zaupna oseba (Filozofska fakulteta UL).

Pogovor bo moderirala: Jasna Podreka

Vljudno vabljene in vabljeni! 

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon