Mednarodni znanstveni simpozij Litprax: Poklicni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi

Od 15. do 19. aprila 2024 bo na Filozofski fakulteti v okviru projekta ERASMUS+ Literature in praxis: Poklicni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi / Professional challenges of reading, translating and editing in digital age, potekala Mednarodna spomladanska šola Litprax. Gostili bomo petintrideset študentov in okoli dvajset profesorjev in umetnikov iz šestih držav: Španije, Srbije, Romunije, Češke, Madžarske in Slovenije.

Med pomembnejšimi dogodki tedna bosta pogovor s priznanim španskim dramatikom Juanom Mayorgo v četrtek, 18. aprila, ob 16.30 v pred. 13, in Mednarodni znanstveni simpozij o španski in hispanoameriški književnosti 21. stoletja v petek, 19. aprila, v Mestnem muzeju Ljubljana.

Juan Mayorga, po izobrazbi filozof in matematik, je eden največjih sodobnih španskih dramatikov. Njegova dela so bila uprizorjena v več kot tridesetih državah in prevedena v več kot dvajset jezikov. V slovenščini je izšel Fant iz zadnje klopi v prevodu Marjete Drobnič. Mayorga je tudi vodja Katedre za uprizoritvene umetnosti na Univerzi Karla III v Madridu in umetniški vodja dveh gledališč, Teatro de la Abadía v Madridu in Corral de Comedias v Alcalá de Henaresu, ter član španske Akademije znanosti in umetnosti.

Program simpozija Španska in hispanoameriška književnost v 21. stoletju

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Izmenjevalnico oblačil PRINESI // ODNESI

Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Predavanje Friederike Kind-Kovács: Kako raziskovati zgodovino otroštva otrok Budimpešte po prvi svetovni vojni

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente