Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo sodeluje pri pripravi predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva

Izdelava obutve na podlagi podatkov 3D skena stopal (foto: Aleš Kacin, delavnica AK Alojz Karner, Žiri)

Izdelava obutve na podlagi podatkov 3D skena stopal (foto: Aleš Kacin, delavnica AK Alojz Karner, Žiri)

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete (OEiKA) so se v zadnjih mesecih aktivno vključevali v proces priprave predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR), ki ga pripravlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

S pomočjo zunanjih sodelavcev (dr. Tomaž Simetinger, Julija Zupan) so pripravili Primerjalno analizo sistema tradicionalnega rokodelstva v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem, ki služi kot podlaga za prikaz ureditve področja rokodelstva v drugih pravnih sistemih v Evropski uniji.

V sklopu javne obravnave predloga zakona so organizirali razpravo o predlogu omenjenega zakona s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS – sekcija Domača in umetnostna obrt), Konzorcijem rokodelskih centrov Slovenije in strokovnjaki s področja etnologije in etnološkega konservatorstva ter oblikovali in oddali skupne pripombe. Vse, ki so sodelovali pri oblikovanju skupnih pripomb, je MGRT povabilo na sestanek, ki bo potekal v oktobru in se bo osredotočal na vizijo razvoja rokodelstva v Sloveniji.

Ob koncu leta pa bodo skupaj z OZS – sekcija DUO in MGRT organizirali mednarodni simpozij, na katerem bodo predstavljene izkušnje s pravnimi ureditvami in organizacijo področja rokodelstva v tujini.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)