Prof. dr. Božidar Jezernik prejel nagrado Inštituta za slovansko filologijo v Krakovu

Nagrada, ki jo je prejel prof. dr. Božidar Jezernik.

Nagrada, ki jo je prejel prof. dr. Božidar Jezernik.

Konec novembra je prof. dr. Božidar Jezernik z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete prejel nagrado dr. Jerzyja Skowroneka, ki jo podeljuje Inštitut za slovansko filologijo v Krakovu. Nagrado je prejel za knjigo Jugosławia, kraina marzeń (izdala Universitas, Kraków), ki je poljski prevod knjige Jugoslavija, zemlja snova (Biblioteka XX vek, Beograd, 2018).

Profesor dr. Jerzy Skowronek je bil od 1984 profesor na Univerzi v Varšavi, od 1991 pa direktor Inštituta za humanistiko na Vojni tehnični univerzi. V letih 1985–1987 je bil prorektor Univerze v Varšavi, od začetka 1993 pa glavni direktor Državnega arhiva v Varšavi. Raziskoval je predvsem zgodovino Poljske in balkanskih držav ter mednarodne odnose v 18. in 19. stol.

Po njegovi smrti je bila leta 1996 ustanovljena knjižna nagrada, imenovana po njem (nagroda im. prof. Jerzego Skowronka), ki jo podeljujejo vsako leto za knjige s področja zgodovine in arhivistike, objavljene v tekočem letu. Nagrado podeljujejo na Sejmu zgodovinskih knjig v Varšavi.

Iskrene čestitke!

Zadnje novice

Obvestilo o zaprtosti fakultete v času med 1. 5. in 3. 5. 2024

Prvomajski sprevod v Ljubljani leta 1961. Vir: Wikipedia

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik