Predstavitev knjige: Kriza kot nevarnost in upanje: etika pandemij, razcvet avtokracij in sanje o avtonomiji v transkulturni perspektivi

V petek, 16. aprila 2021, ob 12.00 uri vabljeni na predstavitev nove knjige Jane S. Rošker Kriza kot nevarnost in upanje: etika pandemij, razcvet avtokracij in sanje o avtonomiji v transkulturni perspektivi. Predstavitev bo potekala na Zoom povezavi (ID: 948 0514 3250).

Knjiga, ki je pred kratkim izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete, je zelo aktualna, saj obravnava družbene učinke in ukrepe proti pandemij Covid-19 skozi prizmo transkulturnih študij; kot sinologinja se avtorica pri tem osredotoča na siniško področje, t.j. geopolitično regijo, ki je bila zgodovinsko pod močnim vplivom kitajske kulture, zlasti konfucijanstva in chan (zen) budizma. Pri tem gre poleg Kitajske celine v glavnem za območja Koreje, Japonske in Tajvana, pa tudi Vietnama in Singapurja. Delo se ukvarja predvsem z vprašanji vpliva reliktov konfucijanske etike na sodobne družbe v tej regiji, obravnava pa tudi probleme, kakršni so porast anti-azijskega rasizma, digitalnega nadzora in »nove normalnosti« na globalni ravni.

O njej se bosta z avtorico pogovarjala Marko Ogrizek in Tea Sernelj, k vprašanjem in komentarjem pa bo vabljeno tudi občinstvo.

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju