Podelitev Nahtigalovih in dekanjinih nagrad Filozofske fakultete

Letošnji nagrajenci in nagrajenke z mentorji in mentoricami ter vodstvom fakultete

Letošnji nagrajenci in nagrajenke z mentorji in mentoricami ter vodstvom fakultete

V ponedeljek, 5. decembra 2022, smo v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani podelili letošnje Nahtigalove in dekanjine nagrade Filozofske fakultete študentkam in študentom. Podelili smo tri Nahtigalove in 21 dekanjinih nagrad fakultete.

»Končati začeto delo in doseči diplomo je velika stvar, ki zahteva vztrajnost, motivacijo. Da pa je diploma še nagrajena, je poseben uspeh. Naslovi vaših nagrad odslikujejo raznolikost študijskih smeri na fakulteti in širino tematik, s katerimi se na fakulteti ukvarjamo. Ponosni smo na vas, saj boste humanistične vrednote, ki ste jih prejeli na fakulteti, širili v svojem bodočem poklicu,« je v svojem nagovoru povedala dekanja fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar in dodala, da je nagrada le zunanje priznanje, ki morda nagradi nekaj, kar v resnici prinaša zadovoljstvo samo po sebi. »To je radovednost, zanimanje, ki ga v nas zbudi znanstveno vprašanje, želja po znanju in sla po raziskovanju. Mora pa jo dopolnjevati vztrajnost, da zasledujete zadane cilje, in natančnost, da jih dosežete. Ohranite vse te lastnosti še v prihodnje, saj predstavljajo ključ za bogato in srečno življenje.«

Slavnostna govornica na prireditvi je bila izr. prof. dr. Uršula Lipovec Čebron z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete. V svojem govoru se je dotaknila preteklih dveh let, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19 in v katerem je nagrajenim študentkam in študentom uspelo zaključiti svoja zaključna dela, ki so sedaj tudi nagrajena. »Ravno v tem obdobju pa ste vi uspeli pripraviti in dokončati zaključna dela, zaradi katerih smo danes tu. Za to je bilo zagotovo potrebno vložiti veliko truda, motivacije in discipline. Zmogli ste zaključiti eno obdobje svojega življenja in stopiti v drugo – vzpostaviti enega od ključnih mejnikov v svojem življenju.« Nagrajena dela obravnavajo skupno tematiko – jezik. Izpostavila je, da se z različnimi vidiki jezikovnega izraza ukvarjajo ne le dela iz jezikovnih oddelkov, temveč tudi nekaterih drugih. Letos, ko praznujemo na fakulteti leto jezikov, lahko to še posebej poudarimo. Poleg teme jezika se pojavlja še več različnih tem, ki so manj zastopane, saj se pojavljajo le v dveh ali več nagrajenih nalogah. Če te teme zožimo na ključne besede, lahko izpostavimo naslednje: telo, smrt, ženske, mladi (vključno z otroki, otroškost, študenti), narava (vključno z živalmi, gozdovi), politike (političnosti, boj), prijateljstvo, glas, glasba, branje, slišanje, prezrto, učenje. Nagrajencem in nagrajenkam je zaželela, da bi v letih, ki so pred njimi, znali slišati svoj lasten glas in ga zmogli posredovati zunanjemu svetu tako, da bo slišan in razumljen; da bo tudi v prihodnje branje za njih prostor, v katerem se bodo srečevali sami s sabo, se še naprej učili ter znali iz njega črpati ustvarjalnost in moč; da bodo pri svojem nadaljnjem delu imeli čut za prezrto, preslišano, utišano, vključno z neprimernim odnosom do narave – rastlin in živali;  žensk, mladih ali otrok; da bodo znali s svojim znanjem ravnati modro in ga uporabiti za to, da bo v tem svetu manj bojev in stisk – več glasbe, sozvočja in prijateljstev.

Seznam prejemnic in prejemnikov nagrad je objavljen tu.

Vsem iskrene čestitke!

Zadnje novice
27. 02. 2023

Online presentation of University of Ljubljana for prospective international students

29. 09. 2022

Important information for international students – Temporary residence permit application

Photo: www.pexels.com, Andrea Piacquadio
26. 08. 2022

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)