Izjava podpore prof. ddr. Rudiju Rizmanu

Vladajoča stranka SDS toži zaslužnega profesorja sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in častnega člana Slovenskega sociološkega društva ddr. Rudija Rizmana zaradi domnevno lažnih in žaljivih obdolžitev. Ddr. Rizman je ob predstavitvi javnega pisma 150 intelektualcev, ki so v času sestavljanja aktualne vladne koalicije posvarili pred avtoritarnimi težnjami, hujskanjem in politično polarizacijo, omenil informacijo, o kateri so pred tem že večkrat poročali mediji. Gre za prodajo Nove24TV, katere posredna solastnica je bila SDS, madžarskemu lastniku, povezanemu z Orbanovim režimom, kar so mediji in številni drugi komentatorji označili s sumom financiranja stranke iz tujine. Kljub temu, da je zgodba znana širši javnosti in da jo je prof. ddr. Rizman v utemeljitvi pisma 150 intelektualcev omenil kot stranski argument, vladajoča stranka toži ravno njega.

Tožbo stranke na oblasti proti ugledni javni osebnosti razumemo kot pritisk zoper javno kritično držo do sleherne oblasti, kar je sicer državljanska in strokovna dolžnost intelektualcev. S takšnimi sodnimi in drugimi pritiski vladajoča stranka potrjuje, da so bila februarska opozorila prof. ddr. Rizmana in sopodpisnikov izjave na mestu. Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Slovensko sociološko društvo in Slovensko politološko društvo izrekajo svojemu nekdanjemu profesorju in sociološkemu ter politološkemu kolegu moralno podporo v aktualnem sodnem postopku in priznanje za njegove tehtne strokovne analize in javna svarila pred avtoritarizmom in postfaktično politično govorico, ki skuša s poplavo lažnih novic, klevet in žaljivk spodkopati razliko med dejstvi in ideološko fikcijo.

 

prof. dr. Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

izr. prof. dr. Hajdeja Iglič, predsednica Slovenskega sociološkega društva

prof. dr. Žiga Vodovnik, predsednik Slovenskega politološkega društva

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)