Oddelek za arheologijo

Zvok davnine

Zvok davnine 

Gostujoča vitrina meseca na temo eksperimentalne arheologije

Keramične ropotuljice sodijo med starejša glasbila z območja Slovenije. Karl Dežman jih je  odkril med izkopavanji na Igu med letoma 1875 in 1877. Zunanjost ropotuljice definira  bikonična oblika, ki jo vodi prostoročno oblikovanje, velikost pa določa intimni značaj  predmeta. V tej keramični lupini so bile z računalniško tomografijo odkrite keramične  kroglice, ki ustvarjajo značilen zvok. S tem se je razkrila sicer očem prikrita notranjost. Na delavnicah eksperimentalne arheologije, na katerih smo posnemali bakrenodobne veščine, materiale in tehnike, smo ropotuljico poustvarili na enak način, kot je bil izdelan original, od nabiranja gline do žganja v peči, narejeni po zgledu nekdanjih peči. Njena ključna lastnost je zvok, ki ga proizvaja, za kar smo si prizadevali na vsaki stopnji izdelave. 

Z razstavo oznamujemo stoletnico študija arheologije v Sloveniji, ki jo praznujemo v akademskem letu 2023/2024. 

Avtorji: doc. dr. Manca Vinazza, akademska kiparka Paola Korošec in oblikovalec zvočnih prostorov Boštjan Perovšek.
Sodelujoči študenti: Nina Bratušek, Zvonka Janežič, Tim Jarc, Mina Mrkun, Izidor Ramšak, Simeun Srdanović, Tadej Špindler, Ana Tuljak.
Oblikovanje: Paola Korošec.
Slikovno gradivo so prispevali: Manca Vinazza, Tim Jarc, Elena Leghissa, Dimitrij Mlekuž Vrhovnik, Tamara Korošec, Boštjan Perovšek, Zmajsko društvo KAP Jasa.
Razstavo je omogočil Sklad ISF-FF za leto 2023.
Razstava je del skupnega projekta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO UL) in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL) Novembra smo.  
Razstava poteka tudi v počastitev stoletnice študija arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani 
Odprtje ob 18. uri. 
Lokacija: Video, animacija in novi mediji, UL, ALUO

Zvok davnine