Oddelek za zgodovino

Nadomestna predavanja Teorije zgodovine, 16. 1. 2023 in 17. 1. 2023

V ponedeljek, 16. 1. 2023, bodo nadomestna predavanja za predmet Teorija zgodovine v predavalnici 102:

- ob 14.30 uri Manca G. Renko: Popularna kultura kot zgodovinski vir

Predavanje doc. dr. Mance G. Renko se bo osredotočalo na različne medije in oblike (popularne) kulture ter njihovo spreminjanje, nadgrajevanje in razumevanje skozi čas. Kako danes razumeti in analizirati popularno kulturo preteklosti? Kako potegniti, če sploh, ločnico med kulturo in popularno kulturo? Kako se pomen (popularne) kulture prenaša iz preteklosti v sedanjost? Kako se skozi (popularno) kulturo kažejo spol, razred in rasa? Na kakšne načine čas predrugači prvotne pomene? O tem bomo spregovorili skozi najbolj znane primere s področja literature, umetnostne zgodovine, glasbe, fotografije, filma, oglaševanja ter resničnostnih šovov.

- ob 16.30 uri Zoran in Ivan Smiljanić: Zgodovina v stripu

Zoran Smiljanić, slovenski stripar, ilustrator, karikaturist, oblikovalec in publicist  bo spregovoril o svojih "zgodovinskih" stripih, v katerih je obdelal tematiko partizanstva in druge svetovne vojne ter epsko sago o slovenskih prostovoljcih, ki so leta 1864-1867 v Mehiki. V ospredju srečanja bo nedavno izdan strip Črni plamen: požig Narodnega doma v Trstu, za katerega je napisal scenarij zgodovinar Ivan  Smiljanić. Z Zoranom in Ivanom Smiljanićem se bom pogovarjali o ilustrativnih, narativnih in zgodovinopisnih izbirah, ki jih dopušča strip.

- ob 18.30 uri Dušan Moravec: Zgodovina v filmu

Dušan Moravec režiser, avtor številnih filmov, si je zamislil projekt Ohranjeni spomini, ki je avdio vizualni zapis zgodovine Idrije in njenih prebivalcev. Projekt je zamišljen kot zgodba, ki se nikoli ne konča. Spregovoril bo o svojih dokumentarnih izkušnjah in filmskih prestopih, ki so povezani z zgodovino in biografijo. Podrobneje bo predstavil njegov dokumentarni pristop k biografiji in delu v filmu Tržaške prikazni. O besedah in vetru v delih Dušana Jelinčiča (2022). 

V torek, 17. 1. 2023, bo nadomestno predavanje prof. dr. Marte Verginella potekalo v Didaktični učilnici med 9.40 in 11.00 uro. Predavanje se bo nato nadaljevalo v Narodni galeriji na temo Ikonografija kot zgodovinski vir.

Obvestila

Oddelek za pedagogiko in andragogiko

Študentsko delo na Pedagoškem inštitutu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poziv za prijavo najboljših diplomskih in magistrskih del

Oddelek za prevajalstvo

Sprememba GU Martin Anton Grad

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Sprememba GU Kaja Katarina Brecelj

Oddelek za sociologijo

Knjižnica Oddelka za sociologijo

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Govorilne ure

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Razpis za novo mladinsko delegatko oz. mladinskega delegata pri OZN

Oddelek za zgodovino

Predavanja in govorilne ure - dr. Ferenc

Oddelek za umetnostno zgodovino

Poziv za oddajo prispevkov za revijo Fotoantika

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Tajništvo oddelka