Lingvistično-kulturološka ekskurzija v Romunijo

Delavnico Obujanje starih spomladanskih običajev je izvedel prof. dr. Florin Cioban.

Delavnico Obujanje starih spomladanskih običajev je izvedel prof. dr. Florin Cioban.

V četrtek, 28. marca 2024, se je sedem študentk Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se učijo romunščino, pod okriljem in v organizaciji prof. dr. Ioane Jieanu, profesorice na Filozofski fakulteti Univerze v Ploieştiju in lektorice romunskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ter s finančno podporo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani odpravilo na petdnevno študijsko ekskurzijo po Romuniji. 

Prvi dan potovanja so si udeleženke ogledale mesto Temišvar, naslednje dopoldne pa so se srečale s prodekanjo Filozofske fakultete Zahodne univerze v Temišvaru prof. dr. Ano-Mario Radu in prvim lektorjem romunskega jezika na Univerzi v Ljubljani prof. dr. Richardom Sârbom.

Sodelujoče je popoldne pot peljala do mesta Sibiu, kjer so se udeležile prevajalske delavnice v okviru projekta Dialog med književnostima: slovenski in romunski kulturni prostori / Dialoguri Între literaturi: spaţii slovene şi româneşti  ki poteka pod vodstvom prof. dr. Aline Baku in prof. dr. Mihaele-Genţiane Stănişor, profesoric na Filozofski fakulteti Univerze v Sibiuu, ter v katerem sodelujejo tudi njihovi študenti. Delavnici je sledilo druženje z nekaj romunskimi študentkami, ki so slovenske kolegice medse toplo sprejele. 

Ekskurziji po Romuniji se je pridružila tudi prof. dr. Katarina Marinčič, pisateljica, profesorica francoske književnosti in predstojnica Oddelka za romanske jezike in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je v sibivski mestni knjižnici skupaj s študentkami tamkajšnje fakultete in Alino Bako izvedla predavanje o svojem knjižnem delu Po njihovih besedah, ki je bil preveden v romunščino. Po predavanju sta profesorici Ioana in Alina za vse sodelujoče organizirali tradicionalno romunsko kosilo, v nadaljevanju pa ogled muzeja etnografske dediščine Astra. Dan so udeleženke sklenile z večernim sprehodom po mestu in zadnjim druženjem  z romunskimi kolegicami, saj so se naslednji dan namenile proti severozahodu Romunije.

Četrti dan je bil namenjen ogledu rudnika soli Turda z Ioano in ogledu arhitekturnih znamenitostih mesta Oradea, ki ga je pripravila dr. Mihaela Duma, nekdanja profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ploieştiju.

Za zaključek je nekdanji lektor romunskega jezika na ljubljanski filozofski fakulteti prof. dr. Florin Cioban poskrbel za velikonočni zajtrk ter z dekanjo Filozofske fakultete Univerze v Oradei Veronico Bucioman, profesorico dr. Ligio Cristea, Katarino Marinčič in študenti tamkajšnje in ljubljanske fakultete izvedel delavnico Obujanje starih spomladanskih običajev  / Reminiscenţe ale vechilor obiceiuri de primăvară. Tik pred povratkom v Slovenijo je profesor Florin slovensko odpravo še zadnjič popeljal po mestu Oradea.

Zadnje novice

Obvestilo o zaprtosti fakultete v času med 1. 5. in 3. 5. 2024

Prvomajski sprevod v Ljubljani leta 1961. Vir: Wikipedia

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik