ALUO v Knjigarni FF: Tine Lisjak, Voliera

Nadaljujemo s ciklom razstav študentk in študentov različnih smeri UL ALUO v Knjigarni Filozofske fakultete. Na tretji razstavi z naslovom Voliera se predstavlja Tine Lisjak, podiplomski študent fotografije. Odprtje razstave bo v četrtek, 23. 2. 2023, ob 11. uri v Knjigarni Filozofske fakultete. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Nebo je okolje, v katerem se človek brez svojih orodij težko znajde. Po zemlji hodimo, v vodi plavamo, a z neba pademo. Ker na nebu sami ne znamo gospodariti, pomeni, da sami tudi ne zmoremo gospodariti z nebeškim (s tem, kar pripada nebu). V Volieri, domišljijskem svetu, je človek ptič, ki je nebu kos. Pa vendar mu ni zmožen gospodariti, kar pomeni, da je človek človeka svoboden.

Naj bodo visoke, dolge in polne knjižne police arhitektura mesta, gosti gozdovi, vetrnice in vse to skupaj; urejen osmotski nered znanja, nad katerega se dvigajo majhni, gibki ljudje, ga obletavajo, spet drugič radovedno pikirajo proti njemu ali pa mu strmo bežijo.

Opazovalec, gost v Volieri, volier, je vabljen k opazovanju, poslušanju in zavidanju letečim ljudem.

Tine Lisjak (1993) je študent magistrskega programa fotografije na UL ALUO. Razstavljal je na kolektivnih razstavah v Grožnjanu (Gradska galerija Fonticus, Pop up razstava fotografskih knjig, 2019), v Dobri Vagi (AppointMENT 6.0, 2022), na trienalu mladih umetnic in umetnikov Premiera 2022 v Galeriji sodobne umetnosti Celje (2022) in sodeloval pri projektu Gallery Delivery; Live Laugh Love zavoda za sodobne umetnosti Aksioma (2021). Pri projektu oživitve ljubljanskih telefonskih govorilnic javnega zavoda Mladi zmaji je sodeloval s svojimi fotografijami govorilnic (2021). Je dobitnik priznanja UL ALUO za izjemne dosežke v prvem letniku magistrskega študija (2022).

Zanima ga predvsem odnos človeka do fotografije in umetnosti ter njuna moč čustvene manipulacije. Skozi prizmo umetnosti pogosto raziskuje humor in moč njegove potencialne subverzivnosti ter transgresivnosti. Vleče ga predvsem k intermedijskemu raziskovanju spletov kompleksnih občutij (kolektivnih in individualnih) ter njihovi manifestaciji v naravnem kot tudi umetn(ostn)em okolju.

Razstava bo na ogled do 14. aprila 2023, v času odprtosti Knjigarne FF (od ponedeljka do petka, od 9.00 do 16.00).

Avtor del in instalacije: Tine Lisjak
Mentor postavitve: doc. Peter Rauch
Grafično oblikovanje: Zala Križ
Organizacija razstave: UL ALUO in UL FF

Plakat

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Izmenjevalnico oblačil PRINESI // ODNESI

Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Predavanje Friederike Kind-Kovács: Kako raziskovati zgodovino otroštva otrok Budimpešte po prvi svetovni vojni

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente