Po sledeh Čehov in Slovakov na soški fronti

Udeleženci ekskurzije v Posočje

Udeleženci ekskurzije v Posočje

29. maja 2023 je Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete izvedel študentsko strokovno ekskurzijo v Posočje. Obiskali so Kobariški muzej in pokopališče v Logu pod Mangartom. Sledi čeških in slovaških vojakov na soški fronti pa so spoznavali v muzeju na prostem na Ravelniku. S študenti so tako odkrivali, kako slovenske kraje in svojo izkušnjo vojne opisujejo češki in slovaški avtorji kot so prozaist Fraňa Šrámek, pesnik Vladimír Roy, slikar Josef Váchal in fotograf Josef Sudek. Ob tej priložnosti so izdali tudi brošuro z gradivom in literarnimi odlomki. 

Ekskurzijo je vodila dr. Jana Šnytová, finančno so jo podprli Veleposlaništvo Češke republike v Sloveniji in sponzorji.   

Več na Facebook strani oddelka

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo